reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chodzenie na palcach

Bolą,bo chodzi tak całe dnie,a km za dnia narobi. Była u fizjoterapeuty,bo dziwnie raczkowała. Za bardzo obciążała jedna stronę ciała. Ale dostałam zalecenia co robić i się wszystko na kontroli wyrównało.
Zastanawiałam się nad tą sensoryka i jutro poruszę temat z fizjoterapeuta ,jest dużo specjalistów w ośrodku do którego chodzę więc może jakis jest. To jest ośrodek terapii mięśniowo-powieziowej właśnie. Innych zaburzeń sensorycznych nie widzę,bo też o tym czytałam. Nie ma problemu z dźwiękiem ,ekranem jakimś większym czy braniem różnych struktur do rąk. Bardzo chętnie wszystko dotyka i nawet ląduje w buzi.
Powięzi i osteopata. Poszukanie innych specjalistów fizjoterapii, nic więcej nie doradzę. Musi ktoś z tym pomóc w końcu...

reklama
Powięzi i osteopata. Poszukanie innych specjalistów fizjoterapii, nic więcej nie doradzę. Musi ktoś z tym pomóc w końcu...
Dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie fakt,że niechętnie zgina stopę i zaciska palce. Bawiąc się pilkami sensorycznymi ,w jednej stopie ok,normalnie ,a druga odrazu zabiera i zaciska palce nie chce się dać w nią dotykać. Wspomnę też o tym na wizycie.

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie fakt,że niechętnie zgina stopę i zaciska palce. Bawiąc się pilkami sensorycznymi ,w jednej stopie ok,normalnie ,a druga odrazu zabiera i zaciska palce nie chce się dać w nią dotykać. Wspomnę też o tym na wizycie.
Może to właśnie jednak jakieś zaburzenie sensoryczne albo napięcia wewnątrz.

Tak piszę o tym osteopacie i specjalistach od powiezi, ale jest b dużo rodzajów napięć i akurat ci specjaliści może by coś mogli pomóc jakimś intensywnym masażem "od środka".

może tutaj właśnie jest problem. Jakaś nadwrażliwość/ niedowrazliwosc.
Dziecko nie musi mieć innego rodzaju (słuchowych itp) zaburzeń SI. Może mieć tylko jeden rodzaj.

Moja córka też chodzi na palcach i też mnie to martwi tyle że ona ma zaraz 5 lat🙈Pytałam mojego brata który jest ortopeda popatrzył popatrzył i stwierdził że nic tu niepokojącego nie widzi...że nawet nie trzeba do fizjoterapeuty...ale jak tak czytam Was to jednak mnie to znowu niepokoi.... Sprawdzę to też i powodzenia Autorko

A skąd wiesz, że ją stopy bolą?
Bo lapanie się za stopy nie jest tego objawem.

Generalnie moj syn tam chodził i przestał w momencie, kiedy przestalismy zwracać mu uwagę. Dopóki reagowalismy, to robił tak dla zwrocenia uwagi. Teraz czasami chodzi na palcach (nawet w butach), a czasami nie.

Nie rozumiem tez, czemu nie chcesz robić tych masaży łydek. Nie zaszkodzi, a moze pomóc.

A skąd wiesz, że ją stopy bolą?
Bo lapanie się za stopy nie jest tego objawem.

Generalnie moj syn tam chodził i przestał w momencie, kiedy przestalismy zwracać mu uwagę. Dopóki reagowalismy, to robił tak dla zwrocenia uwagi. Teraz czasami chodzi na palcach (nawet w butach), a czasami nie.

Nie rozumiem tez, czemu nie chcesz robić tych masaży łydek. Nie zaszkodzi, a moze pomóc.
A gdzie wyczytałas,że ich nie robię ? 😉 Nikt jej uwagi nie zwracał długi czasu,to raz a dwa to nie przynosi efektu,jedyne się denerwuje. No wydaje mi się,że jeżeli dziecko przechodzi kilka kroków po czym siada i lapie się za stopy,a podeszwy przy palcach ma czerwone i ciepłe to chyba czuje jakiś dyskomfort. Masowalam i masuje stopy zgodnie z zaleceniami. Masaż łydek pomaga jej rozluźnić mięśnie po całym dniu i się wyciszyć,ale nie usuwa problemu,bo nie robię tego od wczoraj. No to czasami,a 90% dnia robi różnicę. Serio,nie panikuje ,nie wymyślam i nie szukam na siłę.

Strasznie jest to ciekawe co piszecie - jak dziecko chodziłam na palcach dość długo - potem przestałam.
Miałam też faktycznie jakieś problemy z biodrami. W każdym razie na bank mam zaburzenia SI bo na samą myśl dotykania jakiś slime, jedzenia itd. jest mi słabo :D w życiu bym tego nie powiązała

Strasznie jest to ciekawe co piszecie - jak dziecko chodziłam na palcach dość długo - potem przestałam.
Miałam też faktycznie jakieś problemy z biodrami. W każdym razie na bank mam zaburzenia SI bo na samą myśl dotykania jakiś slime, jedzenia itd. jest mi słabo :D w życiu bym tego nie powiązała
Ona z tym nie ma problemu,ale dziewczyny piszą, że jak dotyka rękami różne rzeczy to niekoniecznie musi mieć też wszystko pod kątem sl ok ma stopach. 🤷
No ja też widzialam dzieci chodzące na palcach,ale nie tyle. Ale i tak fizjo stwierdził,że nie jest źle bo wykorzystuje też całe stopy,że dużo gorzej by było gdyby w ogóle nie potrafiła inaczej.

reklama
Do góry