reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2012

Synek drzema wiec może uda mi sie do Was naskrobać.

Tutaj w irl tez ospa panuje ale ja na szczęscie przechodziłam w dzieciństwie, tylko moj 1,5 roczny synek jeszcze nie miał ale jak na razie go omija bo juz 2 razy mial bezposredni kontakt i nie zaraził się.

Sysia to Ci sie nazbierało nieszczęść, trzymaj sie kochana i dbaj o dzidzie w brzuszku bo starsze sa pod opieka lekarzy a ty musisz o to maleństwo i siebie dbać.

Ptyśka w irl sprawdzaja czy ktos nie ma cukrzycy ciążowej tylko jeśli w rodzinie cukrzyca wystepowała, u mnie nie było więc ani w pierwszej ani w tej ciązy nie będą mi sprawdzać.
Malami ja tez mam zawsze niskie ciśnienie, u mnie norma to coś 100-105/55-60 i tez nic nie pomaga.

Ja sie smaruje na rozstepy ale tak co drugi dzien bo zapominam albo mi sie nie chce i na razie nic nie wyskoczyło, w pierwszej ciazy tez udalo mi sie uniknać.
Co do naczynek to ja na nogach-udach mam pelno takich popękanych, czerwonych zylek i nie mam pojecia od czego mi tyle tego nawychodziło bo to było jeszcze przed pierwsza ciążą.

U nas w koncu zrobiła sie super pogoda.Od rana zaliczylismy z mlodym plac zabaw a pewnie reszte dzionka spędzimy na ogródku.Choc jak wracałam 20 min z placu to myślałam ze nie dojde tak słońce przypiekało.

Co do cen usg to ja zapisałam się w PL na 4D i ma kosztować 200zl więc widze ze to normlna cena za takie badanie.

reklama
hej

jeden dzien nie mialam czasu na net i mam tyle postow ze 2h bede czytac :szok:

no nic to zaczynam

bede pisala tematycznie nie do osob bo duzo tego

- co do wychowaczego i zlobka dla malucha to latwo mowic ze to zle dawac dziecko do zlobka takie male jak sie ma inne mozliwosci. Ja tym razem moge ich nie miec. Z kuba siedziala moja mama az poszedl do przeszkola. R ja do nas przywozil. Ale moja mam jest o 5 lat starsza teraz i juz nie to zdrowie. Wiem ze jest wychowawczy ale my nie mielibysmy na zycie jak ja bym nie miala pensji. Niestety jak sie chce miec wlasny dom i auto to bez kredytu ani rusz. Takze moja pensja zasadnicza idzie na te kredyty. A jak pracuje to mam jeszcze prowizje dodatkowo i to calkiem niezlą wiec z samej R pensji, mimo ze on ma ja niezla nie dalibysmy rady. Same kredyty, oplaty za utrzymanie domu, przedszkole Kuby to kupa kasy, a gdzie jedzenie, kosmetyki, chemia. jakies leki bo roznie bywa. Nie wspomne o ubraniach czy butach ktore dla tekiego ziecka trzeba nowe co sezon.
Takze jak moja mama nie podejmnie sie opieki nad drugim juniorkiem (narazie nie umie powiedziec, to jeszcze ok roku iec moze byc roznie) to pojdzie do przedszkola prywatego ktore ma grupe zlobkowa. Znam kilka osob ktore maja tam swoje dzieci i jest ok.
Nie powiem ze bedzie mi lekko, ze nie bedzie mi go szkoda ale nie bede miec wyjscia.
Tyle ze mam troche lepsza sytucje godzinna. Musialabym zawiezc maluszka ok 7:30 a R ok 15 by go zabieral wiec to nie tragedia. Tak ok 8h

- co do L4 to poprzednią ciaze lezalam od poczatku i zwolnienie bylo dla mnie traumą, mialam dosc lezenia w 4 scianach i gapienia sie w tv i komp. Teraz chcialam pracowac dlugo bo myslalam ze czas szybko leci z ludzmi. Pracowalam do konca 4 m-ca ciazy i powiedzialam dosc. PRacowalam jak wszyscy, nikt mi roboty nie odjal zeby bylo mi lzej, nikt nie powiedzial ze nie powinnam 8h przy kompie siedziec i dal mi inna prace.
I powiedzial koniec. Od 1 maja jestem na L4 i miesiac zlecial szybko. Zanim wstane, pojade z Kuba, potem do sklepu jakies zakupy, sniadanie, obiad, chwila przed kompem, jakies ogarniecie domu i nie wiem kiedy jest 15 i R wraca.
Takze dziewczyny nie patrzcie w ten sposob ze co bedziecie w domu robic, zawsze cos sie znajdzie. A warto sobie przed przyjsciem dziecka na swiat chociaz troche poleniuchowac

KArola a jestes pewna czy na L4 nie masz zwolnienia platnego. Ja bylam kiedys na L4 i mialam platne. Tyle ze ja placilam wszystkie skladki.

