reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem

Oo o tym nie wiedziałam, to jakoś potwierdzone? Dlaczego tak jest?
Ja się nie zaczytywałam jeszcze w tej kwestii, ale lekarz mi powiedział, że niewiadomo dlaczego, ale przy in vitro CP też się zdarzają i to wcale nie tak rzadko. Jak w przypadku stymulacji lametta nie wiem, ale czytałam na jakimś wątku, że ktoś taki przypadek miał. Jednak jeśli u mnie problem z progiem wynika z jakości tego co jajnik produkuje, to może ta lametta pomoc i ten progesteron będzie się produkował w większych ilościach. Tylko, że to absolutnie nie daje żadnej gwarancji, że będzie to ciąża w odpowiednim miejscu.

reklama
wiem co czujesz, też przechodziłam przez 2 ciążę pozamaciczne pod rząd . Jeden jajowód usunięto , drugi został … 3maj się 🫶🏻
Dzięki 🥰 mam wśród znajomych koleżankę, która przechodziła to aż 7 razy..
Nie wiem jak ona to zniosła, może fakt, że już miała dzieci jakoś pomagał w tym wszystkim.

Ja się nie zaczytywałam jeszcze w tej kwestii, ale lekarz mi powiedział, że niewiadomo dlaczego, ale przy in vitro CP też się zdarzają i to wcale nie tak rzadko. Jak w przypadku stymulacji lametta nie wiem, ale czytałam na jakimś wątku, że ktoś taki przypadek miał. Jednak jeśli u mnie problem z progiem wynika z jakości tego co jajnik produkuje, to może ta lametta pomoc i ten progesteron będzie się produkował w większych ilościach. Tylko, że to absolutnie nie daje żadnej gwarancji, że będzie to ciąża w odpowiednim miejscu.
Wiesz co no ja miałam rok temu jeszcze sporo w jajowodzie i się słabo wchłaniało po mtx a teraz jest tam gdzie być powinno, więc może być różnie. Były na forum dziewczyny bez obu jajowodów i z kilkoma cp na koncie. Już jedna ryje głowę a co dopiero kilka 🥹

Podrzucam mały updejt od siebie. W poprzednią niedzielę przyjęłam metotreksat, w 4 dniu beta z 466 skoczyła do 671 (wzrost, ale już zdecydowanie ponizej normy - do tego momentu beta przyrastała 90-140%). Wczoraj beta już 344 więc spadek o 50%, na usg nie ma żadnej widocznej ciazy, jajowod ktory byl poszerzony rowniez juz nie byl uwidoczniony na usg, za to pojawił się niepekniety pecherzyk owulacyjny (podejrzenie LUF). Lekarz w szoku, ja w jeszcze większym, stwierdził, że wszystko wskazuje na to, że mimo tej bety cykl zachowuje się jakby ciazy nie było i w zasadzie od momentu pierwszego usg po pozytywnej becie tak to wygladalo. Od wczoraj lekkie plamienia, w związku z czym mam nadzieje, ze juz spadek nastapi szybko i pojawi się krwawienie - czy to w terminie @ czy wcześniej.

Mam już rozpiskę na kolejne 3mce w których musze zrobić przerwę, za to już w 3cim cyklu będziemy badać estriadol, progesteron i prolaktyne prawie przez cały cykl naprzemiennie i rozpoczynamy zabawę z Lametta. Jest to moja ostatnia szansa na naturalną ciaze, ale póki co cieszę się, że nic mi już ze strony tej nieudanej próby nie grozi :) pora odpocząć.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry