reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2011

Magnolia - kciuki zacisnięte.

Szczupła to może i jestem, ale ostatnio coraz bardziej spuchnieta. Nie martwie sie swoją wagą, tylko stwierdzam fakt czysto matematyczny, że przybranie wagi o 30% znaczaco wpływa na możliwość poruszania się :))))))))

reklama
fifronko - masz racje, przytyć 12 kg w ciązy to nie jest dużo ale 30% wyjściwoej masy ciała to jest juz odczówalny wzrost. Zreszta to często tłumacze własnie włascicielom moich pacjentów - to nie jest 1kg za duzo tylko 20% masy ciała Yorka.

Mnie się zdaje, że właśnie kiedy za wszelką cenę rodzice starają się wpajać dziecku, że powinni jeść tylko "zdrowe, zdrowe, zdrowe", to w końcu ono jak będzie miało więcej wolności to i tak się rzuci na Maca albo kebab :) Moim zdaniem lepiej dać mu spróbować wszystkiego, ale rozsądnie :) Widzę to po mojej chrześnicy, która już ma spaczenie żywieniowe, ma 2,5 roku a oni nadal nie dają jej prawie w ogóle słodyczy i jak ona jest z kimś innym to by jadła do upadłego, biedulka.. Na urodzinach babci byłam w szoku, specjalnie kupiłam biszkopty, bo wiedziałam, że czekolady jej nie dają, a na pytanie czy może zjeść ciasteczko jej matka odp "ale tylko jedno, bo od ciasteczek rosą brzuszki a baletnice nie mają brzuszków".... Ale to oddzielna historia, matka miała problemy zawsze z jedzeniem, anorekcja, od 15 lat jest wegetarianką, niestety swoje problemy z wagą w dzieciństwie próbuje teraz rozwiązać na córeczce.. Najbardziej przykre było, jak już mieli się zbierać do wyjścia, a mała wręcz krzyknęła "ale ja jestem głodna" :(
Moja mama za to zawsze próbowała mi pokazać, że to co zrobione w domu lepsze jest od kupnego ;) I ja chyba tak samo będę robić.. Można zamiast Maca zrobić hamburgera w domu z piersi kurczaka i samorobnej surówki, a zamiast czekolady przykładowo ciasto czekoladowe itp. :) Nie widzę też nic złego w pomidorówce czy schabowym..

Magnolka do boju!!!!!!!!!!! &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

To mnie zrzuciły prawie z podjum:(

Malina masz racje bardzo mądrze prawisz a pozatym od kosteczki czekolady jeszcze nikt nadwagi sie nie nabawił co innego od tabliczki dziennie poprostu trzeba jeść mądrze i z umiarem ja mam przykład u siebie w rodzinie gdzie dzieci dostawały jedzenie jako maluchy tylko to co w książkach pisali czyli jakieś w miare normalne obiadki koło 3roku życia itp ale słodycze to tak owszem i mimo że są teraz szczupli to z racji tego że jedzą raczej mało urozmaicone rzeczy generalnie to tylko kotlety rosól pomidórówka pierogi i kurczak którego 3/4miesa zostawiaja mimo że ona ma lat19 a młodszy15 wiec moja babcia musi gotować co najmniej2obiady żeby każdy sie najadł a ona biedna nawet swoich normalnych ulubionych zup nie gotuje dla siebie bo ile obiadów jednego dnia można robić!!! dlatego jak ma na coś smaka to przyjeżdza do mnie na obiad wczoraj np zapowiedziała że wpadnie w sobote ugotować czarnine bo ma wielką ochote a sama dla siebie gotować nie bedzie żal mi jej strasznie bo jeszcze na starość musi sobie jedzenia odmawiać a jak jej dałam wczoarj racuchy to jakby nie wiadomo jaki rarytas jadła.
Dlatego ja mojej małej będe pokazywała wszelakie smaki i jedzenie żeby nie było że jada tylko4dania przez całe życie

Magnolia aaaaaaaaaaaa jestem w szoku trzymam kciuki żeby łatwo poszło

ewi jakbym mu tak dala jak piszesz, to by zacisnal buzie ,a jesli nawet by sie udalo to i tak by wyplul :p taki typ :-D