- ja mialam cc w Warszawie w szpitalu. Urodzilam w srode a wyszlam w sobote. Po sn wychodzily w piate. po 2 dobach, po cc po 3.

Sonka hehehe to podobnie jak ja jak Kuba poszedl pierwszy dzien do przedszkola. Wylam w pracy do poludnia. Kazde pytanie jak Kubus wywolywalo u mnie histerie. Na drugi dzien mi przeszlo :-D. I tez bym nad morze pojechala ale mam L4 ze powinnam lezec wiec nie bede ryzykowac

- a jeszcze co do zlobkow i nian to u nas nianie, pewnie jak wszedzie zycze sobie kupe kasy wg mnie. Kolezanka ma po znajomosci 10zl za 1h. To w miesiacu przy 8h dziennie daje ponad 1600 :baffled:. A w zlobku chca 800-900. I w tym jest jakies wyzywnienie. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Ale roznica cenowa jest ogromna.

- widze ponownie dyskusja co lepsze cc czy sn. Jak pisalam wczesniej ja sie poddam temu co mi bedzie dane, wg decyzji lekarza. A i nie neguje i nie oceniam decyzji o cc na zyczenie. To kazdego indywidualna sprawa.
Ja wiem jak boli po cc i jak ja sie czulam i ruszalam a jak inne dziewczyny. Jest duzo ciezej przez pierwsze pare dni. Ale za to porod trwa gora 1h. Tyle ze mnie przewiezli na pooperacjyjna po cc ktore bylo ok 9 rano a maluszka dostalam w nocy do karmienia dopiero. W dzien dali mi spac. Wtedy wydawalo mi sie ze to dobrze, ze moge dojsc do siebie ale Kuba krotko byl na cycku bo zle ssal i wiecznie mialam zapalenie i mysle ze przez to ze na pocaatku dostal butle.

- moja szefowa glowna tez ma marne podejcie do zwolnien, dostaje czesto goraczki jak slyszy o kolejnej ciezarnej ktora idzie na L4. Tez ciagle powtarza ze pracowala do 9 m-ca. Ale to bylo ponad 20 lat temu. Dzis urzad w ktorym pracuje a kiedys to niebo a ziemia. Jak ja sie do niego przyjmowalam to pracy bylo zdecydowanie mniej. Bylo nas w dziale 9 osob na caly powiat i dawalismy rade. Teraz jest nas 2 razy tyle i ciagle na cos brak czasu. Takze to zadne porownanie, kiedys ludzie w pracy po miescie latali, dzieci u nich siedzialy po szkolach I(wiem bo chodzilam do mamy po szkole). Teraz to nie do pomyslenia. Pomijal fakt ze ona nie stracila ciazy, nie miala problemow wiec o czym mowa.
Co poradzic, duzo mlodych u nas w urzedzie wiec i ciaze sie zdarzaja a co za tym dzie i zwolnienia.

- ja nigdy nie palilam i nie zamierzam wiec w tej kwestii nie mam doswiadczen

- co do budowy i zakupu mieszkan to wiadomo ze jest ciezko. My mielismy dzialke wiec to duzo. Przez pare lat po slubie mieszkalismy u moich rodzicow i szla budowa. To duzo taniej bylo, bo oplaty i jedzienie mnie nie interesowaly. Dawalam tylko mamie troche kasy bo calkiem za nic nie chcialam.
Ale wspolczuje jak ktos wynajmuje. U nas sa to kosmiczne ceny. R brat teraz maly domek sprzedal i zaczal budowe drugiego i wynajmuje mieszkanie. To kosztuje ich to 1500 za 2 pokoje. To mozna naprawde kupic na kredyt mieszkanie i je splacac podobna rata.
A ze budowa to studnia bez dna to mimo ze juz 7 rok leci jak na swoje poszlismy to i tak mam jeszcze wiele do zrobienia. Z zewnatrz np nie mamy nic, elewacji, kostki, ogrodzenia, w srodku wszystko zrobione oprocz jednego pokoju i lazienki duzej. A i garaz i kotlownia jest w stanie surowym a chcialabym miec tam plytki.
To wszsytko kupe kasy kosztuje. Teraz robilismy wreszcie pokoj dla Kuby i wole nie myslec ile wydalismy a jeszcze pare rzeczy brakuje

narazie tyle bo sie boje ze mi sie cos skasuje a tyle napisalam

ciekawe tylko czy ktos przeczyta :baffled::baffled:

