reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Palce Lizac :p

Krem do tortu

500 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru

można dodać cukier waniliowy, albo esencje

Ubić śmietanę na sztywno, na koniec dosypać cukier, dodać mascarpone i całość na niskich obrotach albo recznie wymieszać.
 
reklama
Biszkopt

na 1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia

żółtka z cukrem ubić w kubku
pianę z białek na sztywno w misce, wlać zółtka i delikatnie wymieszać. dodać mąkę delikatnie wymieszać.

wlać do tortownicy.
piec ok. 30 min w 180st.

Ja na okrągłą tortownicę biorę 5-6 jajek. Jak duże jajko to pełne łyżki mąki i cukru, jak średnie/małe, to biorę 1,5 łyżki.
 
GOFRY
0,5 kg mąki
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
mleko
olejek zapachowy
0,5 szklanki cukru

Jajka zmiksować z cukrem, dodać makę, proszek, olejek i trochę mleka. Następnie rozpuścić na ogniu margarynę i dodać gorącą do masy. Zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mleka. Gorfownicę mocno rozgrzewamy i na gorącą wylewamy ciasto. Pieczemy goferki. Smacznego :)
 
Do góry