reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Ja to żelami i balsamami się pewnie z dzieciaczkiem będę dzielić, bo niestety mam problemy skorne, wiec sama mam żel z A-dermy, płyn do kąpieli z Emolium i balsam firmy Mediderm :)
Czytaj składy, bo niekoniecznie będą super dobre, a jeśli dziecko będzie miało normalną skórę, to może nie warto go tym pacykować. A-dermę Exomega kiedyś stosowałam u siebie (w sumie nie pomogła), a potem ten sam dermatolog mi kazał kąpać niemowlaka w płynie do kąpieli z tej serii. Kilka butelek zużyłam, ale potem doszłam do wniosku, że skład średni i że w sumie domowy wywar z owsa nie będzie gorszy.

reklama
2 pytania :

Czy wasza pralka z programem dla dzieci , ( ja mam np jakaś baby protect w pralce beco ) też są taki długo zaprogramowane mam tam temp max 90 c i czas prania uwaga aż 3 h !!! Tak długo pierze ? Serio ? Jakoś wcześniej nie sprawdzałam tego programu bo po co ...

A inna sprawa , tj lampa czy lampki nocne czy nie wiem co już w sypialni z bobasem ? Macie coś ciekawego na oku ? Najlepiej takie z regulacją mocy światła ... ? Muszę mieć maluszka na oku w łóżeczku hihi ;)

A takie dziwne pytanie... o jaki kikut chodzi? To co po pępowinie zostaje? :D

No chyba o pępek chodzi tzn. To co zostanie po pępowinie . Bozeee my tak panikujemy , rozmawiałam z mama i mowila ze dawniej to się pępek spirytusem smarowało odkażali i zaraz za 2 dni odpadał... A teraz takie cudowania bo Jest net forum blogi YouTube itp itd... To akurat prawda . Kto dawniej 30+ lat temu tak się elegancko przygotował na dziecko jak my teraz .... Czasy się zmieniają wiem wiem

2 pytania :

Czy wasza pralka z programem dla dzieci , ( ja mam np jakaś baby protect w pralce beco ) też są taki długo zaprogramowane mam tam temp max 90 c i czas prania uwaga aż 3 h !!! Tak długo pierze ? Serio ? Jakoś wcześniej nie sprawdzałam tego programu bo po co ...

A inna sprawa , tj lampa czy lampki nocne czy nie wiem co już w sypialni z bobasem ? Macie coś ciekawego na oku ? Najlepiej takie z regulacją mocy światła ... ? Muszę mieć maluszka na oku w łóżeczku hihi ;)
Ja mam bodajże 2h 40 minut. Z dwa razy użyłam i piorę na codziennym. Z tym ze prasowalam ubranka (synek ma 5 miesięcy i prasuję coraz rzadziej)
A lampkę mam zwykłą w drugim końcu pokoju tak by synkowi nie przeszkadzała.

Ale się rozpisałyście :)
Ja juz troszkę czytałam,troche wniosków swoich mam.
Jesli chodzi o łóżeczko to u nas koniecznie z szufladą bo każde miejsce do przechowywania jest na wagę złota. Do niego materacyk kokos-gryka(na piance kiedys spałam sama i nigdy więcej,więc i dziecku tym bardziej takiego nie kupie),3 przescieradła z gumką na wymianę,ochraniacz na szczebelki ale taki na pół łóżeczka(cały długi bok i jeden krótszy bo ściana zew i okno akurat),ale Malucha muszę widzieć oczywiście cały czas. Do kompletu poduszka takiej wielkości żeby dziecko całe sie na niej zmieściło(przede wszystkim do trzymania przez K., starszego brata i dziadków,którzy na pewno będą bali się wziąc na ręce tak kruche ciałko),śpiworek taki z wolnymi rączkami i jakiś cieplejszy kocyk. Żadnych karuzeli,pościeli,kołderek i pluszaków.
Ubranka mam zamiar w wiekszości odkupić uzywane,które tak naprawdę są mało używane. Na pewno skupie sie na rozmiarze 62 w zwyż,przy czym od niczego kupię kilka sztuk 56. w razie czego chetnych do kupowania takich slicznych małych ciuszków nie będzie mi brakowało. Skupie się na body z długim,pajacykach i śpioszkach rozpinanych w kroku. Oczywiście jakieś ciuszki reprezentacyjne na szczepienia itp też kupię :)
Pieluch tetrowych z 10 sztuk,parę flanelowych,ale nieduzo. Mam ambitny plan kupić jeszcze otulacz bambusowy,ale to sie zobaczy bo jeszcze w tym muszę sie doszkolić.
Pieluchy jednorazowe na poczatek kupie dwa rodzaje(własnie,polećcie coś!),zobaczymy co się lepiej sprawdzi. Chusteczki nawilzane od świeta,a tak to czysta woda.
Na odparzenia polecają bardzo własnie mąkę i linomag,bardzo krytykują sudocrem,ale nigdy niewiadomo co się u kogo sprawdzi.
Do kąpania koniecznie niewielka wanienka z wkładką dla noworodka bo sie zwyczajnie boję :p Do tego ręcznik oczywiście- jeden zwykły bawełniany,a drugi z kapturkiem(plus jakis awaryjny). Na razie nie wiem czy do kapieli jest sens cos dodawać noworodkowi. Kiedyś dorzucało sie takie fioletowe tabletki i podobno to było dobre,teraz nie wiem jak z tym jest.
Ufff..tyle pamietam :D

aaa..i jeszcze komoda na ciuszki dzieciaczka,a na nią lampka taka bez dołu,cała zabudowana bo mnie może w oczy świecic(o dziecku nie wspomnę),a tego nie zdzierżę!
Kupiłam poduszkę dla ciężarnych,którą da sie przerobić na kokon dla dziecka,a do którego dodany jest materacyk i jeszcze rogal do karmienia.
Cażki,nozyczki też,choć czytałam,że takiemu bardzo małemu dziecku nie powinno się obcinać pazurków,dopiero po kilku tygodniach. To tez do doszkolenia.
Wózka upatrzonego nie mam,myslę nad Bebetto. Nie jest za drogi,a chyba się u nas sprawdzi. I do tegoż wózka też jakiś kocyk czy wkładkę. Jeszcze ten temat zgłębię.

Ostatnia edycja:
Największy kit przy obojgu dzieciach to beciki i nie sądzę, żeby przy trzecim coś się zmieniło. Zmuszałam się do używania tego jako opatulacza w wózku, ale tak naprawdę z ulgą pooddawałam znajomym. Grube to i rozpina się, dziecko się poci. Same minusy. Do zawijania używałam cienkiego ale sztywnego kocyka i długiej taśmy. Syn bardzo długo był motany - wydawało nam się, że to go uspakaja, ale teraz już mam wątpliwości, czy nie robiłam ślepo tego, co nam mówili w szkole rodzenia. Z córką szybko wyczuliśmy, że woli być luzem i właściwie jako dziecko 2 tygodniowe już nie była motana, mimo wcześniactwa.

Tak się zastanawiam jak to jest tymi zasypkami ja używałam linomag lub sudokrem jak córka miała podrażnienia a słyszałam że przy chłopcach lepiej sprawdza zasypka właśnie, zgadzacie się?
Mój syn miał skłonność do odparzeń i dopiero puder Nivea nam pomógł. Alantan i sudocrem mu w ogóle nie pomagały. Dla córki kupiłam Bepanthen Baby (można też na sutki stosować, chociaż do sutków i tak miałam lanolinę 100%) i się sprawdza, tylko czasem stosuję puder. Puder Babydream u syna nie działał (ma nieco inny skład niż Nivea)

Ja nie mam programu dla dzieci, ale program na bawełnę 95 st. C z 5 płukaniami i wirowaniem to faktycznie ok. 3 godziny.

lampa czy lampki nocne czy nie wiem co już w sypialni z bobasem ? Macie coś ciekawego na oku ? Najlepiej takie z regulacją mocy światła ... ? Muszę mieć maluszka na oku w łóżeczku hihi ;)
My mieliśmy kilka patentów, nie kupowaliśmy nic dzieciowego, tylko wykorzystywaliśmy domowe: lampka solna, słabiutka lampka do kontaktu, ładowarka usb i lampka do laptopa, świecenie światła w przedpokoju. Teraz mamy też Króliczka Alilo, który może świecić lekkim kolorowym światłem, gra i szumi (odtwarzacz z głośnikiem). Nie namawiam, bo cena wg mnie nieadekwatna, ale dostaliśmy w prezencie i nawet się sprawdza. W każdym razie, światło to też na pewno kwestia Waszych organizmów - przy jakim dacie radę spać?

Aha, tak a propos zarzutu z komórką przy uchu, to ja też na to zwracam uwagę i się wystrzegam, ale już się pogodziłam, że promieniowanie elektromagnetyczne i radiowe po prostu jest w domu. Kładłam gdzieś w pokoju i liczyłam, że dzieć zaśnie od szumu. Jak musiałam włożyć szumiący telefon do wózka, to włączałam tryb samolotowy. A potem kupiliśmy głośnik z czytnikiem kart SD (a na karcie SD kilka godzin szumu, bajki, piosenki) i to chyba było najlepsze rozwiązanie. Jeśli po kolejnym porodzie będę tak źle reagowała na Whisbeara, to szumisia się pozbędę, a właśnie uruchomię nasz głośniczek.

A takie dziwne pytanie... o jaki kikut chodzi? To co po pępowinie zostaje? :D
Tak, kikut pępowinowy - trzeba przez kilka pierwszych dni/tygodni dezynfekować skórę w okolicach pępka. Kiedyś robiło się to 70% spirytusem. Od kilku lat moda jest na Octenisept.

2 pytania :

Naprawdę fajną miałam z Pabobo Barbapapa. Bez kabla, ledowa, lekkie światło, nie nagrzewają się, cała noc świeciła w łóżeczku a rano stawiałam na ładowarce i chwile się ładowała. W formie takiego małego stworka była. Później próbowałam kupić znowu ale nigdzie nie mogłam znaleźć, ale była naprawdę ekstra.

Żadnych zasypek, oliwek, ani sudocremu nie używałam. W sumie to już o połowie co było w użyciu nie pamietam. Przewijak się przydal, bo zawsze milej wycierać kupę z przewijaka niż z kanapy/łóżka :p wanienka tez w użyciu i to taka ze stojakiem, szanuje swoje plecy a co :D

44 w KappAhlu wiszą. 50 też jest malutkie. I tak jak dziewczyny piszą - kilka sztuk na początek 56, ale nie za dużo, bo przy większym dziecku faktycznie po 2 tyg mogą być za małe. Jaki rozmiar, to też baaaardzo zależy od firmy. Ubranka z H&M są zwykle większe niż np. Smyk czy Tesco. A już typowe polskie firmy często robią maleńkie. Na przykład moja córka urodziła się 48 cm i 2400 g. Rozmiar 56 polskiej firmy było dobre od początku, a 50 ze Smyka kupowałam jak córka miała 2 tygodnie i nosiła jeszcze przez miesiąc. Rozmiar 62 z H&M dopiero był dobry, gdy miała ponad 4 miesiące. Za to syn miał 56 cm i 3550 g i faktycznie 56 prawie w ogóle nie nosił. Także ja polecam kupić misz masz i nie dać się zaskoczyć, że nic nie będzie pasować. A na za długie nogawki polecam skarpetki [emoji14]

U mnie w obu przypadkach USG źle szacowało wagę. Syna za dużo, córkę za mało.
To u nas różnica była taka ze szacowana 2900 a urodził się 3450:)

reklama
2 pytania :

Ja pralam na 90 st jak cos ze szmateksu kupilam , pozniej 40 czasem 60, prasowalam do 6 mies.

Lampke kupilismy taka ledowa dziecieca w ikea nie budzi dziecka a jak cos trzeba to mozna sie przy niej odnalesc laduje sie raz na ruski rok ladowarka przy gniazdku.
IMG_1810.JPG

Ja jestem za tym ze dziecko powinno od poczatku spac w calkowitej ciemnosci.

Załączniki

• IMG_1810.JPG
    IMG_1810.JPG
    71,2 KB · Wyświetleń: 442
Do góry