reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

To teraz W-Zetka Pauli :-D:-D:-D

Ciasto (murzynek)
3 szklanki mąki pszennej
1 zapach rumowy
2 szklanki oleju (dzięki temu cisto jest super wilgotne)
2,5 szklanki cukru
8 jajek
6 łyżek kakao naturalnego
2 łyżki proszku do pieczenia
1 op cukru waniliowego
10 łyżek wody

Jajka utrzeć z cukrem a potem po kolei dodawać resztę składników :-)
Piec 60 minut w temp 170'C z opcją grzania góra i dół!


bita śmietana:
400ml mocno schłodzonej śmietany 30%
2x śmietanFix

Tego chyba nie trzeba tłumaczyć :-D


polewa:
1 op małego masła roślinnego
6 łyżek wody
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao naturalnego...

Rozpuścić masło, dodać wodę, rozpuścić cukier i na końcu dodać kakao :tak:



Po upieczeniu murzynka przeciąć go na pół i ja na spodnią połówkę dałam warstwę przestygniętej polewy czekoladowej bo dużo jej wychodzi z podanych proporcji, na polewę śmietanę, górną część ciasta i znów polewę :tak:

I włala!!! :-D:-D:-D Banalnie proste!!!
 
reklama
Kasia już Ci się pewnie nie przyda dziś ale ja robię tak...

Smażę na złoty kolor pierś pokrojoną w kosteczkę (obsypuję troszkę wegetką).
W tym czasie zalewam wrzątkiem makaron sojowy.
Potem daję mrożonkę warzyw chińskich z Hortexu, a makaron się odcedza...
Jak warzywka zmiękną po po koło 10 min daję makaron i jeszcze z 15-20 minutek...

Pycha... :tak: Mrożonki warzyw są dwie. Jedna z przyprawą druga bez ;-) zazwyczaj daję obie i jedną przyprawę. Wystarcza... Można też dać Fix do potraw chińskich :tak: wtedy będzie w sosie. Ja osobiście wolę bez sosu ;-)

A jak robię z ryżem to najpierw go obsmażam na masełku i potem do warzyw :-)
Ale makaron też jest ok :-) Po samym zaparzeniu ohyda:baffled: bo smakuje jak... folia :-D:-D:-D ale z tym wszystkim... rewelacja... :-):-):-)
 
paula ja robie podobnie jak ty, tylko piers wczesniej warto wymoczyc w sosie sojowym a kurczaka obtoczyc w mace ziemniaczanej. i tez wle bez sosu tylko smazone na woku warzywa i makaron sojowy.
no i naprawde warto miec WOK tym bardziej ze nie jest to droga sprawa :))
 
reklama
a ja polecam wam schabowe ale inaczej czasem sie przejedza nam tradycyjne i robie takie

SCHABOSZCZAKI
1 piers z kurczaka
1 duza cebule
1 jajko
przyprawa do kurczaka albo kebab gyros
2łyzki maki ziemniaczanej

Piers kroimy w paseczki , kosteczke jak kto woli tylko zeby było cienko wsypujemy przyprawe na oko i mieszamy:))
cebule kroimy na 4 i cienko w talarki kroimy dodajemy ja do piersi , wbijamy jajko, i wsypujemy łyzki maki i wszystko mieszamy
jezeli wyjdzie nam za żadkie to dosypuje maki a jezeli za geste wbijam drugie jajko

smażymy na pół głebokim tłuszczu tak jak placki ziemniaczane
pycha !!!!!
ja oczywiscie robie z półowki piersi bo to duzo wychodzi
SMACZNEGO
 
Do góry