reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowy początek - wrzesień 2024

I u mnie też są numerki (i kolejki od 6), ale zawsze bezpieczniej rejestrować się on-line 😉 Pobierając numerek możesz dostać godzinę np. 12, więc 2 razy się wybierać do tego samego miejsca to bez sensu.
spokojnie 🙂 wszystko da się odkręcić. A miałaś może jakaś przerwę między zwolnieniem przed ciążą i ciążowym? Czy po prostu przeszłaś bez przerwy na zwolnienie?

reklama
Uff nadrobiłam wątek 🙂

Co do pampersów to też myślałam o Dada ale kurcze co się kogo pytam to każdy ma inną opinie i chyba narazie je sobie odpuszczę. Kupiła wczoraj w Kauflandzie Pampers Harmonie 1 i dokupie jeszcze Huggies bo są polecane. Z rozmiarami to totalnie nie mam pojęcia co brać, więc jak się mały urodzi to sprawdzę co mu pasuje i wtedy chyba będę zamawiać rozm. 2, nie wiem jak to ugryźć

Co do paznokci to już od dawna nie robię bo mi się nie chce. Teraz robię paznokcie press on i polecam każdej. 10 minut roboty a paznokcie normalnie 3 tygodnie się trzymają. Rzęsy odpuściłam już w maju, teraz po prostu kleje sobie połówki. Nie wiem czy jeszcze w sierpniu nie wybiorę się na pedi bo pięty mam okropne...

Co do samochodu to ja cały czas jeżdżę ale lubię kręcić jedną ręką i się okazało że każdy ruch czuje na brzuchu, nawet nie wiedziałam że tyle mięśni pracuje przy skręcaniu 😂

spokojnie 🙂 wszystko da się odkręcić. A miałaś może jakaś przerwę między zwolnieniem przed ciążą i ciążowym? Czy po prostu przeszłaś bez przerwy na zwolnienie?
nie miałam przerwy. Firma dała mi jasno do zrozumienia, że jak wrócę to wręczą mi wypowiedzenie, więc nie miałam po co 🤷

nie miałam przerwy. Firma dała mi jasno do zrozumienia, że jak wrócę to wręczą mi wypowiedzenie, więc nie miałam po co 🤷
ok, zatem faktycznie te zwolnienia zliczają się na jedne okres zasiłkowy. Jeśli miałabyś w tej sytaucji choć 1 dzień przerwy, ciążowa nieobecność liczyłaby się od nowa, ale tak jak wcześniej pisałyśmy- to nie problem. Możesz złożyć o świadczenie rehabilitacyjne. Jeden minus to komisja lekarska ZUS, więc może to trochę potrwać. Dlatego radzi się złożyć wniosek 6 tygodni przed końcem zwolnienia (to tylko termin instrukcyjny). Nastaw się na jakiś czas bez wypłaty niestety. Urlopu macierzyńskiego szkoda, będziesz mogła dłużej zostać z dzieckiem w domu.

WeraAnna zawszw podziwiam tw zadbane kobiety czy to na porodówkach czy na szczytach górskich. Ja zawsze wyglądam jak 💩🤣

Aaga ale ja nie napisałam że jestem z tych zadbanych😂😅 fuksem mi się udało to fryzjera dostać tak to bym poszła z wypłowiałymi jak wiewiórka po lecie😉

Zazdroszczę Wam że tak ogarniacie te sprawy zwolnieniowe. Ja oczywiście zapomniałam w pewnym momencie złożyć odpowiedniego dokumentu i przez 1,5 miesiąca byłam bez wypłatu zasiłku chorobowego z dg a jeszcze musiałam opłacić pełen ZUS. Także jak widać nie jestem mistrzem w tych sprawach🤦🏻‍♀️

Zazdroszczę Wam że tak ogarniacie te sprawy zwolnieniowe. Ja oczywiście zapomniałam w pewnym momencie złożyć odpowiedniego dokumentu i przez 1,5 miesiąca byłam bez wypłatu zasiłku chorobowego z dg a jeszcze musiałam opłacić pełen ZUS. Także jak widać nie jestem mistrzem w tych sprawach🤦🏻‍♀️
ZUS możesz zrobić korektę jak tylko CI przyznają zasiłek - będziesz miała na koncie ZUS nadpłatę składek

No właśnie moja księgowa to już ogarnęła i faktycznie miałam nadpłatę składek ale tak czy siak gdyby nie pensja z mojej 1/2 etatu to bym była przez tamten czas bez kasy.

Czy któraś z Was miała tak że po przejściu na dietę cukrzycową teraz w ciąży schudła lub przestała tyć?

reklama
WeraAnna, ja! Mam pół kilo mniej niż na starcie. A bobas rośnie. Miałam nadwagę a ta dieta mi słuzy. Po ciąży zostaje na niej bo chce zrzucić z 15kilo.

Do góry