Paula, sliczne te bezy, nawet R nie pokazuje bo by mnie o takie molestowal
Kasia, ja raz tylko robilam te leniwe i mi zbytnio nie smakowaly, ale mysle ze to byla wina sera bo z tego wielokrotnie mielonego (i wodnistego) robilam a mysle ze lepszy bylby taki prawdziwy wiejski, bo pamietam z dziecinstwa na szkolnej stolowce pyszne byly
... No i w ogole laik jestem pod tym wzgledem bo nawet nie wiem jaka jest roznica miedzy leniwymi pierogami a kluskami
Ja robilam takie z dodatkiem ziemniakow (szczegolow, bo rzepisu nie pamietam ale i tak bym nie podala, bo niedobre bylo
)
Za to podziele sie przepisem na pyszne precelki, bo zauwazylam ze czasem cos tam drozdzowego lubicie wypiekac. A dla mnie i mojego R to hicior wsrod pieczywa
PRECLE
30 g sody (NAHCO3)Natriumhydrogencarbonat
1 l wody (czyli roztwór 3%)
500 g Mąki pszennej typ 450 lub 550
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
42 g drożdzy
1/4 l ciepłej wody
40 g masła
sól o dużych kryształkach do posypania (jak ktos lubi, bo mozna posypac tez makiem, sezamem, albo zostawic bez posypki, co ja najbardziej lubie, zeby nie zatuszowac tego typowego, preclowego smaku
)
1.Mąkę, wodę,sól, cukier,masło i drozdze wrzucamy do maszyny do robirnia chleba. Włączamy obcję wyrabianie i idzemy czytać ciekawę książkę.
2.Wyrobione ciasto dzielimy na 12 części . Następnie pracowicie formujeny wałeczki o dlugości 30 centymetrów.
Formujemy następnie precle. Jak radzą fachowcy dobrze jest je teraz (te precle) wsadzić na godzinę do lodówki.
3.Na gotującą się wodę z sodą wrzucamy precle i gotujemy je przez jakieś 20 do 30 sekund. Podgotowane precle kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je uczciwie gruboziernistą solą. W kilku miejscach nacinamy nożem i wsadzamy do piekarnika na 15 do 20 minut ,temperatura pieca ok 200 stopni.
ps.W tym przypadku została użyta soda kuchenna, ale istnieje jeszcze jeden sposób na precle. Wtedy gotujemy precle w roztworze (NaOH) Natriumhydroxid. Specyfik ten można nabyć w aptece. Precle wtedy mają bardzo intensywny brązowy kolor. Po nacięciu nożem są bardzo kolorystyczne. Nazywają się one "laugen precle"
I jeszcze bardzo ważna uwaga!!!
Używając NaOH jeśli mamy ranę na ręce należy używać gumowych rękawiczek, a jeżli przez przypadek wpadło by nam coś do oka, należy koniecznie oko przepłukać.
I jak juz sie rozpisalam to bym prosila jesli macie o dobry, sprawdzony przepis na chleb, taki zwykly z chrupka skorka, ktory mozna w piekarniku upiec... Ale zeby to nie byl taki z drozdzowym posmakiem jak grube ciasto na pizze domowej roboty
Aha przepis i zdjecie sa z forum ciccin i naleza do uzytkownika europa112 :-)