reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Palce Lizac :p

Lasagne ze szpinakiem
Jedna z najbardziej popularnych lasagne w nieco odmienionej wersji czas: 1 godzina liczba porcji: 4 składniki: 1 kg mrożonego szpinaku
400 g chudego tawrogu
ok. 12 płatów lasagne
250 g śmietany
100 g tartego żółtego sera
3 jaja
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa
3 łyżki masła


przyrządzanie: Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 10 minut w 125 g śmietany. Dodać też sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Z twarogu, jaj, śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw zrobić gładka masę. Dodać dwie łyżki tartego sera.
Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki i krótko smażyć na łyżce masła. Dodać pieprz i sól. Formę do zapiekanek wysmarować roztopionym masłem. Na dnie rozsmarować kilka łyżek szpinaku. Ułożyć płaty lasagne bez wstępnego ich obgotwania, posmarować masą z twarogu. Rozłożyć część pieczarek, a następnie warstwę szpinaku. Szpinak przykryć płatami z ciasta i czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znależć sie wartwa ciasta posmarowana szpinakiem, posypana serem i oprószona wiórkami masła.
Zapiekać przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ja zamiast sera białego daje fete i nic juz nie sole no więcej czosnku ale doprawić można jak kto lubi . Jak dla mnie pyszne
 
reklama
Babeczki z fetą i szpinakiem

babeczki: 12
przygotowanie:20 min
pieczenie:30 min

250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
350 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
250 ml jogurtu naturalnego
250 g fety, pokrojonej w kostkę
masło do wysmarowania foremek, albo papierki do muffinek

(u mnie są w sklepie agd)

Nagrzać piekarnik do 180°C, przygotować foremki do babeczek
Ugotować szpinak w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu przez 5 min. Odcedzić, odcisnąć łyżką nadmiar wody i posiekać.
Przesiać mąkę do średniej miski, wsypać proszek do pieczenia i sól.
Ubić jajka, olej, jogurt w dużej misce mikserem na średnich obrotach, zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę, proszek i sól.
Następnie gdy się połączą dodać szpinak i fetę i wymieszać łyżką, albo łopatką .
Włożyć ciasto do foremek, piec około 20 minut - tak by babeczki wyrosłya ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone.

Odstawić do ostudzenia ( u mnie z tym zawsze najtrdniej :-)) i podawać
 
zupa szparagowa

1 pęczek szparagów
marchewka
ziemniaki kilka sztuk
seler
pietruszka - korzeń
por
skrzydełka lub pałki z kury lub pierś

Do garnka wrzucamy marchewkę, pora, selera i pietruszkę oraz mięsko, oraz ziele angielskie i liść laurowy, niewielką ilość soli (ja na 3 l daję małą łyżkę - dosalam na talerzu, a dziecko może zjeść bo ilość soli niewielka. - używam soli morskiej
gotujemy 30-40 min.

W tym czsie przygotowujemy szparagi: Odcinamy czubki i przygotowujemy pozostałe części.
białe musimy oobrać i pokroić w plasterki;
zielone kroimy w plasterki odcinając tylko zdrewniałą końcówkę.

kroimy ziemniaki

Wrzucamy do garnka pokrojone w plasterki/kawałki szparagi i ziemniaki. gotujemy 10 minut i wrzucamy końcówki szparag i gotujemy jeszcze 5 min.

Ja dziecku rozgniatam, zupę widelcem - dlatego kroję wszystkie warzywa (oprocz pietruszki i selera) w plasterki, żeby na talerzu łądniej wyglądały. Ale można zupę zmiksować.
 
Zapiekana zupa śródziemnomorska z warzyw

3 cukinie - na pol
papryki 2 - na pol
baklazan 1 - na pol
cebula 3 (ja dalam 2 malutkie, bo mi niesluzy cebula) - na cwiartki lub 8
czosnek pol glowki - kilka zabkow - w zabkach
pomidory 700g - na pol


przekrajasz warzywa na pol i ukladasz przekrojonym do dolu na blaszce posmarowanej oliwa, skrapiasz oliwa, solisz, pieprzem i tymiankiem sypiesz - i do piekarnika na 30-35 min min. - lekko zbrazowieja brzegi - piekarnik 190 stopni

obierasz pomidory, papryke i baklazana ze skory.
I teraz tak - cukinie, papryke - pokroilam w kawalki. A bakłażana, pomidory, czosnek i cebule - lekko zmiksowalam - zebyy troche czastek bylo, a nie sama papka.

wkadasz wszystko do garnka i zalewasz bulionem - 1 litr i gotujesz 20-30 min, pozniej wlewasz smietane 125 ml - slodkiej - i gotujesz jeszcze 5 min.

posypac mozesz swieza bazylia
 
Cześć dziewczyny a ja siętak wtrące krótko...a czy te pyszne dania jedzą też Wasze pociechy??? Bo widzę tu podsmażanie, sól itp:zawstydzona/y:A zrobiłabym nie jedno z tych przepisów:tak:
 
Kerna - myślę, że roczniaki mogą już spokojnie takie rzeczy wcinać, tylko solić im oszczędnie :)
A tu przepis na pastę na kanapki którą zajada się mój Antoś:

Pasta z soczewicy
soczewica zielona lub brązowa - 250g
cebula - 2-3 sztuki zależnie od rozmiaru
czosnek - ze 3 ząbki


Soczewicę zalewamy wrzątkiem na przynajmniej godzinę (albo zimną wodą na noc). Odlewamy wodę z moczenia, zalewamy świeżą (w takiej ilości, by przykryć soczewicę + jeszcze z połowę wysokości soczewicy dołożyć.. I gotujemy z płaską łyżeczką soli. Powinno się tak gotować z pół godziny. Sprawdzamy, czy miękka - jeśli tak, odparowujemy całkowicie wodę (nie mieszać łyżką - wtedy zawsze zaczyna się przyklejać i przypalać! - można wsadzać łyżkę co jakiś czas, odsuwać jakby soczewicę i zaglądać, czy woda jeszcze jest). Soczewicę miksujemy/blenderujemy na jednolitą masę.
Podsmażamy posiekaną cebulę - tak do miękkości, wtedy dorzucamy zgnieciony czosnek, smażymy chwilkę (pół minuty, minutę, nie dłużej) i wrzucamy soczewicę. Całość razem smażymy przez chwilę, do całkowitego wymieszania składników. Przekładamy do słoika, po schłodzeniu do lodówki. Można przechowywać do 3 dni. Pyszna po prostu z chlebem i masłem, albo plasterkiem pomidora.
 
Ostatnia edycja:
Agata- ja taką paste robię zawsze z tymiankiem, pycha. u mnie jest nie tylko na kanapki, ale też jako nadzienie do pierożków. Wiktorek je uwielbia.

Kerna - z tymi przepisami to jest różnie. Te z początku wątku wklejałyśmy jak byłyśmy w ciąży. ale niektóre z nich po małym z modyfikowaniu nadaja się chyba dla roczniaków, szczególnie te ostatnio wklejane.
 
ROLADA Z LOSOSIEM

ciasto
:

75g maki
225ml mleka
3 jajka
1,5 lyzki oleju

wszystkie skladniki wymieszac razem i odstawic na 30 minut
Blache wylozyc papierem pergaminowym, wylac ciasto i piec 10-13 minut ( zrobia sie takie fale ale pozniej opadna;-))

nadzienie:
400 g philadelfia (albo swiezego serka)
2 sloiczki chrzanu ze smietana - okolo 400g
2 peczki koperku
cayenne pieprz
400g wedzony losos

ser,chrzan,koperek wymieszac. Polowa masy serowej posmarowac ciasto, nalozyc lososia(posypac troche cayennem) i druga polowe posmarowac na gore. Ciasto zrolowac.
Rolade wlozyc do lodowki na 2 godzinki, pokroic na grubsze czesci i smaczengo :-)

ps. mam problemy ze zwinieciem rolady - wydaje mi sie ze troszeczke jest za duzo masy serowej ale moja kolezanka zwija bez problemu wiec musicie same wyprobowac a roladka - miodzio :happy:
ps. juz chyba wiem dlaczego mam problemy ze zwijaniem :) ja to robie na takiej zwyklej blaszce a ta kolezanka od ktorej mam przepis robi ciasto na takiej wiekszej blaszce,tej oryginalnej z piekarnika.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Gulasz z indyka z pieczarkami

Składniki:
  • 400 g mięsa gulaszowego z indyka ( ja kroje piersi w wieksze kawalki)
  • 250-300 g pieczarek
  • 2 cebule ( albo wiecej tych malutkich cebulek i wtedy w calosci)
  • Bulion drobiowy 1 l
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka mielona słodka
  • Kilka kropli tabasco
  • Tłuszcz do pieczenia
Sposób przygotowania:
  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miski, przyprawić sola, pieprzem, papryką i tabasco. Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny( ja obtaczam kawalki mieska w papryce i odstawiam na cala noc). Pieczarki umyć i pokoić na połówki, jeśli są duże to na ćwiartki. Cebule pokroić niezbyt drobno, rozgrzać tłuszcz w garnku i wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, następnie dorzucić mięso i obsmażyć na złoto. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, gdy puszczą sok dolać bulion i dusić do miękkości. Do sosu dodać odrobinę śmietany (ja używam kremówki) i zagęścić odrobiną mąki zieminiaczanej. Doprawić do smaku.
 
Ostatnia edycja:
Do góry