reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

reklama
Ja polecam roladę schabową z orzechami. Pycha...
Jak ktoś chce, wstawię przepis. Wbrew pozorom jest bardzo prosta do przygotowania i wcale nie taka czasochłonna.
Dobra i na ciepło, i na zimno.
 
Asia, a z wloskimi orzechami? (bo uwielbiam) To bym poprosila, chociaz czy daloby sie zamiast schabu taka surowa szyneczke uzyc, jak myslisz? Bo ja jakos za schabikiem nie przepadam, ale ewentualnie moglabym sie poswiecic;-)

A na cieplo to u nas tylko bialy barszczyk (nie przepadam, ale tradycja, tradycja) i biala kielbaska (dla mnie koniecznie smazona, bo gotowanej nie lubie, no i musi byc cienka i chuda ta kielbaska, na szczescie u nas w polskim sklepie jest pyszna:tak:)

Ale ja to sie chyba tylko z ta kielbasa do swiat doloze i z ciastem, bo jeszcze tesciowa i szwagierka cos przyszykuja (mam nadzieje;-)), a w sumie razem z dziecmi jest nas 9 osob i nie ma dla kogo gotowac za bardzo;-);-)
Za to na poniedzialek, to chyba R niespodzianke zrobie i miecho na BBQ przygotuje.

A moze ma ktoras przepis na pysznego, kruchego mazurka kajmakowego? W zasadzie chodzi mi o sam przepis na ciasto, bo kajmak mam gotowy i na to beda orzechy, skorki kandyzowane i wisnie i zurawina...
 
Rolada schabowa z orzechami:

SKŁADNIKI:
-kawałek schabu bez kości (o. 1kg) (nie wiem czy może być np. szynka, bo nie probowałam. Jeśli da się rozbić to myślę, że można spróbować).
- 150g wędzonego boczku
- 2 cebul
- 40dkg pieczarek
- 100g siekanych orzechów włoskich ( ja daję więcej :))
- pieprz kolorowy i czarny
- olej
- łyżka masła
- natka pietruszki.


PRZYGOTOWANIE:
1. Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż, żeby po rozłożeniu powstał prostokąt. Przykryj mięso kawałkiem folii spożywczej. Rozbij tłuczkiem, posól. ( Ja posypuję wegetą lub specjalną marynatą do mięs). Odstaw do lodówki.
2. Boczek, cebulę, pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj boczek, na końcu pieczarki. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z orzechami oraz natką pietruszki.
3. Farsz rozłóż równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4 cm z jednej strony. Zwiń roladę, owiń ją ciasno sznurkiem lub nicią. Rozgnieć ziarna pieprzu.
4. ( w przepisie jest żeby mięso obsmażyć na patelni, ale ja tego nie robię, bo nie mam takiej wielkiej patelni, hehehe). W rozgniecionym pieprzu obtocz roladę. Rozłóż na blasze folię aluminiową, a na tym roladę. Na wierzchu schabu rozłóż kawałki masła, przykryj folią aluminiową.Piecz przez ok. 1,5 h w temp. 180 stopni.
5. Smacznego!:)
 
Nie edytuję, żeby było widoczne.

Dziewczyny, macie jakiś prosty przepis na masę budyniową do ciasta, a może korzystałyście z "gotowców" i wart jest on polecenia?? Proszę o pomoc:tak:
 
Asia a do czego ta masa Ci potrzebna ?? Bo ja jak robilam rafaello to tam sie gotuje mase budyniowa taka z mleka, maki, masla i zoltka chyba
 
Jutrzenka, chcę zrobić "pychotkę" vel "panią walewską".
Dzięki, że choć Ty się do mnie odzywasz.;-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Asia ja np. do 3BITa robię masę budyniową ale taką puszystą... nie wiem jaka jest w tym twoim cieście ;-) ale może Ci się przyda ;-)

Z 0,5l zimnego mleka odlać 3/4 szklanki, w której rozprowadzić dwa proszki budyniowe. Resztę mleka zagotować z 1 łyżką cukru i dodać rozprowadzony budyń w 3/4 szkl. zimnego mleka.Ponownie zagotować. Wystudzić.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.



wychodzi super puchata masa. ;-)
 
Do góry