reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

no to gotujemy ;)

reklama
Nooo Stefanka super :-)

Ja następnym razem spróbuje zrobić je z polewą czekoladową zamiast lukru :tak: też może być dobreee... :-)



To ja dam foty mojego wypieku :-) schabik na różowo...

100_2022.JPG

100_2031.JPG
100_2032.JPG
100_2034.JPG


Przepis jest prosty ;-)

Sól peklową (1op) rozrobiłam w szkalance ciepłej wody, w garnku ułożyłam ciasno dwa kawałki mięska i wlałam pół litra (może troche więcej) przegotowanej, ostudzonej wody i dodałam szklankę z roztworem soli ;-) Mięso musi być całe zalane wodą:tak: Wsypałam kilka zarien ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pieperz w ziarenkach :tak: i ze 4 ząbki czosnku :-)
Stało to w lodówce pod przykryciem 10 dni:-) Po wyjęciu i osuszeniu, natarłam pieprzem, odrobiną soli, przyprawą do pieczeni i majerankiem :tak:
Piecze się w temp 190'C około godzinę i 15 minut :-)

Polecam, bo pyszne!!! :-):-):-)
 
Ostatnia edycja:
Weronika ja kotlety jajeczne robię tak...

gotuję na twardo 8 jajek

siekam drobno pieczarki i cebulkę a potem duszę na patelni posypując troszkę wegetą
po ugotowaniu jajka obieram, i drobno siekam (tak naprawdę to mam rozdrabniacz i jego używam do siekania wszystkiego :rofl2:)

kroję drobno szczypiorek i mieszam wszystko dodając jedno lub dwa surowe jajka ;-) zależy od wilgotności ;-) i oczywiście bułkę. Ja daję tartą nie moczoną bo podduszone pieczarki z cebulką dają sporo wilgotności ;-) a wszystko ma się w miarę lepić.

Potem formuję, obtaczam w bułce tartej smażę . :-):-):-)

włala... prote a takie pyszneeee....
 
no wlasnie weroniczko ja robie podobnie tylko nie robie z pieczarkami tylko dodaje sera zoltego :))
 
No to ja żeby nie spaść z pierwszego miejsca u Alex zrobię i z pieczarkami i z serem. A co;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)
 
Wiem Stefanka że tam pełno fajnych przepisów jest ale nie chce mi się nigdy wybierać. A tak wy to robicie za mnie:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p
 
eeeej! Weroniczka i co i co? Dobre te kotleciki? Robilas?:-)
No i pytanko natury technicznej: wyjdzie z sama cebulka bez szczypiorku??? To znaczy bedzie tez smaczne? Jak myslicie? Bo akurat nie mam w domu, a nie chce mi sie jutro do sklepu gnac....
I ile tych kotletow wychodzi? To znaczy na ile osob jesli by to podac z sama salatka?:-) Bo tak mam ochote sie skusic, ale wydaje mi sie ze 8 jaj + te inne dobra to dla nas za duzo bedzie:)

Aha Stefanka... juz nie pamietam gdzie to piekne zdjecie cieciorki wkleilas, ale znalazlam bez problemu, tylko jeszcze nie mialam okazji sprobowac... I jak na pierwszy raz poszlam na latwizne i z puszki kupilam i mam nadzieje, ze podobny smak do tej gotowanej samodzielnie;-)
 
reklama
Pryzy bez szczypiorku też będą dobre ;-):-) ja lubię ten smaczek ze szczypiorkiem ;-) :tak:

No a co do ilości to jak robię z tych 8 jaj to dwa dni byśmy jedli ale one takie dobre że do wieczora nie dotrzymują:-D:-D:-D i Jula je uwielbia!
Więc może na pierwszy raz spróbuj z 5 może...
 
Do góry