reklama
Witam nowe marcoweczki:-),coraz wiecej nas,fajnie;-)
Vetka fajnie ze jestes;-),dziekuje za info,od wczoraj juz nie biore lekow na serducho ,zobaczymy jak sie bede czuła.Najbardziej to sie obawiam powrotu do pracy bo mam stojaca.Powiedz mi jeszcze co to jest ten trening pionizacyjny? a za duzo soli w ciazy to nie zaszkodzi?
Vetka fajnie ze jestes;-),dziekuje za info,od wczoraj juz nie biore lekow na serducho ,zobaczymy jak sie bede czuła.Najbardziej to sie obawiam powrotu do pracy bo mam stojaca.Powiedz mi jeszcze co to jest ten trening pionizacyjny? a za duzo soli w ciazy to nie zaszkodzi?
poziomki
mama 00 08 11 13 15
Nie zawsze miałam 6-7 dniowe i bardzo obfite a tu plamienie przez kilka dni i dziś troche poleciało a teraz znowu nic.Tak temperaturę należy mierzyć rano po przebudzeniu albo po min.3 godz. snu.
A czy zdarzało Ci się miewać takie @? Różnią się czymś od poprzednich?
Poziomki- gdzies kiedys wyczytalam ze przed sama @ powinna sie obnizyc a utrzymuje sie jesli sie jest w ciazy. Poszperaj w google- napewno tam cos na ten temat znajdziesz.
Tempke zmierzyłam bo sie źle poczułam
Szafirek83
moje szczęscie w brzuszku
Hej!:-)
mam nadzieje,ze mnie nie zabijecie za mega dlugie posty,ale siedze w robocie przez caly dzien i jak wroce,to juz jest naskrobane,za szok!
moja mama miala 35 lat jak mnie urodzila,ale to nic. moj tata mial wtedy 58! i byl juz podwojnym dziadkiem!!! wiec jestem ciocia dla starszych od siebie dziewczyn,hahah
a u mnie w pracy mnie dzis mocno wkurzyli,az szkoda gadac.nie bede sie tym stresowac...
pozdrowionka ciezaroweczki:-)
mam nadzieje,ze mnie nie zabijecie za mega dlugie posty,ale siedze w robocie przez caly dzien i jak wroce,to juz jest naskrobane,za szok!
witamy :-)Witam
chciałabym dolaczyc do waszego grona marcóweczek 2011 - wczoraj byłam u lekarza i potwierdził ciążę - skonczony 6 tydzień, termin na 28 marca:-)
tsh jak juz dziewczyny pisaly jest hormonem tarczycy,a dlatego warto go zbadac w ciazy,nawet majac zdrowa tarczyce,gdyz u maluszka wyksztalca sie tarczyca ok.12 tyg.do tego czasu potrzebne hormony tarczycy czerpie wylacznie od matki (potem tylko ich czesc,a czesc sam produkuje),nawet przy zdrowej tarczycy zdaza sie,ze ona nie wyrabia podczas ciazy lub tez czesto zdarza sie,ze kobieta zachodzi w ciaze kompletnie nie zdajac sobie sprawy,ze ma chora tarczyce.wtedy niestety moze skonczyc sie to zle :-(Dziewczyny, czy któraś z Was robiła może z badań TSH? Kumpela mówiła że warto i trzeba sobie w I trymestrze to badanie zrobić.
no to odetchnelam,bo troche zmartwilam sie tym,ze zostalas bez opieki lekarskiej.uwazaj na siebie!Witam was dziewczyny :-)
Plamienia jak na razie ustąpiły dziewczyny i oby tak zostało:-)
hej!witamy! wiek nie gra roli,mysle ze sie dogadamy :-)Witam,
moje Malenstwo powinno sie pojawic planowo 17.03.11. Mam nadzieje, ze przygarniecie mnie do Waszej grupy. Choc pewnie jestem tutaj najstarsza (38 latek), jest to moja pierwsza ciaza i musze sie jeszcze duuuuuzo nauczyc ;-)
Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkim Marcoweczkom milego dnia!
