reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

Ja akurat potrzebowalam ochrzaniaczy - obaj moi synowie non stop uderzali głowami o wezglowie łóżeczka. Z tym ze teraz mam te poduszkowe- założyłam tylko nad główką i i od strony ściany przy szczebelkach także synek widzi cały pokój. No i ja jestem spokojna bo gdy się obudzę to go widzę :)
Tak ale ile moich znajomych obudowalo tak całe łóżeczko :( i te dzieci odłożone plakaly bo widziały tylko sufit :(

reklama
U nas też żadne maści typu na odparzenia nie dzialay jak zwykła mąka ziemniaczana.
A i jeśli oboje rodziców nie ma jakiś alergii skórnych to nie poleca się od razu kampania dziecka w emolientach. Ja miałam płyn z babydream z rosmana i super się sprawdzał. I szłam z założenia ze jak coś będzie nie tak to blkupie droższa markę np derma ale nie było potrzebny
A i oliwka. Odchodzi się od niej bo zatyka pory. I pediatrzy mówią aby używać liotonow.

Nieee
Rozmiar 56 mam tylko 2 sztuki w razie gdybym rodzila 2~3 tyg przed...

Rozmiar ..58...starczyl nam na tydzien... moze 2 tyg...
...62.....to na kolejne 1.5 ~2 miesiace

1 syn ur w 41 tc waga 3780g wiec taka standardowa
2 syn ur w 39 tc i 4 dni waga 3450 tez standardowa
Wiec przy takiej wadze urodzeniowej 56 nawet
dzieci nie założyły

co do ilosci ubranek

To trzeba liczyc ze 2~3 na dzien... ja jako niewprawiona matka przy pierwszym bobo ciagle zle zakladalam pampersa... albo takie dziecko sie trafilo..ze czesto nie tylko pielucha do zmiany byla...ale. bodziaki do prania a dziecko do kąpieli....a przy drugim bobasie to juz 1 czasem 2 bodziaki na dzien starczaly :)

No widzisz szalona masz doswiadoświad już w rozmiarze , wiesz jak to w praktyce wygląda i na ile mniej więcej starczy ;-) ;)to są cenne uwagi żeby bez sensu za małych nie kupować . Lepiej większe na dłużej będą

Tak ale ile moich znajomych obudowalo tak całe łóżeczko :( i te dzieci odłożone plakaly bo widziały tylko sufit :(
Ja to muszę dziecko w nocy widzieć - nawet z włączoną lampką śpię chociaż nienawidzę - dopóki maluch siadać/swobodnie się przekręcać nie będzie to nie zasne jak co nie widzę :) jak mi światło dokucza np przy bólu głowy włączam elektroniczna nianię i ustawiam ma stoliku nocnym. Ale ja to zawsze czarne scenariusze w głowie tworzę [emoji14]

Gdzie takie małe rozmiary mają od 44 ?
50 widziałam najmniennaj... Hmmm jaki to sklep ? :eek:
A taki standardowy rozmiar dla bobasa urodzonego zgodnie z terminem jaki jest ? 50 ?
44 w KappAhlu wiszą. 50 też jest malutkie. I tak jak dziewczyny piszą - kilka sztuk na początek 56, ale nie za dużo, bo przy większym dziecku faktycznie po 2 tyg mogą być za małe. Jaki rozmiar, to też baaaardzo zależy od firmy. Ubranka z H&M są zwykle większe niż np. Smyk czy Tesco. A już typowe polskie firmy często robią maleńkie. Na przykład moja córka urodziła się 48 cm i 2400 g. Rozmiar 56 polskiej firmy było dobre od początku, a 50 ze Smyka kupowałam jak córka miała 2 tygodnie i nosiła jeszcze przez miesiąc. Rozmiar 62 z H&M dopiero był dobry, gdy miała ponad 4 miesiące. Za to syn miał 56 cm i 3550 g i faktycznie 56 prawie w ogóle nie nosił. Także ja polecam kupić misz masz i nie dać się zaskoczyć, że nic nie będzie pasować. A na za długie nogawki polecam skarpetki :p

U mnie w obu przypadkach USG źle szacowało wagę. Syna za dużo, córkę za mało.

U nas też żadne maści typu na odparzenia nie dzialay jak zwykła mąka ziemniaczana.
A i jeśli oboje rodziców nie ma jakiś alergii skórnych to nie poleca się od razu kampania dziecka w emolientach. Ja miałam płyn z babydream z rosmana i super się sprawdzał. I szłam z założenia ze jak coś będzie nie tak to blkupie droższa markę np derma ale nie było potrzebny
A i oliwka. Odchodzi się od niej bo zatyka pory. I pediatrzy mówią aby używać liotonow.
Ja to żelami i balsamami się pewnie z dzieciaczkiem będę dzielić, bo niestety mam problemy skorne, wiec sama mam żel z A-dermy, płyn do kąpieli z Emolium i balsam firmy Mediderm :)

Ja się z szaloną nie zgodzę co do tych rozmiarów ubranek ;) no oczywiście skoro ona rodziła takie dzieci to wie, że już kolejne też będzie podobne i nie musi kupować takich małych ubranek.
Mój synek urodził się w 38tc i wazyl 2700 i miał 50cm. W ubraniach 56 topił się... A ja miałam tylko jedno kupione na 50 i ono było na niego spore. Nosił je chyba przez miesiąc. Ja 56 nosił do 3 miesięcy. Także teraz zabezpieczam się i kupuje przynajmniej 3 pajace r. 50. Wiadomo że każde dziecko jest inne i jak Wam lekarz powie na tych końcowych USG ze dziecko waży ponad 3500g to już nie ma sensu kupować rozmiaru 50 ;)

Tak się zastanawiam jak to jest tymi zasypkami ja używałam linomag lub sudokrem jak córka miała podrażnienia a słyszałam że przy chłopcach lepiej sprawdza zasypka właśnie, zgadzacie się?

Tak się zastanawiam jak to jest tymi zasypkami ja używałam linomag lub sudokrem jak córka miała podrażnienia a słyszałam że przy chłopcach lepiej sprawdza zasypka właśnie, zgadzacie się?
Ja u obu chłopców uzywalam tylko sudocremu. U nas się najlepiej sprawdzał.

reklama
Ja zakładałam dziecku pajacyk, lub body i półspiochy. W takim stroju było od kapania do kapania ponieważ noworodek i małe dziecko w ogóle się nie brudzi. Przynajmniej moje takie było :)
Pierwsza wyprawka była trafiona i nie miałam zbędnych rzeczy, dokupilam tylko laktator i monitor oddechu.
Już zaczynam oglądać wyprawkę i na pewno znajdzie się w niej kosz Mojżesza i otulacz, których wcześniej nie miałam a teraz na pewno przydadzą się.

Do góry