reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2012

Kurcze znów takie smutne wieści...... :(

Kurcze dziewczyny ja też rycze od rana .Byłam po wyniki z badań prenatalnych( usg i Pappa) . Usg super Nt 1,7 wszystkie organy i przepływy prawidłowe,natomiast cos z krwi wyszło nie hallo i mam podwyższone ryzyko trisomi 18 1;126! Nie wiem co robic .Jutro rano ide do mojego gina na wizytę to zobaczymy co mi powie. Boje się amiopunkcji :(((

trzymam kciuki aby wszystko było dobrze, a tak jak pisze Azorek to przecież nie wyrok a tylko ryzyko, ja też czytałam że wielu kobietom testy z krwi wychodzą bardzo źle a rodzą zdrowe dzieci
a skoro boisz się amniopunkcji to przecież nie musisz jej robić

reklama
nikamo - skoro jesteś z tych 126, a usg wyszło super, to dlaczego akurat ty miałabyś być tą pechową, a nie ktoś ze złymi wynikami usg?
poza tym u Ciebie na wynik poza samym dzidziusiem wpływa wiek, bo z niego też liczą prawdopodobieństwo, wogóle spośród kobiet robiących amnio, tylko 1:50 ma dziecko z jakąś wadą, mnie lekarz pytał, gdy spytałam o PAPPA (bo mam tyle lat, co Ty), czy gdyby wyszedł gorzej, to czy robiłabym amniopunkcję, powiedziałam, że nie, a on na to, że w takim razie PAPPA jest bez sensu, bo tylko amnio daje pewność, a tak, to tylko gdybanie...

Sonka dokładnie ,niepotrzebnie robilam ten test . Dwa lata temu przy Michałku opierałąm się tylko na usg i było wsio ok ,pewnie jakbym robila pappa tez by mi wyszło cos niepokojącego bo miałam 35 lat i juz powodu wieku ryzyko rośnie .
Nic jutro i tak mam umówioną wizyte i poprosze o bardzo dokładne badanie Usg ,jesli wszystko bedzie w porządku to nie bede się przejmować statystykami . Dzis juz ledwo zyję z tych nerwów,najgorsze jest to ze ponad miesiąc czekałam na wyniki!!

nikamo - racja, jutro porządnie obejrzysz dzidziusia, lekarz Ci go obmierzy, sprawdzi przepływy w serduszku, brak jakichkolwiek wad na pewno Cię uspokoi,
to nie jest tak, że jestem debilem krytykującym badania prenatralne, a te dające pewność są inwazyjne, a test PAPPA sam nic nie znaczy tak na prawdę, więc rozsądniej jest opierać się na wynikach usg. Gdyby u mnie wyszły źle, wtedy być może rozważałabym dalszą diagnostykę, ale wyszły dobrze, więc ocena ryzyka jest dla mnie wtórna, bo nie po to starałam się ponad 2 lata o dzidzię, żeby ryzykowac amnio, skoro nie mam żadnej przesłanki poza wiekiem do jej robienia, jak na badaniach nie wyjdą żadne wady, to znaczy, że raczej ich nie ma a już niedlugo usg połówkowe

talllka gratuluje pozytywnych wieści:)

sonka zgadzam się z Toba w 100% . Mam nadzieje że bedzie wszystko ok ! Dobrze że mam wizyte o 9,20 to jakoś wytrzymam . Obym jutro usłyszała dobre wieści.

Miłego wieczorku ide się relaksowac do wanny:)

Wróciłam :-)

Mega szczęśliwa... wszystko dobrze z dzidzią. Nie za bardzo chciał się pokazać zakrywał buźkę hehe więcej w odpowiednim wątku :-)

Przeszczęśliwa :-)

Ja też! :-) z maleństwem wszystko dobrze :-) mi lekarz powiedział,że płeć za miesiąc :-( wtedy już będę czuć ruchy i on określi płeć,nie wiem jaki to ma związek ale skoro tak gada to pozostaje czekać :-) i umówiłam się na filmik także następna wizyta będzie z atrakcjami :-)

mina
a kiedy masz amniopunkcje ????
amnio mam za tydzień w poniedziałek

uu malinowa a te ciezkie tematy to w tv masz czy na necie?jak net to rzuc linkiem ja pl tv nie mam:rofl2:

Rozmowy w toku - Usunęłam ciążę, ale nie jestem morderczynią! - Odcinek 2028 - S00E2028 - tvn player

Kurcze dziewczyny ja też rycze od rana .Byłam po wyniki z badań prenatalnych( usg i Pappa) . Usg super Nt 1,7 wszystkie organy i przepływy prawidłowe,natomiast cos z krwi wyszło nie hallo i mam podwyższone ryzyko trisomi 18 1;126!
słońce kochane.. rozumiem co przeżywasz, przypominam moje wyniki prenatalne
NT: 2,7. Zwrotna fala A
reszta parametrów w normie, kość nosowa też
ryzyko tirisomii: 1:28
po odebraniu wyników krwi:
wolne B-hCG 21,90 IU/I odpowiada 0,524 MoM
PAPP-A 0,867 IU/I odpowiada 0,566 MoM
nowe wyliczone ryzyko: 1:597
W związku z amniopunkcją miałam dzisiaj spotkanie z genetykiem, przemiła osoba, wszystko mi wytłumaczyła. Testy z krwi PAPPA są robione od ok 10 lat (USG+krew). Wcześniej były potrójne robione w 2 trymestrze. Jest to tak naprawdę tylko statystyka, w tej chwili lekarze zbierają dane i za 30 lat będzie można mówić o jakiejś pewności. Jedyną 100% pewna metoda jest amnio, niestety metoda ta jest inwazyjna i niesie ryzyko 0,5-1,0% poronienia. Zapytałam się o szybsze badanie FISH żeby nie czekać 3 tyg.. ale i ono jest tylko w 97% a kosztuje majątek. A i tak na szczegóły czeka się 3 tyg normalnie aż z komórek się wyhodują tkanki.
Tutaj jedna z nas pisała że badania prenatalne niewiele wnoszą i dokładnie tak jest. Specjalista genetyk mi dzisiaj to potwierdziła.
Więc, nikamo uszy do góry!

Jestem z tej wizyty bardzo zadowolona, powiedziała mi jakie badania po ciąży mam zrobić, gdzie się udać żeby było na NFZ i że dobrze robię decydując się na amnio chociaż czekanie 3 tyg na wyniki jest okropne.

reklama
Do góry