reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Palce Lizac :p

Lasagne ze szpinakiem
Jedna z najbardziej popularnych lasagne w nieco odmienionej wersji czas: 1 godzina liczba porcji: 4 składniki: 1 kg mrożonego szpinaku
400 g chudego tawrogu
ok. 12 płatów lasagne
250 g śmietany
100 g tartego żółtego sera
3 jaja
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa
3 łyżki masła


przyrządzanie: Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 10 minut w 125 g śmietany. Dodać też sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Z twarogu, jaj, śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw zrobić gładka masę. Dodać dwie łyżki tartego sera.
Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki i krótko smażyć na łyżce masła. Dodać pieprz i sól. Formę do zapiekanek wysmarować roztopionym masłem. Na dnie rozsmarować kilka łyżek szpinaku. Ułożyć płaty lasagne bez wstępnego ich obgotwania, posmarować masą z twarogu. Rozłożyć część pieczarek, a następnie warstwę szpinaku. Szpinak przykryć płatami z ciasta i czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znależć sie wartwa ciasta posmarowana szpinakiem, posypana serem i oprószona wiórkami masła.
Zapiekać przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ja zamiast sera białego daje fete i nic juz nie sole no więcej czosnku ale doprawić można jak kto lubi . Jak dla mnie pyszne
 
reklama
Babeczki z fetą i szpinakiem

babeczki: 12
przygotowanie:20 min
pieczenie:30 min

250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
350 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
250 ml jogurtu naturalnego
250 g fety, pokrojonej w kostkę
masło do wysmarowania foremek, albo papierki do muffinek

(u mnie są w sklepie agd)

Nagrzać piekarnik do 180°C, przygotować foremki do babeczek
Ugotować szpinak w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu przez 5 min. Odcedzić, odcisnąć łyżką nadmiar wody i posiekać.
Przesiać mąkę do średniej miski, wsypać proszek do pieczenia i sól.
Ubić jajka, olej, jogurt w dużej misce mikserem na średnich obrotach, zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę, proszek i sól.
Następnie gdy się połączą dodać szpinak i fetę i wymieszać łyżką, albo łopatką .
Włożyć ciasto do foremek, piec około 20 minut - tak by babeczki wyrosłya ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone.

Odstawić do ostudzenia ( u mnie z tym zawsze najtrdniej :-)) i podawać
 
zupa szparagowa

1 pęczek szparagów
marchewka
ziemniaki kilka sztuk
seler
pietruszka - korzeń
por
skrzydełka lub pałki z kury lub pierś

Do garnka wrzucamy marchewkę, pora, selera i pietruszkę oraz mięsko, oraz ziele angielskie i liść laurowy, niewielką ilość soli (ja na 3 l daję małą łyżkę - dosalam na talerzu, a dziecko może zjeść bo ilość soli niewielka. - używam soli morskiej
gotujemy 30-40 min.

W tym czsie przygotowujemy szparagi: Odcinamy czubki i przygotowujemy pozostałe części.
białe musimy oobrać i pokroić w plasterki;
zielone kroimy w plasterki odcinając tylko zdrewniałą końcówkę.

kroimy ziemniaki

Wrzucamy do garnka pokrojone w plasterki/kawałki szparagi i ziemniaki. gotujemy 10 minut i wrzucamy końcówki szparag i gotujemy jeszcze 5 min.

Ja dziecku rozgniatam, zupę widelcem - dlatego kroję wszystkie warzywa (oprocz pietruszki i selera) w plasterki, żeby na talerzu łądniej wyglądały. Ale można zupę zmiksować.
 
Zapiekana zupa śródziemnomorska z warzyw

3 cukinie - na pol
papryki 2 - na pol
baklazan 1 - na pol
cebula 3 (ja dalam 2 malutkie, bo mi niesluzy cebula) - na cwiartki lub 8
czosnek pol glowki - kilka zabkow - w zabkach
pomidory 700g - na pol


przekrajasz warzywa na pol i ukladasz przekrojonym do dolu na blaszce posmarowanej oliwa, skrapiasz oliwa, solisz, pieprzem i tymiankiem sypiesz - i do piekarnika na 30-35 min min. - lekko zbrazowieja brzegi - piekarnik 190 stopni

obierasz pomidory, papryke i baklazana ze skory.
I teraz tak - cukinie, papryke - pokroilam w kawalki. A bakłażana, pomidory, czosnek i cebule - lekko zmiksowalam - zebyy troche czastek bylo, a nie sama papka.

wkadasz wszystko do garnka i zalewasz bulionem - 1 litr i gotujesz 20-30 min, pozniej wlewasz smietane 125 ml - slodkiej - i gotujesz jeszcze 5 min.

