reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2018

A taki standardowy rozmiar dla bobasa urodzonego zgodnie z terminem jaki jest ? 50 ? Hmmm

Nieee
Rozmiar 56 mam tylko 2 sztuki w razie gdybym rodzila 2~3 tyg przed...

Rozmiar ..58...starczyl nam na tydzien... moze 2 tyg...
...62.....to na kolejne 1.5 ~2 miesiace

1 syn ur w 41 tc waga 3780g wiec taka standardowa
2 syn ur w 39 tc i 4 dni waga 3450 tez standardowa
Wiec przy takiej wadze urodzeniowej 56 nawet
dzieci nie założyły

co do ilosci ubranek

To trzeba liczyc ze 2~3 na dzien... ja jako niewprawiona matka przy pierwszym bobo ciagle zle zakladalam pampersa... albo takie dziecko sie trafilo..ze czesto nie tylko pielucha do zmiany byla...ale. bodziaki do prania a dziecko do kąpieli....a przy drugim bobasie to juz 1 czasem 2 bodziaki na dzien starczaly :)

Ostatnia edycja:
reklama
Ja lubiłam body + spodnie bo w polspiochach mamy problem ze stopami. Mój syn ma po prostu większe niż przewiduje dany rozmiar i od początku stopy mu się nie mieściły.
Co do torby do szpitala, wyprawki itd całą pierwszą ciążę oglądałam kanał Pati tv na Youtube. Super praktyczne rzeczy. Co do ubranek my zmienialismy równo co 4 tyg rozmiar. Dopiero na 74 byliśmy nieco dłużej. Więc kupowanie po 7 sztuk body, śpiochów itd uważam za zbędny wydatek. i tak będzie się robić 1-2 razy w tyg pranie więc wystarczy 4 body i 3 śpiochy i 3 polspiochy. Też nie mam nic w łóżeczku oprócz kocyka. Miałam przewijają ale wolałam na łóżku przebierać. Poza tym dzieci szybko rosną i może przyda się z 3-4 miesiące. Potem dziecko jest nieco bardziej ruchliwe i dla bezpieczeństwa lepiej na łóżku. Tetry też uważam że 10 sztuk wystarczy. Jestem z tych co często piora więc uzywalambcisgle na zmianę może z 7 sztuk. Ale mój syn mało ulewal. Prześcieradła na pościel myślę że 3 sztuki będą ok. Ale nie mam żadnych ochraniaczy na łóżkov( jak byście się czuli zamknięci w skrzyni i nie widzieć nic co jest dalej? ), żadnej karuzeli (łóżeczko jest do spania nie do zabawy i poza tym karuzele powodują często zeza zbieznego)

Ja lubiłam body + spodnie bo w polspiochach mamy problem ze stopami. Mój syn ma po prostu większe niż przewiduje dany rozmiar i od początku stopy mu się nie mieściły.
Co do torby do szpitala, wyprawki itd całą pierwszą ciążę oglądałam kanał Pati tv na Youtube. Super praktyczne rzeczy. Co do ubranek my zmienialismy równo co 4 tyg rozmiar. Dopiero na 74 byliśmy nieco dłużej. Więc kupowanie po 7 sztuk body, śpiochów itd uważam za zbędny wydatek. i tak będzie się robić 1-2 razy w tyg pranie więc wystarczy 4 body i 3 śpiochy i 3 polspiochy. Też nie mam nic w łóżeczku oprócz kocyka. Miałam przewijają ale wolałam na łóżku przebierać. Poza tym dzieci szybko rosną i może przyda się z 3-4 miesiące. Potem dziecko jest nieco bardziej ruchliwe i dla bezpieczeństwa lepiej na łóżku. Tetry też uważam że 10 sztuk wystarczy. Jestem z tych co często piora więc uzywalambcisgle na zmianę może z 7 sztuk. Ale mój syn mało ulewal. Prześcieradła na pościel myślę że 3 sztuki będą ok. Ale nie mam żadnych ochraniaczy na łóżkov( jak byście się czuli zamknięci w skrzyni i nie widzieć nic co jest dalej? ), żadnej karuzeli (łóżeczko jest do spania nie do zabawy i poza tym karuzele powodują często zeza zbieznego)
Wpisujcie może takie opisy do tego wątku wyprawkowego? Fajnie będzie poczytać Wasze doswiadczenia później w jednym miejscu. [emoji6]

Ja akurat potrzebowalam ochrzaniaczy - obaj moi synowie non stop uderzali głowami o wezglowie łóżeczka. Z tym ze teraz mam te poduszkowe- założyłam tylko nad główką i i od strony ściany przy szczebelkach także synek widzi cały pokój. No i ja jestem spokojna bo gdy się obudzę to go widzę :)

U mnie do 100g roznicy bylo miedzy usg a rzeczywista waga urodzeniowa ale tyle roznicy to nic.... dlatego ja mialam w razie czego te 2 bodziaki na start wyprane i gotowe...czyli tata mialby 1 dobę na dokupienie ewentualnie wiekszej ilosci..ale pewnie ubralabym w te 1 rozmiar wieksze i podwinela rekawki... dziecko i tak lezy zawiniete w kokonie na start wiec co za roznica jakiej dlugosci ma rekawek..czy 3 cm w ta czy w druga strone... :)

Ja akurat potrzebowalam ochrzaniaczy - obaj moi synowie non stop uderzali głowami o wezglowie łóżeczka. Z tym ze teraz mam te poduszkowe- założyłam tylko nad główką i i od strony ściany przy szczebelkach także synek widzi cały pokój. No i ja jestem spokojna bo gdy się obudzę to go widzę :)

Ja np nie kupowalam ochraniaczy..tylko kocyk w ciasny rulonik zawijalam i taki rulonik w okolo klade... 2 takie mae kocyki bo dziecko sie wierci tak ze spi w swoich nogach nad ranem

reklama
A co sie u Was mamuski nie sprawdzilo???

U mnie wanienka...bo prysznic zrobilismy specjalni taki z brodzikiem o wysokosci 20 cm wysokości..wiec nie mam zbednego gabarytu.... teraz 3 latek z roczniakiem maja frajde ..razem sie kapia..

Przewijak.. kolejny gabaryt ktory u mnie sie nie sprawdzil... przewijam na lozku u nas.. lub na kocu na dywanie u dzieci w pokoju... bawie sie z dzieckiem czuje ze smierdzi..to poducha pod glowe i jazda...ale przy pierwszym dziecku na początku sie przydał bo tak jak pisalam niewprawiona bylam..i wszystko wszedzie wylatywalo :)... czesto oboje z mezem musielismy przewijac kąpać takie akcje sie działy ;)

Laktator w drugiej ciazy sie mi ani razu nie przydal...dziecko bylo moim odciagaczem

Bephanteny posypki.... w ogole nie potrzebowalam... przy drugim dziecu maka ziemniaczana dawala spokojnie rade... pupcia piekna bez zaczerwienien

Do góry