reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2011

Tulipku- FraniowaMama ma link do aukcji pod swoim suwaczkiem, jesli wchodzi Ci jej "historia", no ale próbuje jeszcze raz
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=19263495
Patik- ja czytałam regularnie "wcześniaki" bo przy obu ciążach miała zagrożenie porodem przedwczesnym (o czym wiecie) i chciałam wiedzieć co może się zdarzyć. A z FraniowąMamą mam kontakt e-mailowy, jakoś tak się "zakolegowałyśmy" stąd wklejenie linków do jej aukcji
Krówkobordo - witaj i podziwiem "bycie na bierząco" ja czesem mam problem by byc z jednym dniem na bierząco (ale dr ablujących z Poznanie niestety nie znam, znam z Warszawy i Lublina, no i z Wrocławia oczywiście)

Ostatnia edycja:
reklama
Mały spi już 3h - więc czekam, az się obudzi i wytargam go na spacerek:tak:

Vetka - bardzo wzruszająca historia, ja to zawsze ryczę jak bóbr jak czytam. Z naszym Jasiem udało nam się dopiero za siódmym razem, swoje też przeszliśmy.
Przejżałam aukcję i niebardzo cokolwiek potrzebuję, ale chętnie wpłacę pieniążki, może Franiowamama ma jakieś specjalne konto? Jak możesz napisz proszę lub prześlij na prive.

Dzień czwarty samodzielnego zasypiania w łóżeczku ... moja Mała Mi machnęła 160ml, odbiła i po 5 minutach od położenia w łóżeczku zasnęła ... cudownie załapała o co chodzi :tak:
A dziś pokłuciłam się z teściową ... twierdzi, że nie mam mleka ("przecież Ty nie masz mleka!", "widzisz jaka ona niespokojna przy cycku") i najlepiej by było gdybym dawała tylko mm (teraz daje tylko jedną butelkę mm dziennie) Porażka!

Ohh, piszecie o testach ... kiedy zrobiłam test i zobaczyłam dwie kreseczki to płacz z radości ... w ten sam dzień przed pracą latałam po mieście oszołomiona jakbym coś wypiła i szukałam maleńkich bucików dla eM ... dostał paczuszkę a tam test i buciki, popłakał się i przytulił ... można by tak pisać i pisać
yes2.gif

Ewi ... Ty w Turcji a my mamy małą góralkę z Brennej ;-)
Tulipku ... noo zasługuje na nagrodę ... dziś byłam na zakupach w lumpku ... kupiłam ciuszki dla Malwiś ... używane ale śliczne i jak nowe ... trzy bluzeczki z długim i legginsy będzie miała na potem bo na teraz ma aż za dużo.
Asco ... nooo to Ci powiem że szybciutko dostałaś okres, myślałam że wcześniej dostają te mamy które karmią mm

Asco, mój też teraz więcej i śpi i też mam niektóre ubranka, których nawet nie założyliśmy, bo za późno wyjęłam. ;-) Mały szybko rośnie, a ubrań mam masę i rzeczywiście założy kilka razy jedno i na tym koniec. le przynajmniej nie muszę dużo prać.
lokata, piękna historia, pisz, pisz :-D

Młody już ululany, całkiem udany dzień, bo znów był grzeczny :-)
I dziś zaczął robić coś dziwnego, leżał na brzuch i podkurczał kolana pod brzuch i się nimi odpychał, do tego machał rączkami i łapał się podłoża. Czyżby chciał już raczkować? Podobno dzieci już mogą próbować po tym skoku rozwojowym w 14 tygodniu, ale jakoś mi się nie chce wierzyć, że ten skok trwał tak krótko?
I jestem w szoku jakie on ma silne rączki. Rzucił ostatnio grzechotką w psa jakieś 5m, jak się czegoś uczepi, to nie chce puścić, często przy podnoszeniu zabiera kocyk lub chwyci szczebelki w łóżeczku i z nim walczę, żeby puścił nim go uniosę :rofl2:

