reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

reklama
Nooo Stefanka super :-)

Ja następnym razem spróbuje zrobić je z polewą czekoladową zamiast lukru :tak: też może być dobreee... :-)



To ja dam foty mojego wypieku :-) schabik na różowo...

100_2022.JPG

100_2031.JPG
100_2032.JPG
100_2034.JPG


Przepis jest prosty ;-)

Sól peklową (1op) rozrobiłam w szkalance ciepłej wody, w garnku ułożyłam ciasno dwa kawałki mięska i wlałam pół litra (może troche więcej) przegotowanej, ostudzonej wody i dodałam szklankę z roztworem soli ;-) Mięso musi być całe zalane wodą:tak: Wsypałam kilka zarien ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pieperz w ziarenkach :tak: i ze 4 ząbki czosnku :-)
Stało to w lodówce pod przykryciem 10 dni:-) Po wyjęciu i osuszeniu, natarłam pieprzem, odrobiną soli, przyprawą do pieczeni i majerankiem :tak:
Piecze się w temp 190'C około godzinę i 15 minut :-)

Polecam, bo pyszne!!! :-):-):-)
 
Ostatnia edycja:
Weronika ja kotlety jajeczne robię tak...

gotuję na twardo 8 jajek

siekam drobno pieczarki i cebulkę a potem duszę na patelni posypując troszkę wegetą
po ugotowaniu jajka obieram, i drobno siekam (tak naprawdę to mam rozdrabniacz i jego używam do siekania wszystkiego :rofl2:)

kroję drobno szczypiorek i mieszam wszystko dodając jedno lub dwa surowe jajka ;-) zależy od wilgotności ;-) i oczywiście bułkę. Ja daję tartą nie moczoną bo podduszone pieczarki z cebulką dają sporo wilgotności ;-) a wszystko ma się w miarę lepić.

Potem formuję, obtaczam w bułce tartej smażę . :-):-):-)

włala... prote a takie pyszneeee....
 
no wlasnie weroniczko ja robie podobnie tylko nie robie z pieczarkami tylko dodaje sera zoltego :))
 
No to ja żeby nie spaść z pierwszego miejsca u Alex zrobię i z pieczarkami i z serem. A co;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)
 
Wiem Stefanka że tam pełno fajnych przepisów jest ale nie chce mi się nigdy wybierać. A tak wy to robicie za mnie:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p
 
eeeej! Weroniczka i co i co? Dobre te kotleciki? Robilas?:-)
No i pytanko natury technicznej: wyjdzie z sama cebulka bez szczypiorku??? To znaczy bedzie tez smaczne? Jak myslicie? Bo akurat nie mam w domu, a nie chce mi sie jutro do sklepu gnac....
I ile tych kotletow wychodzi? To znaczy na ile osob jesli by to podac z sama salatka?:-) Bo tak mam ochote sie skusic, ale wydaje mi sie ze 8 jaj + te inne dobra to dla nas za duzo bedzie:)

Aha Stefanka... juz nie pamietam gdzie to piekne zdjecie cieciorki wkleilas, ale znalazlam bez problemu, tylko jeszcze nie mialam okazji sprobowac... I jak na pierwszy raz poszlam na latwizne i z puszki kupilam i mam nadzieje, ze podobny smak do tej gotowanej samodzielnie;-)
 
reklama
Pryzy bez szczypiorku też będą dobre ;-):-) ja lubię ten smaczek ze szczypiorkiem ;-) :tak:

No a co do ilości to jak robię z tych 8 jaj to dwa dni byśmy jedli ale one takie dobre że do wieczora nie dotrzymują:-D:-D:-D i Jula je uwielbia!
Więc może na pierwszy raz spróbuj z 5 może...
 
Do góry