Ania
gin by ci raczej nic nie powiedzial,bo macica w ciazy i przed @ jest taka sama-rozpulchniona.moglas tylko skoczyc na bete,mialabys jasna sytuacje.ide w pon do na sob mam ew termin @. Plamienia maluskie ale nadal mam. Nigdy nie miałam a tym bardziej tydzień przed. Mogłam pójść wczoraj do gina. A tak to będzie dopiero w pon
tez jestem HashimotkaMarta co do TSH to ja mam niedoczynnosc hashimoto
witamy :-)Jestem w 7 tygodniu ciąży. Moje maleństwo ma przyjść na swiat w marcu. Już sie nie moge doczekać, chociaż to jeszcze tak długo. Jak sie dowiedziałam ze są 2 kreseczki to omal sie nie rozpłakałam. Ale był jeszcze jeden obaw byle żeby biło serduszko - i tak sie stało przedwczoraj je zobaczyłam . jestem najszcześliwsza pod słońcem. A jak u was wyglądało zobaczenie fasoleczki
tez mi sie wydaje,ze Poziomki ma za niski progesteron,kotry powoduje plamienia. Mozemy sobie podac rece,kolejna Hashi mi endokrynolog zlecil tsh,ft3 i ft4 i bylam juz na wizycie.dawka okazala sie juz sporo za mala.teraz mam sie zglosic za 5tyg. z tsh,ft3,tf4 i przeciwciala,bo robilam dawno temu,mam tez powtorzyc usg.poziomki- nie znam calej twojej historii ale z ostatnich postow widze ze najwyrazniej masz plamienia przed okresem. Pisze bo tez tak mialam- powod za wysoka prolaktyna i za niski progesteron.\ Ja tez mam Hashi- I zlecono mi jedynie kontrole ft3 i ft4- bodajze
castagnus daje efekty jedynie przy niewielkim nadmiarze prolaktyny,przy wiekszym potrzebne sa inne leki.przez bro tez przeszlam (rzygalam po nim jak kot i tracilam przytomnosc,tak mi cisnienie obnizal),potem przeszlam na parlodel,niestety dzialal podobnie i skonczylo sie na norprolacu,ktory byl znacznie lepszy,ale kosztowal 130zl!!ja bralam castangus pół roku i mnie nic nie pomógł, dopiero w 2 cyklu brania bromergonu udało się zajść i utrzymać ciążę. ginek stwierdził, że lek raczej na nasze mózgi pozytywnie działa, bo nam się wydaje, że się kurujemy:-) no a jak wiadomo, samo podejście jest nie raz najważniejsze
wiem,ze to stresujaca,ale staraj sie o tym nie myslec i nie czytaj netu.ja tak sobie poprzednim razem wykrakalam i skoczylo sie,jak sie skoczylo :-( a teraz nie czytalam netu,staralam sie wyluzowac i serdusio pieknie bilo!A ja zaczelam sie denerwowac przed jutrzejsza wizyta ciagle mysle czy wszystko w porzadku jeszcze te artykuly o pustych jajach:-(
Wiem przynudzam.
na podstawie samego tsh?niezly lekarz (chyba bym zmienila).o dostatecznym zapotrzebowaniu na hormony swiadczy glownie t4,a w ciazy istatny jest stosunek t3 i t4,oczywiscie tez tsh,ale nie samo tsh!!Tulip ja mam hashimoto juz od kilkunastu lat,jak tylko zrobiłam test to poleciałam zaraz tez zrobic tsh,potem byłam u mojego gin-endo i na razie nie zlecił nowych badan tarczycowych ale zwiekszył mi euthyrox z 100 na 125.
postaram sie pobicMarta1981 moja mama byla lepsza, urodzila mnie w wieku 42 lat! Tyle, ze ja bylam juz czwartym, absolutnie nieplanowanym dzieckiem i zjawilam sie 16 lat po moim bracie.
moja mama miala 35 lat jak mnie urodzila,ale to nic. moj tata mial wtedy 58! i byl juz podwojnym dziadkiem!!! wiec jestem ciocia dla starszych od siebie dziewczyn,hahah
hej :-)Witajcie!