Vecia dzięki!! Takiej opinii mi właśnie było trzeba, bo siedzisko można dokupić bez problemu (Ewi po prostu myślałam, że dużo później będzie potrzebne), ale zastanawiałam się czy jest sens, skoro można dostać rozkładaną na płasko parasolkę, w takim razie parasolka za rok, a teraz siedzisko i mam już nawet na oku na allegro używaną z gratisami :)
Krowkabordo witaj :) fajnie, że mamy kolejnego Jaśka :D
Milusia tak mi przykro, no ale nie poddawaj się jeszcze, masz prawo dzwonić, wypytywać, wszystko!! W końcu to Twoje studia, Twoja praca i Twoja obrona!! A nawet jak będziesz najczęstszym gościem sekretariatu, to za jakiś czas i tak nikt nie będzie Ciebie pamiętał ;)
Futro a jak bioderka??
Koncia grunt, że zakupy udane :D Jasiek też tak już kombinuje w tym raczkowaniem :D Spróbuj mu postawić zabawkę przed nosem jakieś 20-30cm, zobaczysz że do niej "dopełznie" :D
Olcia trzymam kciuki za bioderka :*
Pati jak dobrze, że rodzinka z odsieczą przybywa, podładujesz akumulatorki kochana :* U nas też ostatnie 2 tygodnie były problemy z wieczornym zasypianiem i dzisiaj chyba powraca mój aniołek, bo zasnął pięknie sam :D więc i u Ciebie to też pewnie tylko chwilowy kaprys ;) A w sukienkę wskoczę może na niedzielne spotkanie z laskami, to se popstrykamy fotki.. jeszcze miałam włosy farbnąć, ale nie wiem czy się wyrobię, bo fryzjera już na pewno nie zaliczę :/ chyba dopiero przed chrzcinami pójdę..
Marta nie przemęczaj się kobito z żelaza!!
Ewi ja kupiłam tą kieckę w Reserved, a dzisiaj jeszcze szorty jeansowe w Takko, bo był dzień z kuponem 30% :D
Lokata pięknie Wam to idzie - gratulacje!! Ja wciąż marzę tylko o przespanej nocy.. Apropos mleka, to moja mama twiedzi, że musze niedługo przejść na butlę z mm, bo przecież już prawie 4 miesiące karmię tym samym mlekiem i Jaśkowi już na pewno nie wystarcza, wytłumaczyłam jej, że jak odciągam to w lodówce kiedyś na wirzchu robiła się mini warstewka "tłuszczyku" a teraz jest go naprawdę sporo, ale chyba jej nie przekonałam..
Asco no i nareszcie doczekaliście się ładnej pogody :) Nawet mi nie mów o potrojonej wadze w rok, Jasiek miałby mieć 15 kilo?? A ja w zerówce ważyłam 18 hahahahahaha

Ach rozmarzyłam się jak piszecie o tym teście ;) Ja wręczyłam mężowi dwie kreseczki w jego imieniny 22 czerwca :D i się zaczęło :D
Młody już pieknie śpi, ja się zaraz odciągnę, mamy jakąś komedię wyporzyczoną, więc tylko czekam aż mi się mężu odmoczy w wannie i siadamy do filmu jak dawniej.. ojj ile my wieczorów spędziliśmy, normalnie filmowi nałogowcy z nas, a że nie oglądamy byle czego i jeszcze mamy swoje smaki, np. dziś komedia, jutro kostium, a pojutrze jeszcze co inne, to w wyporzyczalni mieli załamkę jak się zjawialiśmy, bo już wszystko widzieliśmy hahahaha dobra zmykam, do jutra :*

malinaa ... no to widze że też masz "dobre rady". Ja postanowiłam pokazać, że będę karmiła do 4 miesiąca. Mam w planach kupić tabletki homeopatyczne RICINUS COMMUNIS 5ch, może trochę mnie w tym planie wspomogą.

