reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

no to gotujemy ;)

reklama
Bez pieczenia, to polecam ciacho z kaszy mannej. Gotuje sie na litrze mleka bardzo gesta kasze, dodaje z pol kostki margaryny (moze byc maslo jak ktos woli) aromat migdalowy lub rumowy na przyklad, kakao i wiorki kokosowe (mozna tez jakies orzechy dodac) . Kasze sie stopniowo dodaje, ale zeby grudek nie bylo, mozna calosc jeszcze na goraco zmiksowac.
Na spod blachy wykladamy herbatniki (prostokatne tzw. szkolne), wylewa sie goraca mase i na wierzch znow herbatniki ukladamy, dociskajac zeby sie do masy przykleily. Na wierzch polewamy czekolada i do lodowki wstawiamy.
Jak hetbatniki namiekna, to sie fajnie ciasto kroi, bo masa tez ladnie zastyga.
Kiedys czesto z siostra to ciacho robilysmy i mi bardzo smakuje.
Oczywiscie ta mase sie slodzi, tak ze 3/4 szklanki cukru, ale jak ktos lubi to mozna slodsze zrobic, albo mniej slodkie:)

A ja poprosze o jakiś ładny i latwy przepis na sprawdzony tort:tak:taki nie za słodki,nie czekoladowy...hmmm....co jeszcze? zeby był smaczny...heh;-)

Kurcze wredne baby jestescie...nie macie przepisu na tort???:wściekła/y::-p

ech...musze sama coś poszukac....no nic;-)

Dotka podaje link gdzie sa rozne swietne przepisy na torty (tylko chyba sie trzeba zalogowac, ale ja to zrobilam, bo naprawde mnostwo fajnych pomyslow rowniez na inne potrawy)
Spis treści- TORTY - cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku
Przez te torty caly dzien zmarnowalam na ogladaniu jakie cuda jesli chodzi o dekoracje torta mozna w domu wyczarowac:tak: A zmarnowalam bo narazie nie mam czasu zeby z tym pokombinowac, ale chociaz oczy nacieszylam:-)

Kalaga, mi ostatnio to ciacho troche za rzadkie wyszlo, bo tak na oko robilam(jednak lepiej zeby w tej calej masie "lycha stala":)), ale i tak pyszne bylo i jak znajomym zanioslam, to poszlo migiem:-)
I w ogole to jednak polecam ,zeby olejek rumowy do tego ciasta dodac (troszeczke), w innych ciastach mi on nie smakuje, ale w tym wyjatkowo sie fajnie z kokosem komponuje:tak:
Aaa, no i polewa lepsza domowa, bo czekolade po wyciagnieciu z lodowki sie ciezko kroi:)

dziekuję Pryzybela:tak:;-)szczerez mówiąć tak myslalam,ze Ty mi pomozesz:tak:
Dobra biorę się za lekturę tortową:-)

te torty są czadowe aż mi smutno że ja nie mam takich zdolności żeby Kubie tacki upiec ale moze za jakieś 2-3 lata jak poćwicze cos wyjdzie hehehh

reklama
Grzechotka, ja tez sobie obiecalam ze ktoregos razu Niuni jakies slodkie cudenko wyczaruje sama na urodzinki, a teraz jeszcze nie ma sie czym martwic, bo maluszki i tak jeszcze za malo kumate zeby matczyny wysilek w tym temacie docenic;-) (tak sie pocieszam w kazdym razie;))

Do góry