reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

no to gotujemy ;)

reklama
Paula, sliczne te bezy, nawet R nie pokazuje bo by mnie o takie molestowal:szok:
Kasia, ja raz tylko robilam te leniwe i mi zbytnio nie smakowaly, ale mysle ze to byla wina sera bo z tego wielokrotnie mielonego (i wodnistego) robilam a mysle ze lepszy bylby taki prawdziwy wiejski, bo pamietam z dziecinstwa na szkolnej stolowce pyszne byly:tak:... No i w ogole laik jestem pod tym wzgledem bo nawet nie wiem jaka jest roznica miedzy leniwymi pierogami a kluskami:-p Ja robilam takie z dodatkiem ziemniakow (szczegolow, bo rzepisu nie pamietam ale i tak bym nie podala, bo niedobre bylo :-D)

Za to podziele sie przepisem na pyszne precelki, bo zauwazylam ze czasem cos tam drozdzowego lubicie wypiekac. A dla mnie i mojego R to hicior wsrod pieczywa:tak:

PRECLE

30 g sody (NAHCO3)Natriumhydrogencarbonat
1 l wody (czyli roztwór 3%)
500 g Mąki pszennej typ 450 lub 550
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
42 g drożdzy
1/4 l ciepłej wody
40 g masła
sól o dużych kryształkach do posypania (jak ktos lubi, bo mozna posypac tez makiem, sezamem, albo zostawic bez posypki, co ja najbardziej lubie, zeby nie zatuszowac tego typowego, preclowego smaku :))

1.Mąkę, wodę,sól, cukier,masło i drozdze wrzucamy do maszyny do robirnia chleba. Włączamy obcję wyrabianie i idzemy czytać ciekawę książkę.
2.Wyrobione ciasto dzielimy na 12 części . Następnie pracowicie formujeny wałeczki o dlugości 30 centymetrów.
Formujemy następnie precle. Jak radzą fachowcy dobrze jest je teraz (te precle) wsadzić na godzinę do lodówki.
3.Na gotującą się wodę z sodą wrzucamy precle i gotujemy je przez jakieś 20 do 30 sekund. Podgotowane precle kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je uczciwie gruboziernistą solą. W kilku miejscach nacinamy nożem i wsadzamy do piekarnika na 15 do 20 minut ,temperatura pieca ok 200 stopni.

ps.W tym przypadku została użyta soda kuchenna, ale istnieje jeszcze jeden sposób na precle. Wtedy gotujemy precle w roztworze (NaOH) Natriumhydroxid. Specyfik ten można nabyć w aptece. Precle wtedy mają bardzo intensywny brązowy kolor. Po nacięciu nożem są bardzo kolorystyczne. Nazywają się one "laugen precle"

I jeszcze bardzo ważna uwaga!!!
Używając NaOH jeśli mamy ranę na ręce należy używać gumowych rękawiczek, a jeżli przez przypadek wpadło by nam coś do oka, należy koniecznie oko przepłukać.

I jak juz sie rozpisalam to bym prosila jesli macie o dobry, sprawdzony przepis na chleb, taki zwykly z chrupka skorka, ktory mozna w piekarniku upiec... Ale zeby to nie byl taki z drozdzowym posmakiem jak grube ciasto na pizze domowej roboty ;)

Aha przepis i zdjecie sa z forum ciccin i naleza do uzytkownika europa112 :-)
 

Załączniki

  • precle.jpg
    precle.jpg
    58,7 KB · Wyświetleń: 26
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry