reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

no to gotujemy ;)

Jak nie było to nie było...a teraz aż dwa przepisy.....skusze się w sobotę na jeden przepis....:tak:Musze je przeanalizowac....hihi;-)

reklama
i jeszcze jedno ciasto jak ktoś lubi kokosanki....
szybkie i pyszne A NAZYWA SIĘ....

CYCKI MURZYNKI:-)

1 kostka masła
7 jajek
2 paczki kokosu
20 dk maku
1 szklanka cukru pudru
1 duza paczka okragłych biszkoptów
polewa czekoladowa(gotowa lub mozna samemu zrobic)
paczka orzeszków lub rodzynek lub czegoś małego jadalnego okragłego:rofl2:

białka oddzielić od zółtek. ubic piane, dodac do niej szklanke cukru pudru, mak , kokos i wymieszac.
wylać na blache i piec 20 minut

na upieczone ciasto nałozyc mase:
1/2 litra mleka, 7 zółtek 2 łyżki cukru pudru, 2 łyzki mąki pszennej. zagotowac wszystko i ostudzić z tego zrobi sie taki budyń.
utrzec kostke masła z 3 łyzeczkami cukru pudru i dodac do niej ostudzony budyn.

nałozyc mase na ciasto kokosowe. na mase natomiast nakładamy biszkopty wg przepisu maczamy je w wódce ale mozna np w kawie to juz kwestia gustu.
na górę kazdego biszkopta nakładamy rodzynke lub orzeszek.
jak juz przykryjemy mase biszkoptami całosc zalewamy polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki

pychaaaaaaaaaaaaaa

co do serka mascarpone to ja bardzo lubię ten serek na ciepłych tostach a na to pokrojone truskaweczki mniam pyszne śniadanko

ja nie lubie kanapek na slodko ale mysle ze z truskawkami to pychhhaaa sprawaa bo ona jest taki smietankowo-maslany :))

Dziewczyny, ale smaka narobilyscie....:-) A blachy, to chyba takie standardowe do tego nie?
Kurcze nie wiem na co sie zdecydowac, bo weekend niedaleko, ale chyba na pierwszy rzut marchewkowiec Stefanki pojdzie, bo najszybciej sie robi:) Tylko chyba zamiast tego serka, to krem do karpatki walne, bo moj R uwielbia:tak:

A te cycki murzynki to chyba smakowite co? Tylko ja nie mam dla kogo piec takich smakolykow, bo nikt tak nie doceni jak moja rodzinka w PL:-)
Ale moze na swieta albo sylwestra upieke:-)

A ja zapomnialam....marfewkowe ciacho robilam w weekend:-)
Ogolnie przepis Stefanki, ale zmodyfikowany, bo dodalam proszek do pieczenia i troche cynamonu (bo ja lubie takie aromatyczne potrawy:)) No i marchewki tak na oko, bo nie mam wagi kuchennej...
Aha, i krem karpatkowy zrobilam, jak wczesniej pisalam, ale mysle, ze jednak serek mascarpone bylby lepszy, no krem w kazdym razie (polewa) nie powinien byc mdly.

A wypiek ogolnie calkiem smaczny jak ktos takie "klimaty" lubi (chodzi mi o cynamon zwlaszcza bo daje charakterystyczny smak, nasepnym razem bez cynamonu sprobuje zeby porownac:) No i mozna dac dziecku poskubac takie ciacho (Kaya dziuba otwierala;);-)

Shake waniliowy
2 szklanki lodów waniliowych
1 ½ szklanki odtłuszczonego mleka
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki zmiksować i rozlać do szklanek

reklama
słodko sie tuzrobiło :-p

ale przepisów, od czego tu zacząć... ja nie poszlajeje z pieczeniem bo mi piekarnik szlag trafił :crazy: "bierzemy" nowa kuchenkę ale dopiero po nowym roku wiec moze wtedy :sorry2:

Do góry