reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

no to gotujemy ;)

świetny ten przepis pryzybela
zastanawiam się czy lepsza kasza manna zwykła czy błyskawiczna :-p
spróbuje na weekend zrobić bo w tyg czasu brak :dry:
 
reklama
Diankus, lepiej kasza blyskawiczna, bo szybciej sie robi:) Ja ja zawsze sypie na gorace mleko, zanim sie zagotuje i od tego momentu ciagle mieszam, az zgestnieje zeby sie grudy nie porobily....Robie to lyzka drewniana, bo mam gary z teflonem, ale mozna tez mikserem mieszac...
 
Dla milosniczek ciast mega czekoladowych wklejam link, na pyszne, wilgotne ciacho:) Osobiscie wzbogacilam w chipsy czekoladoew (moga byc kawalki gorzkiej czekolady) i zamiast waniliii dalam budyn waniliowy ( a kakao najlepiej bardzo ciemne holenderskie).
Tylko mialam mala przygode z tym ciachem.... Serce w nie wlozylam i upieklo sie suuuuper, ale ze mam badziewny piekarnik i bylo dla mnie podejrzane ze tak fajnie wyszlo, to jeszcze cieple podwazylam od spodu nozem zeby sprawdzic czy spod mi sie nie przypalil.... No i spod tez wyszedl super tylko bardzo delikatny i kruchy i po tym podwazeniu urwal mi sie duzy kawal (1/4 ciacha:baffled:) Az odskoczyl na blat kuchenny...
No coz....ale reszte uratowalam i jeszcze polewa polalam i posypalam wiorkami - taki murzynek wyszedl.... Ale wszciekla bylam, bo jakbym tam lap za wczesnie nie pchala, to wyszloby najbardziej idealne czekoladowe ciacho jakie kiedykolwiek jadlam:-)

A tu link dla zainteresowanych:-):CIASTO CZEKOLADOWE
 
spełniam życzenie Jutrzenki i podaję przepis na placek po cygańsku ( a raczej jego odmianę)

Prawdziwy placek po cygańsku ma gulasz w środku ale gulasz to je się tak normalnie na obiad więc ja robię taki inny sosik:-)

SKŁADNIKI
  • 5 dużych ziemniaków
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • papryka ostra
  • sól, pieprz, oregano


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ziemniaki zetrzeć, dodać jajko i mąkę, wymieszać całość. Na patelnię wrzucić mięso, smażyć, aż zbrązowieje, dodać poszatkowaną cebulę, popieprzyć, posolić, posypać papryką. Na patelnię nalać odrobinę wody i wrzucić pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną. Kiedy zacznie mięknąć, dorzucić pokrojone w kostkę pomidory. Posypać bazylią, dosolić i dopieprzyć do smaku. Na usmażone placki nakładać gęsty sos z patelni.

Przepis sprawdzony i jak dla mnie pychotka. Ja podaję z sosem tzatziki na wierzchu:-)
 
ależ tu skarbnica ciekawych przepisów :szok:
muszę drukarę kupić (i tak jest w planach) bo mi się przepisywać nie chce :tak:
ale na bank z części z nich skorzystam :tak:
 
dota a wiec moj przepis na pyzy jest nieco dziwny...i zawsze robie idąc troche na łatwizne gdyż robiąc na obiad ziemniaki gotuje od razu ich wiecej i nastepnego dnia je wykorzystuje....

tym razem robilam krokiety zmiesem i zostalo mi sporo miesa, a i mialam tez ziemniaki....

zawsze robie wiecej klusek i zamrażam;-)
przepis..hmm robie na oko wiec ciezko mi tu cokolwiek pisac ale spróbuje


2 kg ziemniakow, genaralnie trzeba je ugotowac i przecisną c przez prase.kilka ziemniakow powinno sie zostawic surowych zetrzec je na tarce i pozniej dodac do tych gotowanych ale prawde mowiac nie zawsze to robie bo mi sie nie chce i robie pyzy tylko z tych ugotowanych,

pozniej te ugotowane ziemniaki dzielimy na 4 czesci i tyle ile zajmuje 1 czesc wsypujemy maki ziemniaczanej. dodajemy do tego jajko i zagniatamy ciasto.


farsz to wg wlasnego uznania. moze byc mieso mielone a moze byc np wołowinka z rosołu zmielona w maszynce i odpowiednio doprawiona.

z ciasta formujemy kulki tak troche wieksze od orzecha wloskiego , spłaszczamy je na taki placuszek i na srodek kładziemy miecho, zlepiamy dokladnie brzegi i formujemy kulke.

no i wrzucamy na wrząca osoloną wode, jak wypłyną gotujemy okolo 4/5 minut i podajemy polane tłuszczykiem i cebulką.

latem robie takie kluchy z truskawkami i sliwkami...polewam jogurtem naturalnym..mniam
 
viki podziwiam :)
sluchajcie dziewczyny czy mozecie mi powiedziec jak pieczecie kurczaka?? czy moczycie w marynacie jakiejs przed??
 
reklama
Ja w calosci nie kurczaka nie pieke, ale np udka to lubie tak kilka godzin przed pieczeniem przyprawic , no i mi smakuja te pieczone w foliowym rekawku, a potem tylko podpieczone po otwarciu, zeby chrupiaca skorka byla:). No i chyba calego kuraka, to lepiej wczesniej przyprawic i tez od srodka (albo jakis farsz wlozyc), to fajnie miesko przejdzie. Bo innaczej, to wierzch moze byc dosc slony, a srodek niebardzo...

Aha, no i wystarczy natrzec przyprawami suchymi, nie musi byc plynna marynata (chyba ze ktos ma jakis specjalny przepis:)
 
Do góry