jeszcze polowa mi zostala do przeczytania

Ostatnio edytowane przez moderatora:
emotion no raczej w Polsce upałki malutkie tym bardziej w małopolsce u mnie w cieniu o 9 rano 22 stopni i pojedyncze chmurki leciutki wiaterek mieszkam 15 km od lotniska w Balicach a z tego co widzę to w Polsce gdzieś w małopolsce pomieszkujesz
Heh noi mialas racje :D
Jak wyszlam z samolotu pierwszy wdech owietrza i mnie przytkalo, masakra jak tu cieplo!
Wczoraj troche zalatwien mialam, dzis tez, jakos sie chodzi, dzis na nogach platajac sie 4 godziny :D
A tak wogule to strasznie puchna mi nogi - masakrycznie - w zadne buty nie wloze nog :/ Nawet moich japonek ktore specjalnie wzielam na ciepla pogode, a adidasy na szczescie kupilam kiedys przez pomylke o 1 rozmiar za duze :D Nogi wygladaja jak nogi u slonia .. :///
Ale ogolnie sie nie przemeczam, mama mi nie nie pozwala ani brat nic robic, sniadanko do lozka jak tylko bym chciala i wogule, hehe :)
Nawet chodzic mi nie pozwalaja za duzo ani za daleko :/
A jutro jak pojde na badanie krwii to juz mam zaznaczone ze mam lezec kilka godzin sobie i odpoczywac :///
Nie powiem toche meczace to jest, no ale nic.

Cześć,
Dołączam się do grona październikowych mamusiek. Termin mam na 23/10/2012 :)
Teraz jestem w 19 tyg i na zwolnieniu. Płci nie znamy jeszcze ale mam nadzieje ze za 2-3 tyg już będziemy wiedzieć.
Jutrzenka- ja przeczytałam te Twoje wypociny :)
Rozwiałaś moje złudne nadzieje na domek kiedykolwiek. A tak serio, to ja sobie zdaję sprawę że prawdopodobnie sobie nie postawimy domku-chyba że wygramy w totka ;)
Zaczynam trochę panikować przed porodem-chyba za sprawą filmów które ostatni obejrzałam, tj. "Cud narodzin" (youtube) oraz "Pierwszy krzyk"...
a miały mnie nastawić pozytywnie, ałć.

Nikamo ja nie robilam i narazie gin nie kazal. Wizyte nastpena mam w dniu kiedy koncze 24 tydzien i napewno wtedy mi zleci bo takie sa zalecenia ze po 24 tyg. A po wypiciu 50g masz pobranie po 1h. Wtedy podobno trzeba siedziec i odpoczwac. Raczej nic nie robic bo wiadomo ruch obniza poziom cukru
Jesli robisz 75 to 2h. Ja nie siedzialam w laboratorium tylko pojechalam do domu. R mnie zawiozl i przywiozl. Do domu mam 3km od labo wiec szkoda tam siedziec

Musa ja jak 2 dni temu nosilam kuby zabawki z salonu na gore do jego pokoju i tak kilka razy gora dol to potem tam mi brzuch sie napinal ze az ciezko mi oddychac bylo. Normalnie jak kamien sie robil, az no-spe wzielam

Sysia o rany wspoczuje, zycze Wam zeby wszystko bylo ok. Uwazaj na siebie i odpoczywaj jak mozesz

Mina a Ty bierzesz 2 razy dziennie?? Chyba nic sie nie stanie przez te 4 dni. Czujesz ruchy??

Malami uwazaj z tym rowerem, zeby sie nic nie stalo

Malinova ja biore nadal Acard raz dziennie i do tego Heparyne w zastrzykach. Moj gin kazal mi brac nadal. Jeszcze nawet po usg przeplywow sam powiedzial ze gdyby nie to leczenie przeciwzakrzepowe mogloby byc roznie. Luteine tez biore nadal 2x1
A co do szyjki to czemu miala by nie trzymac, jak sie nie forsujesz to napewno jest ok. Ja tez mialam 3,5cm i gin powiedzial ze idealna :-D

Mamba moj gin to tez dr nauk medycznych i ordynator szpitala dlatego wierze ze wie co robi

Zumba ech fajnie Ci z tym wyjazdem. Co do testu to ja poprzednio robilam na czczo i po wypiciu.
Ja place duzo za wizyte, bez usg 150, z usg 310, z usg polowkowym 330.

Ptyska robi sie zawsze, miedzy 24 a 28 tygodniem. Moze sobie zrob sama. Kupujesz glukoze w aptece, bierzesz ze soba wode w butelce z wcisnieta cytryna, na miejscu po pobraniu na czczo dosypujesz i wypijasz. Mierzysz czas i ponowne pobranie

Sandrik witaj

Mina dzieki, hihihih

czy ktos oprocz mnie nie ma opcji dziekuje za post?????????????????????????

co do krwii z nosa to mi tez leci codziennie, pytalam gin powiedzial zeby nawilzac powietrze i nos

ech przebranalam

nie dalam rady kazdemu imiennie odpisac, wiec wybaczcie. Staralam sie glowne tematy poruszyc

ide sobie jeszcze lodow naloze

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry