reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Ja akurat potrzebowalam ochrzaniaczy - obaj moi synowie non stop uderzali głowami o wezglowie łóżeczka. Z tym ze teraz mam te poduszkowe- założyłam tylko nad główką i i od strony ściany przy szczebelkach także synek widzi cały pokój. No i ja jestem spokojna bo gdy się obudzę to go widzę :)
Tak ale ile moich znajomych obudowalo tak całe łóżeczko :( i te dzieci odłożone plakaly bo widziały tylko sufit :(

reklama
U nas też żadne maści typu na odparzenia nie dzialay jak zwykła mąka ziemniaczana.
A i jeśli oboje rodziców nie ma jakiś alergii skórnych to nie poleca się od razu kampania dziecka w emolientach. Ja miałam płyn z babydream z rosmana i super się sprawdzał. I szłam z założenia ze jak coś będzie nie tak to blkupie droższa markę np derma ale nie było potrzebny
A i oliwka. Odchodzi się od niej bo zatyka pory. I pediatrzy mówią aby używać liotonow.

Nieee
Rozmiar 56 mam tylko 2 sztuki w razie gdybym rodzila 2~3 tyg przed...

Rozmiar ..58...starczyl nam na tydzien... moze 2 tyg...
...62.....to na kolejne 1.5 ~2 miesiace

1 syn ur w 41 tc waga 3780g wiec taka standardowa
2 syn ur w 39 tc i 4 dni waga 3450 tez standardowa
Wiec przy takiej wadze urodzeniowej 56 nawet
dzieci nie założyły

co do ilosci ubranek

To trzeba liczyc ze 2~3 na dzien... ja jako niewprawiona matka przy pierwszym bobo ciagle zle zakladalam pampersa... albo takie dziecko sie trafilo..ze czesto nie tylko pielucha do zmiany byla...ale. bodziaki do prania a dziecko do kąpieli....a przy drugim bobasie to juz 1 czasem 2 bodziaki na dzien starczaly :)

No widzisz szalona masz doswiadoświad już w rozmiarze , wiesz jak to w praktyce wygląda i na ile mniej więcej starczy ;-) ;)to są cenne uwagi żeby bez sensu za małych nie kupować . Lepiej większe na dłużej będą

Tak ale ile moich znajomych obudowalo tak całe łóżeczko :( i te dzieci odłożone plakaly bo widziały tylko sufit :(
Ja to muszę dziecko w nocy widzieć - nawet z włączoną lampką śpię chociaż nienawidzę - dopóki maluch siadać/swobodnie się przekręcać nie będzie to nie zasne jak co nie widzę :) jak mi światło dokucza np przy bólu głowy włączam elektroniczna nianię i ustawiam ma stoliku nocnym. Ale ja to zawsze czarne scenariusze w głowie tworzę [emoji14]

Gdzie takie małe rozmiary mają od 44 ?
50 widziałam najmniennaj... Hmmm jaki to sklep ? :eek:
A taki standardowy rozmiar dla bobasa urodzonego zgodnie z terminem jaki jest ? 50 ?
44 w KappAhlu wiszą. 50 też jest malutkie. I tak jak dziewczyny piszą - kilka sztuk na początek 56, ale nie za dużo, bo przy większym dziecku faktycznie po 2 tyg mogą być za małe. Jaki rozmiar, to też baaaardzo zależy od firmy. Ubranka z H&M są zwykle większe niż np. Smyk czy Tesco. A już typowe polskie firmy często robią maleńkie. Na przykład moja córka urodziła się 48 cm i 2400 g. Rozmiar 56 polskiej firmy było dobre od początku, a 50 ze Smyka kupowałam jak córka miała 2 tygodnie i nosiła jeszcze przez miesiąc. Rozmiar 62 z H&M dopiero był dobry, gdy miała ponad 4 miesiące. Za to syn miał 56 cm i 3550 g i faktycznie 56 prawie w ogóle nie nosił. Także ja polecam kupić misz masz i nie dać się zaskoczyć, że nic nie będzie pasować. A na za długie nogawki polecam skarpetki :p

U mnie w obu przypadkach USG źle szacowało wagę. Syna za dużo, córkę za mało.

U nas też żadne maści typu na odparzenia nie dzialay jak zwykła mąka ziemniaczana.
A i jeśli oboje rodziców nie ma jakiś alergii skórnych to nie poleca się od razu kampania dziecka w emolientach. Ja miałam płyn z babydream z rosmana i super się sprawdzał. I szłam z założenia ze jak coś będzie nie tak to blkupie droższa markę np derma ale nie było potrzebny
A i oliwka. Odchodzi się od niej bo zatyka pory. I pediatrzy mówią aby używać liotonow.
Ja to żelami i balsamami się pewnie z dzieciaczkiem będę dzielić, bo niestety mam problemy skorne, wiec sama mam żel z A-dermy, płyn do kąpieli z Emolium i balsam firmy Mediderm :)

Ja się z szaloną nie zgodzę co do tych rozmiarów ubranek ;) no oczywiście skoro ona rodziła takie dzieci to wie, że już kolejne też będzie podobne i nie musi kupować takich małych ubranek.
Mój synek urodził się w 38tc i wazyl 2700 i miał 50cm. W ubraniach 56 topił się... A ja miałam tylko jedno kupione na 50 i ono było na niego spore. Nosił je chyba przez miesiąc. Ja 56 nosił do 3 miesięcy. Także teraz zabezpieczam się i kupuje przynajmniej 3 pajace r. 50. Wiadomo że każde dziecko jest inne i jak Wam lekarz powie na tych końcowych USG ze dziecko waży ponad 3500g to już nie ma sensu kupować rozmiaru 50 ;)

Tak się zastanawiam jak to jest tymi zasypkami ja używałam linomag lub sudokrem jak córka miała podrażnienia a słyszałam że przy chłopcach lepiej sprawdza zasypka właśnie, zgadzacie się?

Tak się zastanawiam jak to jest tymi zasypkami ja używałam linomag lub sudokrem jak córka miała podrażnienia a słyszałam że przy chłopcach lepiej sprawdza zasypka właśnie, zgadzacie się?
Ja u obu chłopców uzywalam tylko sudocremu. U nas się najlepiej sprawdzał.

reklama
Ja zakładałam dziecku pajacyk, lub body i półspiochy. W takim stroju było od kapania do kapania ponieważ noworodek i małe dziecko w ogóle się nie brudzi. Przynajmniej moje takie było :)
Pierwsza wyprawka była trafiona i nie miałam zbędnych rzeczy, dokupilam tylko laktator i monitor oddechu.
Już zaczynam oglądać wyprawkę i na pewno znajdzie się w niej kosz Mojżesza i otulacz, których wcześniej nie miałam a teraz na pewno przydadzą się.

Do góry