reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

no to gotujemy ;)

To teraz W-Zetka Pauli :-D:-D:-D

Ciasto (murzynek)
3 szklanki mąki pszennej
1 zapach rumowy
2 szklanki oleju (dzięki temu cisto jest super wilgotne)
2,5 szklanki cukru
8 jajek
6 łyżek kakao naturalnego
2 łyżki proszku do pieczenia
1 op cukru waniliowego
10 łyżek wody

Jajka utrzeć z cukrem a potem po kolei dodawać resztę składników :-)
Piec 60 minut w temp 170'C z opcją grzania góra i dół!


bita śmietana:
400ml mocno schłodzonej śmietany 30%
2x śmietanFix

Tego chyba nie trzeba tłumaczyć :-D


polewa:
1 op małego masła roślinnego
6 łyżek wody
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao naturalnego...

Rozpuścić masło, dodać wodę, rozpuścić cukier i na końcu dodać kakao :tak:



Po upieczeniu murzynka przeciąć go na pół i ja na spodnią połówkę dałam warstwę przestygniętej polewy czekoladowej bo dużo jej wychodzi z podanych proporcji, na polewę śmietanę, górną część ciasta i znów polewę :tak:

I włala!!! :-D:-D:-D Banalnie proste!!!
 
reklama
Kasia już Ci się pewnie nie przyda dziś ale ja robię tak...

Smażę na złoty kolor pierś pokrojoną w kosteczkę (obsypuję troszkę wegetką).
W tym czasie zalewam wrzątkiem makaron sojowy.
Potem daję mrożonkę warzyw chińskich z Hortexu, a makaron się odcedza...
Jak warzywka zmiękną po po koło 10 min daję makaron i jeszcze z 15-20 minutek...

Pycha... :tak: Mrożonki warzyw są dwie. Jedna z przyprawą druga bez ;-) zazwyczaj daję obie i jedną przyprawę. Wystarcza... Można też dać Fix do potraw chińskich :tak: wtedy będzie w sosie. Ja osobiście wolę bez sosu ;-)

A jak robię z ryżem to najpierw go obsmażam na masełku i potem do warzyw :-)
Ale makaron też jest ok :-) Po samym zaparzeniu ohyda:baffled: bo smakuje jak... folia :-D:-D:-D ale z tym wszystkim... rewelacja... :-):-):-)
 
paula ja robie podobnie jak ty, tylko piers wczesniej warto wymoczyc w sosie sojowym a kurczaka obtoczyc w mace ziemniaczanej. i tez wle bez sosu tylko smazone na woku warzywa i makaron sojowy.
no i naprawde warto miec WOK tym bardziej ze nie jest to droga sprawa :))
 
reklama
a ja polecam wam schabowe ale inaczej czasem sie przejedza nam tradycyjne i robie takie

SCHABOSZCZAKI
1 piers z kurczaka
1 duza cebule
1 jajko
przyprawa do kurczaka albo kebab gyros
2łyzki maki ziemniaczanej

Piers kroimy w paseczki , kosteczke jak kto woli tylko zeby było cienko wsypujemy przyprawe na oko i mieszamy:))
cebule kroimy na 4 i cienko w talarki kroimy dodajemy ja do piersi , wbijamy jajko, i wsypujemy łyzki maki i wszystko mieszamy
jezeli wyjdzie nam za żadkie to dosypuje maki a jezeli za geste wbijam drugie jajko

smażymy na pół głebokim tłuszczu tak jak placki ziemniaczane
pycha !!!!!
ja oczywiscie robie z półowki piersi bo to duzo wychodzi
SMACZNEGO
 
Do góry