reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

reklama
Paula, no wlasnie tak pomyslalam, ze ja tez szczypiorkowa jestem, to dlatego tak mi sie zal zrobilo zeby bez, wiec dopiero dzisiaj kupie szczypior i jednak dodam:).... Moze i starej posmakuja, bo ona ostatnio taka wybredna..
Kasiamaj, Ty to juz mnie przekonalas ostatecznie ze warto sprobowac, bo smakowicie wygladaja:tak:
 
Pryzy-nie tylko wyglądają :tak::-)-ale i smakują ;-) (młody robił razem ze mną,to wyjadał z miski łyżkami jak jeszcze nie było surowego jajka i bułki tartej.a potem jak były już ulepione przygotowane do smażenia to palcem wyskubywał dziury ) :szok::-D
 
:) no mi zostaje zrobienie tego w samotnosci, ale mam nadzieje, ze i Kayi posmakuje, bo jeszcze kotlety czy placuszki, to jako tako wcina:)....
To ide w koncu, bo naprawde juz mi slinka cieknie....
 
wlasnie jadlam ciasto o tajemnieczej nazwie Shrek, kolezankia ma dzis imieniny i przyniosla.

musze przyznac ze pyyyyycha. Jest takie w sam raz, nie bardzo slodkie ale bardzo smaczne. Polecam zwolenniczka ciast na zimno !!!! Zamierzam zrobic moze na swieta :tak:

CIASTO SHREK

Ona robila z tego przepisu
Ciasto Shrek - Ciasto, Shrek
tylko w przepisie w skladnikach pisza o w wykonaniu o delicjach. Ona dawala delicjie jagodowe.

tu jeszcze inny przepis znalazlam, mozna porownac wykonanie bo fajnie jesy opisane jak po kolei robic
Przepis na ciasto Shrek - przepisy na ciasta - Ciasta.org
i takie
ciasto SHREK........co o nim sądzicie? - Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL™
 
SAŁATKA GROSZKOWO- PIECZARKOWA

0.5 kg pieczarek
opakowanie mrożonego zielonego groszku
majonez
kwaśna śmietana
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Pieczarki podgotować w osolonej wodzie ( ok. 7 min) i wystudzić. Groszek ugotować w osobnym garnku w osolonej i lekko posłodzonej wodzie i też wystudzić. Pieczarki pokroić w drobną kostkę ( mniej więcej wielkości groszków) i wymieszać z groszkiem.
Na dwie porcje majonezu dodać jedną porcję śmietany, czosnek sól i pieprz i zmiksować razem. Wymieszać z sałatką tuż przed podaniem na stół. Ilość majonezu trzba sobie dobrać samemu bo ja zawsze robię na oko. Przy czym sos warto zrobić z godzinkę przez jedzeniem bo wtedy cudownie przechodzi smakiem czosnku.
 
Ostatnia edycja:
To i ja moze sie dorzuce z przepisem na salatke (moze juz taki gdzies jest, ale nie przypominam sobie:))
Jak lubicie salatki na czosnkowo, to polecam kalafiorowo-brokulowa, pyszka:)
Ale proporcje to beda takie na oko, bo zawsze mozna pod swoj smak bardziej zrobic:tak:
Caly kalafior i brokul poporcjowac na male rozyczki, nastepnie obgotowac troszke w osolonej wodzie (nie powinny byc zbyt miekkie bo sie rozwala podczas mieszania, ale jak ktos nie lubi lekko twardych, to musi podgotowac wiecej...
Do tego kilka jaj na twardo pokrojonych wzdluz na cwiartki (zasadniczo ladniej wyglada jak sa duze kawalki jajka), kawalek czerwonej papryki (tez polecam w dlugie paseczki kroic, a czerwona glownie dla ladnego kolorku, chociaz dodaje troche smaczku)

Wszystko zalewamy sosem czosnkowym i delikatnie mieszamy (mozna rowniez dosypac kukurydzy)

A na sosik nie dam konkretnego przepisu, tylko tak ogolnie. Ilosc oczywiscie dowolna, jak komu bardziej smakuje...
Sosik robie pol na pol: dobry gesty majonez i jogurt naturalny, ale moze byc tez kwasna smietana.... Do tego zabek, dwa lub wiecej czosnku i sol... Pieprzu nie trzeba jesli da sie duzo czosnku, bo czosnek jest sam w sobie ostry.

I wazne zeby kalafior i brokul dobrze odsaczyc z wody, bo jak salatka postoi, to moze sie sos mocno rozrzedzic (co szczerze mowiac na smak nie wplywa, ale nieladnie wyglada jak woda na spodzie miski osiada;-))
 
reklama
pryzy jadłam bardzo podobną u mojej mamy z tymże same brokuły, sos czosnkowy i prażone płatki migdałowe do posypania :tak:
rewelacja!
brokuły świetnie łagodzą smak czosnku :tak:
 
Do góry