reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chodzenie na palcach

Bolą,bo chodzi tak całe dnie,a km za dnia narobi. Była u fizjoterapeuty,bo dziwnie raczkowała. Za bardzo obciążała jedna stronę ciała. Ale dostałam zalecenia co robić i się wszystko na kontroli wyrównało.
Zastanawiałam się nad tą sensoryka i jutro poruszę temat z fizjoterapeuta ,jest dużo specjalistów w ośrodku do którego chodzę więc może jakis jest. To jest ośrodek terapii mięśniowo-powieziowej właśnie. Innych zaburzeń sensorycznych nie widzę,bo też o tym czytałam. Nie ma problemu z dźwiękiem ,ekranem jakimś większym czy braniem różnych struktur do rąk. Bardzo chętnie wszystko dotyka i nawet ląduje w buzi.
Powięzi i osteopata. Poszukanie innych specjalistów fizjoterapii, nic więcej nie doradzę. Musi ktoś z tym pomóc w końcu...

reklama
Powięzi i osteopata. Poszukanie innych specjalistów fizjoterapii, nic więcej nie doradzę. Musi ktoś z tym pomóc w końcu...
Dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie fakt,że niechętnie zgina stopę i zaciska palce. Bawiąc się pilkami sensorycznymi ,w jednej stopie ok,normalnie ,a druga odrazu zabiera i zaciska palce nie chce się dać w nią dotykać. Wspomnę też o tym na wizycie.

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie fakt,że niechętnie zgina stopę i zaciska palce. Bawiąc się pilkami sensorycznymi ,w jednej stopie ok,normalnie ,a druga odrazu zabiera i zaciska palce nie chce się dać w nią dotykać. Wspomnę też o tym na wizycie.
Może to właśnie jednak jakieś zaburzenie sensoryczne albo napięcia wewnątrz.

Tak piszę o tym osteopacie i specjalistach od powiezi, ale jest b dużo rodzajów napięć i akurat ci specjaliści może by coś mogli pomóc jakimś intensywnym masażem "od środka".

może tutaj właśnie jest problem. Jakaś nadwrażliwość/ niedowrazliwosc.
Dziecko nie musi mieć innego rodzaju (słuchowych itp) zaburzeń SI. Może mieć tylko jeden rodzaj.

Moja córka też chodzi na palcach i też mnie to martwi tyle że ona ma zaraz 5 lat🙈Pytałam mojego brata który jest ortopeda popatrzył popatrzył i stwierdził że nic tu niepokojącego nie widzi...że nawet nie trzeba do fizjoterapeuty...ale jak tak czytam Was to jednak mnie to znowu niepokoi.... Sprawdzę to też i powodzenia Autorko

A skąd wiesz, że ją stopy bolą?
Bo lapanie się za stopy nie jest tego objawem.

Generalnie moj syn tam chodził i przestał w momencie, kiedy przestalismy zwracać mu uwagę. Dopóki reagowalismy, to robił tak dla zwrocenia uwagi. Teraz czasami chodzi na palcach (nawet w butach), a czasami nie.

Nie rozumiem tez, czemu nie chcesz robić tych masaży łydek. Nie zaszkodzi, a moze pomóc.

A skąd wiesz, że ją stopy bolą?
Bo lapanie się za stopy nie jest tego objawem.

Generalnie moj syn tam chodził i przestał w momencie, kiedy przestalismy zwracać mu uwagę. Dopóki reagowalismy, to robił tak dla zwrocenia uwagi. Teraz czasami chodzi na palcach (nawet w butach), a czasami nie.

Nie rozumiem tez, czemu nie chcesz robić tych masaży łydek. Nie zaszkodzi, a moze pomóc.
A gdzie wyczytałas,że ich nie robię ? 😉 Nikt jej uwagi nie zwracał długi czasu,to raz a dwa to nie przynosi efektu,jedyne się denerwuje. No wydaje mi się,że jeżeli dziecko przechodzi kilka kroków po czym siada i lapie się za stopy,a podeszwy przy palcach ma czerwone i ciepłe to chyba czuje jakiś dyskomfort. Masowalam i masuje stopy zgodnie z zaleceniami. Masaż łydek pomaga jej rozluźnić mięśnie po całym dniu i się wyciszyć,ale nie usuwa problemu,bo nie robię tego od wczoraj. No to czasami,a 90% dnia robi różnicę. Serio,nie panikuje ,nie wymyślam i nie szukam na siłę.

Strasznie jest to ciekawe co piszecie - jak dziecko chodziłam na palcach dość długo - potem przestałam.
Miałam też faktycznie jakieś problemy z biodrami. W każdym razie na bank mam zaburzenia SI bo na samą myśl dotykania jakiś slime, jedzenia itd. jest mi słabo :D w życiu bym tego nie powiązała

Strasznie jest to ciekawe co piszecie - jak dziecko chodziłam na palcach dość długo - potem przestałam.
Miałam też faktycznie jakieś problemy z biodrami. W każdym razie na bank mam zaburzenia SI bo na samą myśl dotykania jakiś slime, jedzenia itd. jest mi słabo :D w życiu bym tego nie powiązała
Ona z tym nie ma problemu,ale dziewczyny piszą, że jak dotyka rękami różne rzeczy to niekoniecznie musi mieć też wszystko pod kątem sl ok ma stopach. 🤷
No ja też widzialam dzieci chodzące na palcach,ale nie tyle. Ale i tak fizjo stwierdził,że nie jest źle bo wykorzystuje też całe stopy,że dużo gorzej by było gdyby w ogóle nie potrafiła inaczej.

reklama
Do góry