reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

Kurcze znów takie smutne wieści...... :(

Kurcze dziewczyny ja też rycze od rana .Byłam po wyniki z badań prenatalnych( usg i Pappa) . Usg super Nt 1,7 wszystkie organy i przepływy prawidłowe,natomiast cos z krwi wyszło nie hallo i mam podwyższone ryzyko trisomi 18 1;126! Nie wiem co robic .Jutro rano ide do mojego gina na wizytę to zobaczymy co mi powie. Boje się amiopunkcji :(((

trzymam kciuki aby wszystko było dobrze, a tak jak pisze Azorek to przecież nie wyrok a tylko ryzyko, ja też czytałam że wielu kobietom testy z krwi wychodzą bardzo źle a rodzą zdrowe dzieci
a skoro boisz się amniopunkcji to przecież nie musisz jej robić

reklama
nikamo - skoro jesteś z tych 126, a usg wyszło super, to dlaczego akurat ty miałabyś być tą pechową, a nie ktoś ze złymi wynikami usg?
poza tym u Ciebie na wynik poza samym dzidziusiem wpływa wiek, bo z niego też liczą prawdopodobieństwo, wogóle spośród kobiet robiących amnio, tylko 1:50 ma dziecko z jakąś wadą, mnie lekarz pytał, gdy spytałam o PAPPA (bo mam tyle lat, co Ty), czy gdyby wyszedł gorzej, to czy robiłabym amniopunkcję, powiedziałam, że nie, a on na to, że w takim razie PAPPA jest bez sensu, bo tylko amnio daje pewność, a tak, to tylko gdybanie...

Sonka dokładnie ,niepotrzebnie robilam ten test . Dwa lata temu przy Michałku opierałąm się tylko na usg i było wsio ok ,pewnie jakbym robila pappa tez by mi wyszło cos niepokojącego bo miałam 35 lat i juz powodu wieku ryzyko rośnie .
Nic jutro i tak mam umówioną wizyte i poprosze o bardzo dokładne badanie Usg ,jesli wszystko bedzie w porządku to nie bede się przejmować statystykami . Dzis juz ledwo zyję z tych nerwów,najgorsze jest to ze ponad miesiąc czekałam na wyniki!!

nikamo - racja, jutro porządnie obejrzysz dzidziusia, lekarz Ci go obmierzy, sprawdzi przepływy w serduszku, brak jakichkolwiek wad na pewno Cię uspokoi,
to nie jest tak, że jestem debilem krytykującym badania prenatralne, a te dające pewność są inwazyjne, a test PAPPA sam nic nie znaczy tak na prawdę, więc rozsądniej jest opierać się na wynikach usg. Gdyby u mnie wyszły źle, wtedy być może rozważałabym dalszą diagnostykę, ale wyszły dobrze, więc ocena ryzyka jest dla mnie wtórna, bo nie po to starałam się ponad 2 lata o dzidzię, żeby ryzykowac amnio, skoro nie mam żadnej przesłanki poza wiekiem do jej robienia, jak na badaniach nie wyjdą żadne wady, to znaczy, że raczej ich nie ma a już niedlugo usg połówkowe

talllka gratuluje pozytywnych wieści:)

sonka zgadzam się z Toba w 100% . Mam nadzieje że bedzie wszystko ok ! Dobrze że mam wizyte o 9,20 to jakoś wytrzymam . Obym jutro usłyszała dobre wieści.

Miłego wieczorku ide się relaksowac do wanny:)

Wróciłam :-)

Mega szczęśliwa... wszystko dobrze z dzidzią. Nie za bardzo chciał się pokazać zakrywał buźkę hehe więcej w odpowiednim wątku :-)

Przeszczęśliwa :-)

Ja też! :-) z maleństwem wszystko dobrze :-) mi lekarz powiedział,że płeć za miesiąc :-( wtedy już będę czuć ruchy i on określi płeć,nie wiem jaki to ma związek ale skoro tak gada to pozostaje czekać :-) i umówiłam się na filmik także następna wizyta będzie z atrakcjami :-)

mina
a kiedy masz amniopunkcje ????
amnio mam za tydzień w poniedziałek

uu malinowa a te ciezkie tematy to w tv masz czy na necie?jak net to rzuc linkiem ja pl tv nie mam:rofl2:

Rozmowy w toku - Usunęłam ciążę, ale nie jestem morderczynią! - Odcinek 2028 - S00E2028 - tvn player

Kurcze dziewczyny ja też rycze od rana .Byłam po wyniki z badań prenatalnych( usg i Pappa) . Usg super Nt 1,7 wszystkie organy i przepływy prawidłowe,natomiast cos z krwi wyszło nie hallo i mam podwyższone ryzyko trisomi 18 1;126!
słońce kochane.. rozumiem co przeżywasz, przypominam moje wyniki prenatalne
NT: 2,7. Zwrotna fala A
reszta parametrów w normie, kość nosowa też
ryzyko tirisomii: 1:28
po odebraniu wyników krwi:
wolne B-hCG 21,90 IU/I odpowiada 0,524 MoM
PAPP-A 0,867 IU/I odpowiada 0,566 MoM
nowe wyliczone ryzyko: 1:597
W związku z amniopunkcją miałam dzisiaj spotkanie z genetykiem, przemiła osoba, wszystko mi wytłumaczyła. Testy z krwi PAPPA są robione od ok 10 lat (USG+krew). Wcześniej były potrójne robione w 2 trymestrze. Jest to tak naprawdę tylko statystyka, w tej chwili lekarze zbierają dane i za 30 lat będzie można mówić o jakiejś pewności. Jedyną 100% pewna metoda jest amnio, niestety metoda ta jest inwazyjna i niesie ryzyko 0,5-1,0% poronienia. Zapytałam się o szybsze badanie FISH żeby nie czekać 3 tyg.. ale i ono jest tylko w 97% a kosztuje majątek. A i tak na szczegóły czeka się 3 tyg normalnie aż z komórek się wyhodują tkanki.
Tutaj jedna z nas pisała że badania prenatalne niewiele wnoszą i dokładnie tak jest. Specjalista genetyk mi dzisiaj to potwierdziła.
Więc, nikamo uszy do góry!

Jestem z tej wizyty bardzo zadowolona, powiedziała mi jakie badania po ciąży mam zrobić, gdzie się udać żeby było na NFZ i że dobrze robię decydując się na amnio chociaż czekanie 3 tyg na wyniki jest okropne.

reklama
Do góry