reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Ja biorę acard profilaktycznie na przepływy ale mi wyszło to z badań krwi w teście pappa.
Powinnaś to raczej skonsultować z lekarzem.
Mniejszy przyrost dziecka to jest właśnie zahamowanie płodu i w końcowej fazie zatrucie ciążowe.
Skąd wiesz, że masz dobre przepływy?
Bo w prawidłowej ciąży zwykle przepływów nie badają.
A Ty jesteś w Niemczech ?
Robisz częściej USG ?

Tak jestem w Niemczech i mam co 2 tyg usg dokładne. Robi je ten sam lekarz od początku i na tym samym sprzęcie wiec wydaje mi sie ze badanie jest wiarygodne. Ale zmartwilas mnie tym zatruciem ciążowym teraz. Bo kuzynka mojego męża miała zatrucie i to cud że przeżyła bo było już tak źle :errr:

reklama
Jedynie kwas foliowy i magnez ale to nic nadzwyczajnego.
Ja mieszkam koło Regensburga. To daleko. Znajomych polakow tu mam garstkę doslownie a z rodziny na miejscu zero :sad: rodzina w Opolu albo 360 km stąd pod francuską granicą. I żyjemy tak sobie od wizyty do wizyty w Polsce albo pod Francją. Slabo tak jak się nikogo bliskiego pod ręką nie ma. Zeby chociaz mlodego na pare godz podrzucić i gdzies wyjsc z mężem np. Niby się przyzwyczaiłam ale czasem smutno.

Niech to... nie mam wskazań do cesarki poki co bo z lekarzem jeszcze tego tematu nie poruszalam a nie chce tez żeby za szybko mi go wyciagali tym bardziej że będzie raczej z tych drobniejszych :no: za tydzień pogadam z winem i zobaczę co powie
No my tu tez sami..rodzina 600 km stad w Polsce. Ale ja sie akurat ciesze ze stworzylam tu nasz wlasny swiat i mamy poczucie, ze znalezlismy swoje miejsce na ziemi. Rodzina teskni za nami, nie mowie my za nimi tez, ale juz sie przyzwyczailam i mi dobrze tak

Tak, mam od prywatnego lekarza napisane żeby mi podali. Dzwoniłam do ambolatorium aby się umówić. Zastrzyki podają we wtorki i czwartki. Trzeba się wpisać i na miejscu mieć badanie Combosa ważne 2 tyg i kartę ciąży.
Podaję numer do rejestracji 12 424 85 04.

@Kocurek wszystkiego najlepszego @Pilades dla Ciebie również sto lat :) :-D

@Kocurek dobrze rozumiem że masz skierowanie od prywatnego a na zastrzyk idziesz na oddział na kopernika?

Wchodzisz i robisz zastrzyk czy umawiasz się wcześniej z kimś ? Hmmm

No mega to by było chore żeby płacić jak ustawa jest na to że ma być bezplatnie :wściekła/y:

Pilades zgadzam sie
Tez by u mnie takie odzywki nie przeszly, pierwsze lata tlumaczylam i musialam przypominac o wszystkim...ale ile mozna... u mnie poskutkowaly wyciaganie konsekwencji o ktorych juz pisalam, na kazdego jest jakas metoda....
Moj dba o mnie... codziennie melise mi robi :) :) taki sposob na mnie znalazl...
Tez jest zadaniowy, sam wszystko umie naprawic, ale i Zakupy robi z moja lista, rachunki tez oplaca
Dzieci na spacer sam bieze zebym mogla polezec, zmywarka i blaty w kuchni tez.... i z rana wstaje do dzieci a ja leze dluzej... kochany jest, ale musialam go pare lat szlifowac :)

Mozna raz na jakis czas zbadac sobie krew i sprawdzic czy sie nie ma boreliozy jak sie ma jakies dziwne dolegliwosci, badanie kleszcza nic niestety nie da.
Jeśli wyślemy klesza do państwowego instytutu weterynarii i wyjdzie, że boreliozy nie miał, to i my jesteśmy bezpieczni. Z kolei jak miał to jedynie badanie PCR może pokazać najszybciej (choxiaz nie musi) czy borelioza jest. Pozostałe dwa dostępne badania można zrobić dopiero po 6 tyg od ukąszenia. Ale to jedyna diagnostyka i leczenie na tak wczesnym etapie jest najbardziej skuteczne.

A widzisz ja w Boramedzie też miałam.
Lekarz z enel Medu nie zrobił.
Jak zapytałam dlaczego. Stwierdził że przy prawidłowej ciąży nie robi się przepływów.

......
Bo w boramedzie pracują najlepsi fachowcy od diagnostyki prenatalnej. Ten u którego byłam jak nie umiał zmierzyć kręgosłupa to powiedział że mam wstawić się za 5 dni bo on chce wszystko posprawdzac aby wątpliwości nie miał. I nie chodzi tu o to że coś jest nie tak, tylko dla swojego sumienia nie chce niczego przeoczyć. Nie po to mają te certyfikaty fmf :)

Mój endo mówi że w ciąży to Maks 1.5 powinno być.

A taka ciekawostka , wczoraj pokazalam też wyniki TSH , mam 2,85 mlU/l gdzie niby norma z boku aż do 4,2 jest , a ginekolog mówi że za wysokie mam i że to niedoczynność tarczycy , mam iść po leki do endokrynolog. Mówi że max w ciąży 2,0 powinno być... Ciekawe co powie endokrynolog w poniedziałek udało mi się umówić w lux med na bezpłatną wizytę :)

Co za pech. Nienawidzę robali !!!
Dbaj o siebie, dużo jogurtów i probiotyki.
Będzie dobrze, ważna szybka reakcja

Lekarz orzekł, że mam typowy rumień od boreliozy. I że nie będą czekać aż z krwi mi wyjdzie, że mam boreliozę, bo dopiero za 3-5 tygodni by to wyszło. A wyszłoby według niego na 100%. Więc od razu dostałam antybiotyk (Amotaks) na 3-4 tygodnie. Teraz muszę się modlić żeby nie dostać od niego znowu biegunki i bóli żołądka, bo miałam tak przy leczeniu zatok. Muszę jeść porządnie i brać dobre probiotyki, to powinnam wyżyć :-)
Lekarz mówił jeszcze, że badanie kleszcza jest kompletnie bez sensu i ten wynik nic nie daje, nawet negatywny. Trzeba patrzeć po prostu, czy nie ma rumienia lub innych objawów. Poza tym mówił, że borelioza nie przenika przez łożysko (bo nie ma czegoś takiego jak borelioza wrodzona) ani do mleka, więc mam się o dziecko nie martwić.

reklama
Tak jestem w Niemczech i mam co 2 tyg usg dokładne. Robi je ten sam lekarz od początku i na tym samym sprzęcie wiec wydaje mi sie ze badanie jest wiarygodne. Ale zmartwilas mnie tym zatruciem ciążowym teraz. Bo kuzynka mojego męża miała zatrucie i to cud że przeżyła bo było już tak źle :errr:

Kochana ale ja Ciebie nie chciałam martwić.
Napisałam tylko dlaczego ja biorę i dlaczego to wyszło w ogóle.
W teście pappa. Z krwi.
Jeśli przepływy masz dobre i mocz w porządku i nie masz nadciśnienia to u Ciebie wszystko będzie dobrze :-)
Ja tylko napisałam że ja profilaktycznie biorę acard bo takie dostałam zalecenie.
Może dzięki niemu ciśnienie mam ok.
Mocz idealny a Synek rośnie:-)
Wyszło mi duże prawdopodobienstwo nadciśnienia tętniczego po 20 tc i zahamowanie płodu.
Jeśli Twoje wszystkie wyniki były ok to ja po acard nie siegnęłabym ot tak sobie tylko skonsultowala z lekarzem bo być może u Ciebie to jest zbędne.
A Dzidzia jest troszkę mniejsza bo taki Wasz urok.
Jeśli przybiera na wadze A Ty masz dobre parametry to niczym się nie stresuj :-***

Do góry