reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

ooo Weroniczka, ciekawy wynalazek, ale dla mnie chyba zbyt egzotyczny zeby sobie samej to upichcic... ale jak by ktos mnie poczestowal to na pewno bym sprobowala:tak:
Mnie to ten cukier tylko odstrasza, bo slodkosci lubie (niestety) ale niekoniecznie na obiad:-)
Hehe R by mnie chyba z takim obiadem z domu wygonil:-D Chyba, ze by mi sie te truskawki pod miesem udalo schowac:-D
Ale on ma w ogole z jednej strony tradycyjny, polski smak, a z drugiej nie pogardzi krewetkami czy kalmarami:baffled:

A tak a`propos restauracji... Jak kiedys przez pare miesiecy w niemczech mieszkalismy, to sie zdarzalo dosc czesto nam po restauracjach chodzic, a ze rownie czesto sie jakies potrawy z sosami trafialy, to mi sie strasznie przejadly i mowie sobie w koncu, ze chce zwykle, suche miecho, wiec zamowilam grilowany sznycel nadziewany pieczarkami... i co? przekrawam nozem, a tam pieczarki w smietanowym sosie wyplywaja!:szok: No myslalam, ze mnie trafi, bo to juz ktorys raz z rzedu sie trafilo ze z pozoru bezsosowa potrawa(z nazwy i opisu), byla jednak z sosem:baffled:
 
reklama
podam wam przepyszny i prościutki przepis na:

KAPUŚNIAK PO WĘGIERSKU

1 kg kapusty kiszonej
20 dag wędzonego boczku lub wędzonki (wiadomo boczek lepszy)
2-3 cebule
ząbek czosnku
20 dag kiełbasy
szklanka śmietany
łyżka mąki
łyżeczka mielonej papryki
sol pieprz

cebulę posiekać, wędzony boczek pokroić w drobną kostkę i z cebulką oraz rozgniecionym czosnkiem podsmażyć
kapustę kiszoną zalać 3 litrami wody, zagotować
dodać cebulkę i boczek
gdy kapusta będzie miękka garnek zdjąć z ognia, dodać pokrojoną i podsmażoną wcześniej kiełbaskę
śmietanę wymieszać z mąką i papryką, dodać do kapuśniaku, doprowadzić do wrzenia
chwilę gotować na małym ogniu

podawać z chlebem lub wcześniej ugotować ziemniaczki i wrzucić przed kapustą ;-)

pycha! :-p

ja robiłam z połowy składników a i tak wyszedł spory garczek więc na początek polecam podzielić składniki na pół :tak:
 
kapusniak??hmmm....musi byc smaczny;-)
Katka a nie wychodzi za tłusty??? jejku ja tak nie lubie tłustych rzeczy...tzn. jak bym zrobiła to z jakąś wedzonką...ale musiałabym poszukac coś chudego...ale jestem wybredna nie??? hihi...
ja z mięsa to tylko zjem pierś z kurczaka....no i raz w roku kiełbaskę (jedną albo poł) z grila...a tak to wszystko wydaje mi sie takie tłuste:-D

i tak mysle co dodac do tej zupy zamiast kiełbasy?? kielbasa jest bleee....no wiem,ze bez kiełby to wyjdzie kiepskie...
moze kostki rosołowe?
dobra juz siedze cicho bo zepsuje cały przepis;-)
 
dota a wiejska drobiowa? nie jest tłusta a delikatna
a z boczku możesz samo mięsko wykroić bez tłuszczu
śmietanę też chudszą daj
tylko to już wtedy inny przepis :-D

ja też nie lubię tłusto i ten taki nie wychodzi - zależy właśnie od mięsa jakie wkroisz

chyba nie boisz się utyć? :rofl2:
 
Katka ja??? :-D

tylko nigdy nie jadłam tłustych rzeczy....i chyba bym nie przełknęła...;-)

ale kapusniak zrobie:tak: przyjedzie moja mama, to zrobimy razem:tak:
powiem Jej, ze to moj wlasny przepis:-D:-p
 
Kasia dokladnie!! nawet mowilam Ci otym...no ale byłas pijana:-p:-p

rok temu zjadlam kielbaske z grila na zlocie a teraz u Was...no i mam ten rok z glowy:-D
 
reklama
a jak wpadniecie w sierpniu....to co???
nie robimy grilla :-D:wściekła/y:......
no dobra -to Ty ten chlebek czosnkowy dostaniesz :-p

ja pijana???-to Ty nalewkę łykałaś :-p
ja grzecznie pokładłam Was spać :rolleyes::rofl2::-D
 
Do góry