Radosnie dolaczam do watku Marcoweczek. Po latach staran w koncu nam sie udalo. Zatem witajcie kochane Marcoweczki!
Pozdrawiam Was wszyskie i Wasze babelki!
Kaska
jak jestes przeziebiona to mozesz miec,czemu nie.a jesli chodzi o ciazowe temp,to mierzy sie tylko rano,po conajmniej 3h snu.caly wykres daje dopiero obraz,co jest wysoka temp.a co nie.pojedyncza temp.nic nie mowi.Pączuszki mam takie pytanko czy podczas @ można mieć 37,3???
Bo ja mam mierzyłam pod jęzorem a @ jeszcze się nie rozkręciła
jesli nadal masz tylko plamienie,to znaczy,ze nowy cykl sie jeszcze nie zaczal,wiec i temp.mozesz miec podwyzszonaTo to ja wiem chodzi mi tylko o to czy w czasie @ normalna temp ciała może być podwyższona,czy wszystko ok jest
a u mnie w pracy mnie dzis mocno wkurzyli,az szkoda gadac.nie bede sie tym stresowac...
pozdrowionka ciezaroweczki:-)
poziomki
mama 00 08 11 13 15
dzieki dziewczyny:-) Pożyjemy zobaczymy ale nie lubię takich sytuacji bo albo normalna @ albo won!! i tyle
Pączuszki mam takie pytanko czy podczas @ można mieć 37,3???
Bo ja mam mierzyłam pod jęzorem a @ jeszcze się nie rozkręciła
mnie zawsze przed @ i poronieniem tempka leciała na łeb i na szyję, więc u ciebie to hmm... no nic poczekamy zobaczymy:-)
Szafirek8 na podstawie samego tsh?niezly lekarz (chyba bym zmienila).o dostatecznym zapotrzebowaniu na hormony swiadczy glownie t4 pisze:Wiesz ja do tego lekarza chodze juz kupe lat,wiem ze jest jednym z najlepszych specjalistow w naszym rejonie,kiedys tez robiłam te inne badania ale juz od dłuzszego czasu wynik miałam w normie a cała reszta u mnie nic nie wykazywała,nawet usg nie robie bo ja juz własciwie nie mam tarczycy(tak jest zasuszona).Nie twierdze ze nie bede musiała zrobic t3 i t4 ale na pierwszej wizycie miałam tsh z własnej zapobiegliwosci zrobione jak tylko zrobiłam test ciazowy.Wiem tez ze sa lekarze ktorzy po samym tsh nic nie powiedza i posiłkuja sie t3 i t4,tak mi powiedziała moja rodzinna doktorka ktora na własna reke nie chciała mi zmienic dawki.Z chorobami tarczycy jest tak ze mimo ze dwie osoby maja ta sama chorobe to kazda jest inna.
reklama
Co do soli - w granicach rozsądku, ale przy zespole wazowagalnym nie należy jej ograniczać, w poprzedniej ciąży soliłam wszystko, nie miałam wzrostów ciśnienia.Witam nowe marcoweczki:-),coraz wiecej nas,fajnie;-)
Traning pionizacyjny: codziennie stajesz "na baczność" pod ścianą, najlepiej 2x dziennie, zaczynacz od 3-5 min i co dziennie wydłużosz o 1 minutę dochodząc do 30-40 min 2x dziennie, i koniecznie pij 1,5 l wody niegazowanej dziennie. Mnie to bardzo pomogło i wielu pacjentom też. Co do szybkiej akcji serca do 130/min nie stanowi zagrożenia, ale jakby ci kołatania serca sie nasiliły trzeba zrobić 24-h badanie EKG metoda Holtera. Pacjentki w ciąży z czestoskurczami ustawicznymi leczy się już w Polsce niefarmakologicznie - za pomocą ablacji (robi je dr hab Łukasz Szumowski i IKARD w Warszawie- przemiły człowiek i super doktor, mam przyjemność znać osobiście). Tak więc głowa do góry