reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcóweczki 2011

pabella Twoja córcia to już mega zdolniacha:-) Maciek to taki średnio gramotny ale on ma wage...11 kg...
Gaba też jedna z tych "dorodniejszych" :-) Rączki ma bardzo słabe i dlatego dąży do pionizowania ciała, żeby już się nie męczyć przy raczkowaniu.. Leniuch po mamie po prostu.. ;-):-D No ale pracujemy dzielnie nad tymi nieszczęsnymi łapkami i zobaczymy jak bedzie

Julia, a katar Dominik ma? Bo jak katar splywa do gardła to się taki suchy kaszel pojawia. My to właśnie przerabiamy :confused2:

reklama
wlasnie tak tez mi przyszlo do glowy ,a refluks u dzieci sie jakos leczy czy jak to jest ?

Nie jestem lekarzem,ale wydaje mi się,że gdyby Dominik miał refluks to wiedziałabyś o tym już wcześniej. Takim widocznym objawem jest ulewanie. Choć u Ani tego raczej nie było. Refluks to cofanie się treści pokarmowej wraz z kwasami żołądkowymi (które drażnią przełyk) do przełyku. U Ani resztki cofającego się pokarmu dostawały się do oskrzeli,drażniąc drzewo oskrzelowe. To powodowało skurcz oskrzeli,a co za tym idzie-duszność. W efekcie Ania miała już dwa razy obturację (skurcz oskrzeli). Właśnie dlatego wtedy byłyśmy w szpitalu. Na razie pijemy mleczko A.R., mała jest na inhalacjach (steryd+lek rozszerzający oskrzela). Oprócz tego przyjmuje Debridat-lek na zobojętnienie kwasu żołądkowego. Jeśli refluks jest silny wykonuje się badanie pH-metryczne mające na celu stwierdzenie,kiedy refluks jest najsilniejszy (dzień,noc).Wtedy dziecko dostaje odpowiednie leki. Jak dziecko zaczyna jeść stałe pokarmy , pionizuje się to refluks jest mniej dokuczliwy. Im dziecko jest starsze-tym lepiej. Potem raczej ta przypadłość zanika.

Ostatnia edycja:
nie on nie ma katarku wlasnie.
sprig dziekuje...kiedys pediatra podjerzewal refluks ale nie sprawdzil tego...chyba bede musiala udac sie do laryngologa bo akurat jesta pediatra uwielbia robic sobie urlopy ....

Pabella - będzie dobrze, Gaba rączki wyćwiczy sobie pięknie. U nas też było słabiutko, a teraz jest super. Chociaż rehabilitanka chciałaby, żeby Pawciowi przedłużyli ćwiczenia do momentu aż sam będzie raczkował, teraz pełza i trenuje siad na czworaka
Julia - a może to centralne i zbyt suche powietrze

A Ania miała katar-i to z refluksu właśnie:sorry: Refluks może też powodować zapalenie ucha (tak miał mały od mojej siostry,ale on miał bardzo silny refluks)

dziekuje dziewczyny za porady jestescie niezastapione;p
magdzior a widzisz tu tez moze byc problem ja mam centralne ale rowniez wilgogb i grzyby w domu!!niestety takie wynajmuje ...kurde jak to od tego to masakra bo ciezko tu wynajac miezkanie na dluzszy okres czasu bo wszyscy wynajmuja tylko do sezonu.....ehh..
musze pomyslec gdzie z nim udac sie do lekarza..chodzi mi o specjalizacje...bo czekac na pediatre to chyba bezsensu..
miłej nocy dziewczynki:)

dziekuje dziewczyny za porady jestescie niezastapione;p
magdzior a widzisz tu tez moze byc problem ja mam centralne ale rowniez wilgogb i grzyby w domu!!niestety takie wynajmuje ...kurde jak to od tego to masakra bo ciezko tu wynajac miezkanie na dluzszy okres czasu bo wszyscy wynajmuja tylko do sezonu.....ehh..
musze pomyslec gdzie z nim udac sie do lekarza..chodzi mi o specjalizacje...bo czekac na pediatre to chyba bezsensu..
miłej nocy dziewczynki:)

To może żaden refluks tylko kwestia grzyba w Twoim mieszkaniu. Też może objawiać się kaszlem,szczególnie w nocy.

Witajcie!
Jak miło, że jest co czytać na naszym wątku, bo w weekend myślałam, że powoli wymieramy;-)
Pabella, z Alusią mam podobnie. Ma bardzo silne nogi i najlepiej by już stała, pomijając pełzanie i raczkowanie.Dlatego mozolnie walczymy na rehabilitacji, tak jak Twoja dzielna Gaba!
Pinka, jak tam samopoczucie Nikity?
Julia, koniecznie sprawdź skąd ten kaszelu Dominika.
Madiu, na pewno nie jesteś nadopiekuńcza, po prostu troszczysz się bardzo o swoje Dziecko.
Magdzior, podzielam Twe podejście w kwestii higieny i cieszę się z postępów Pawełka.
Wierka, zazdroszczę Ci energii. Podeślij mi troszkę.
Spring, no to Ania przegoniła wagowo Alusię. Bo jak dotąd wymiary miały niemal identyczne. Fajnie, że Jaś tak dobrze funkcjonuje w przedszkolu.
Magula, witaj z powrotem.
Idę budzić brutalnie moją Niunię. Czas wymarszu do ośrodka się zbliża.
Miłego dnia.

Hej,
Od rana dziś sprzątam,bo po południu przyjeżdża do mnie mama żeby popilnować Anię,bo o 16.00 idziemy z Jasiem na Pasowanie Przedszkolaka-Sportowca. Trochę mnie to przeraża: mają tam być jakieś konkursy sportowe i my-rodzice-mamy brać w nich udział:szok: Z moją kondycją może być zabawnie:-p

reklama
I ja się witam porannie. Gaba w końcu poszła z powrotem do żłobka, więc mam kilka godzin dla siebie :-) Jedna kawa już wypita, ale chyba zaraz drugą sobie zrobię, bo cały czas ziewam :sorry: a za sprzątanie trzeba się wziąć, póki nikt się nie plącze pod nogami (dosłownie ;-))
Alamiqa, niezły śpioch z twojej księżniczki. O 10 brutalna pobudka? :szok::-D
Spring, to dobrej zabawy życzę :-) obyś za dużego wycisku nie dostała ;-)

Do góry