posypac mozesz swieza bazylia
 
Cześć dziewczyny a ja siętak wtrące krótko...a czy te pyszne dania jedzą też Wasze pociechy??? Bo widzę tu podsmażanie, sól itp:zawstydzona/y:A zrobiłabym nie jedno z tych przepisów:tak:
 
Kerna - myślę, że roczniaki mogą już spokojnie takie rzeczy wcinać, tylko solić im oszczędnie :)
A tu przepis na pastę na kanapki którą zajada się mój Antoś:

Pasta z soczewicy
soczewica zielona lub brązowa - 250g
cebula - 2-3 sztuki zależnie od rozmiaru
czosnek - ze 3 ząbki


Soczewicę zalewamy wrzątkiem na przynajmniej godzinę (albo zimną wodą na noc). Odlewamy wodę z moczenia, zalewamy świeżą (w takiej ilości, by przykryć soczewicę + jeszcze z połowę wysokości soczewicy dołożyć.. I gotujemy z płaską łyżeczką soli. Powinno się tak gotować z pół godziny. Sprawdzamy, czy miękka - jeśli tak, odparowujemy całkowicie wodę (nie mieszać łyżką - wtedy zawsze zaczyna się przyklejać i przypalać! - można wsadzać łyżkę co jakiś czas, odsuwać jakby soczewicę i zaglądać, czy woda jeszcze jest). Soczewicę miksujemy/blenderujemy na jednolitą masę.
Podsmażamy posiekaną cebulę - tak do miękkości, wtedy dorzucamy zgnieciony czosnek, smażymy chwilkę (pół minuty, minutę, nie dłużej) i wrzucamy soczewicę. Całość razem smażymy przez chwilę, do całkowitego wymieszania składników. Przekładamy do słoika, po schłodzeniu do lodówki. Można przechowywać do 3 dni. Pyszna po prostu z chlebem i masłem, albo plasterkiem pomidora.
 
Ostatnia edycja:
Agata- ja taką paste robię zawsze z tymiankiem, pycha. u mnie jest nie tylko na kanapki, ale też jako nadzienie do pierożków. Wiktorek je uwielbia.

Kerna - z tymi przepisami to jest różnie. Te z początku wątku wklejałyśmy jak byłyśmy w ciąży. ale niektóre z nich po małym z modyfikowaniu nadaja się chyba dla roczniaków, szczególnie te ostatnio wklejane.
 
ROLADA Z LOSOSIEM

ciasto
:

75g maki
225ml mleka
3 jajka
1,5 lyzki oleju

wszystkie skladniki wymieszac razem i odstawic na 30 minut
Blache wylozyc papierem pergaminowym, wylac ciasto i piec 10-13 minut ( zrobia sie takie fale ale pozniej opadna;-))

nadzienie:
400 g philadelfia (albo swiezego serka)
2 sloiczki chrzanu ze smietana - okolo 400g
2 peczki koperku
cayenne pieprz
400g wedzony losos

ser,chrzan,koperek wymieszac. Polowa masy serowej posmarowac ciasto, nalozyc lososia(posypac troche cayennem) i druga polowe posmarowac na gore. Ciasto zrolowac.
Rolade wlozyc do lodowki na 2 godzinki, pokroic na grubsze czesci i smaczengo :-)

ps. mam problemy ze zwinieciem rolady - wydaje mi sie ze troszeczke jest za duzo masy serowej ale moja kolezanka zwija bez problemu wiec musicie same wyprobowac a roladka - miodzio :happy:
ps. juz chyba wiem dlaczego mam problemy ze zwijaniem :) ja to robie na takiej zwyklej blaszce a ta kolezanka od ktorej mam przepis robi ciasto na takiej wiekszej blaszce,tej oryginalnej z piekarnika.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Gulasz z indyka z pieczarkami

Składniki:
  • 400 g mięsa gulaszowego z indyka ( ja kroje piersi w wieksze kawalki)
  • 250-300 g pieczarek
  • 2 cebule ( albo wiecej tych malutkich cebulek i wtedy w calosci)
  • Bulion drobiowy 1 l
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka mielona słodka
  • Kilka kropli tabasco
  • Tłuszcz do pieczenia
Sposób przygotowania:
  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miski, przyprawić sola, pieprzem, papryką i tabasco. Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny( ja obtaczam kawalki mieska w papryce i odstawiam na cala noc). Pieczarki umyć i pokoić na połówki, jeśli są duże to na ćwiartki. Cebule pokroić niezbyt drobno, rozgrzać tłuszcz w garnku i wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, następnie dorzucić mięso i obsmażyć na złoto. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, gdy puszczą sok dolać bulion i dusić do miękkości. Do sosu dodać odrobinę śmietany (ja używam kremówki) i zagęścić odrobiną mąki zieminiaczanej. Doprawić do smaku.
 
Ostatnia edycja:
Do góry