Asco czytam co Ty wypisujesz o całym dniu w parku jak już po 17 hehe a przecież u Ciebie inna strefa czasowa;) też mam duzo ubranek załozonych kilka razy. Ale nie szkoda mi bo większosc z ciucha:)

Tulip pokaż nam poważne zdjecie Laurki please...!
Ewi specjalnie dla ciebie, fotka na zdjeciowym
Vetka- cos mi dzis net nawalal, allegro, onet niewchodzilo, jzu sie poprawilo. Asco pytala, czy jest moze jakis numer konta na ktore mozna by bylo mamie Frania pieniazki przelac?

malinka - zbioderkami wszystko ok

lokata - nie dajmy się teściowym! :-D hihi:-) co do bycia niespokojnym przy cycu mój ma takie fazy ...czasem przytulony i spokojny a czasem wierzgający i sprawiający wrażenie jakbym mleka nie miała...ale mleko mam (zawsze wtedy sprawdzam...zresztą po karmieniu sprawia wrażenie najedzonego:-) ) więc chyba taki urok niektórych dzieciaczków:-)

piękne historie z tymi testami... u nas tak romantycznie nie było:-)

reklama
O Franiu

Franiu urodził się w ciężkiej zamartwicy 07.08.2009 r. jako wcześniak hipotroficzny. Po urodzeniu ważył 1010 gr, otrzymał 3 pkt w skali Apgar. W pierwszej dobie okazało się, że ma posocznicę, RDS, zaburzenia metaboliczne i zapalenie płuc. Z czasem u małego rozwinęła się dysplazja oskrzelowo-płucna i retinopatia III stopnia (malutki jest po zabiegu laserowego przyklejenia siatkówki). Franiu z respiratora zszedł po ponad 2 miesiącach. Przez wylewy do mózgu i drgawki krasnal jest zagrożony mózgowym porażeniem dziecięcym.
Teraz walczy ciągle m.in. z niedokrwistością i dysplazją oskrzelowo-płucną (w płucach Franuś ma blizny po rurce intubacyjnej). Regularnie odwiedza pulmonologa, neonatologa, neurologa, okulistę, logopedę, pedagoga, rehabilitanta, onkologa i endokrynologa.
Franuś musi być intensywnie rehabilitowany. Oprócz (prywatnej) rehabilitacji domowej Franiu powinien uczestniczyć kilka razy do roku w turnusach rehabilitacyjnych. Koszt turnusu to ok. 4,5 tys zł. Dzięki intensywnej rehabilitacji udało się osiągnąć już bardzo wiele. Od października 2010 Franiu siedzi, a miał być dzieckiem leżącym!
Franuś jest bardzo pogodnym (mimo wszystko!), kochanym i dzielnym facecikiem, który ma cały czas prawie 100% szansy na zdrowie. Ta świadomość jest dla jego rodziców największą nadzieją. Jednak żeby w pełni wyzdrowiał, potrzebne są pieniądze na leczenie.
Zwracamy się więc do Państwa o przekazanie 1% podatku za rok 2010 dla naszego dzielnego podopiecznego.
Oto niezbędne dane do rozliczenia 1%:
1. Nazwa OPP: Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”
2. KRS: 0000037904
3. W rubryce „Informacje uzupełniające – cel szczegółowy 1%” należy wpisać: Franciszek Kossowski (10684).
Zwracamy się z ogromną prośbą do wszystkich o pomoc dla Franka​
Każda choćby najdrobniejsza kwota jest bardzo ważna.​
Wraz z rodzicami serdecznie dziękujemy za wsparcie​

Wpłaty prosimy kierować na konto:</I>
Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

Bank Pekao S.A. I O/Warszawa41 1240 1037 1111 0010 1321 9362lubBank BPH S.A. 15 1060 0076 0000 3310 0018 2615 (darowizny w ramach zbiórki publicznej)Bank BPH S.A. 61 1060 0076 0000 3310 0018 2660 </B>tytułem:10684 Kossowski Franciszek darowizna na pomoc i ochronę zdrowia

image.html

Franiu podczas ostatniej terapii na turnusie rehabilitacyjnym

Dziewczyny, wiem, że jest wiele dzieci chorych którym należałoby pomóc-nie da się wszystkim. Mnie poprostu użekła walka Agi o Frania, stąd moje osobiste zaangażowanie:) Aga naprawde robi co może, mimo, że ma jeszcza starsza córeczkę, walczy o Franka zaciekle, ponad swoje siły

Do góry