Zazwyczaj jak widzi cos bialego to nie chce bo twierdzi,ze to mleko :confused2:
A wczoraj rozmawial z babcia przez tel. i babcia mowi mu ,ze jest slodziutki na co on odpowiada,ze piwo jest slodziutkie.... :szok:;-)
W tym tygodniu ciocia dala mu nowego kubusia do picia (chyba cos z truskawka) sprobowal, po czym oddal kubek i powedzial z wyrzutem do cioci ,ze specjalnie niedobry sok kupila :-D
Wiec on i jedzenie to niekonczaca sie opowiesc ;-) Walka o kazdy kes... moglby nic nie jesc caly dzien i jakos specjalnie mu to nie przeszkadza ;-)
Na szczescie za slodyczami bardzo nie przepada (w sumie to najbardziej lubi jajko niespodzianke, mentosy i tic taki,czasem jakies ciasteczka, reszte sprobuje albo i nie i odklada).
Dobrze,ze lubi orzechy, owoce i duzo pije (najczesciej wode).
Choc najbardziej mi sie podoba mina gosci (szczegolnie takich,ktorych zawsze prosze o nie przynoszenie slodyczy) jak B. patrzy co przyniesli i mowi 'nie ,dziekuje. Nie lubie' :-D

sie rozpisalam o jedzeniu synka ;-)

Boze, Ruda, ile w tym twoim synku jest mojego :) Olo praktycznie tez nie je slodyczy, ale wlasnie dlatego, ze nie lubi. czasami wcina zelki i ostatnio kupuje ciasteczka owsiane, bo dostal kubeczek swoj i pije herbate :-D (oczywiscie taka jak ja- czyli bez teiny) i z mleczkiem...
Maddie z kolei slodycze pochlania, chociaz nie maja na nia wplywu, poniewaz dzieci z mukowiscydoza nie wchlaniaja tak jak normalne, wiec ona raczej od tego nie tyje.. Jednak gdy ktos sie pyta Ola wlasnie, czy chce czekolady albo chipsy..albo w ogole cos tego typu- to bardzo grzecznie odpowiada 'no thanks' :-D
Uwielbia owoce, szczegolnie pomarancze i truskawki, ale tak naprawde to zadnymi nie gardzi :-) Bardzo sie z tego ciesze i zawsze mamy bardzo duzo kupionych (wychodza cenowo podobnie jak slodycze..). Jogurty tez moze pochlaniac po kilka na jeden raz, ale tu juz go stopujemy.
Najbardziej mnie doluje to, ze on nie chce probowac nowych rzeczy.
Aha- a pic slodkich rzeczy nie lubi. Nawet sok pomaranczowy ma swoj ulubiony (tropicana), z kawalkami owocow- i to jedyny 'wymysl'.
Raz sprobowalismy dac mu fante gazowana, to tylko zrobil oczy- 'co to jest w ogole'??

Harsh, brytyjską wersję widziałam. I dla mnie Jamie to jest bohater tam! Gówniarz przecież, młody chłopak, który pewnie dlatego, że sam ma kilkoro dzieci, zainteresował się tym, co te dzieciaki jedzą w szkołach. A z tego, co pokazali na początku - TO BYŁ DRAMAT!!! Co gorsza przy pełnym poparciu i akceptacji rodziców. Tyle tylko, że u nas nawet takich syfnych stołówek w szkołach w zasadzie nie ma, a dyrekcja i nauczyciele mają w d...e co dzieci jedzą, bo mają inne problemy na głowie, albo uważają, że to problem wyłącznie rodziców. Jak przypomnę sobie, co było do kupienia w szkolnych sklepikach: chipsy, batony, czekoladki, napoje gazowane, drożdżówki i pączki. No i co zdrowego ma z tego dzieciak wybrać?

A najbardziej mnie wkurza, że kiedy rozmawiam z dzieciatymi koleżankami na temat kuchni i gotowania, to one uważają, że teraz, z tymi moimi urozmaiconymi daniami, potrawami z całego świata, dbaniem o zbilansowanie wartości i smaku, odważnymi pomysłami czy nawet eksperymentami z kuchnią molekularną - to ja jestem nienormalna, a jak sie urodzi dziecko, to dopiero znormalnieję i zacznę gotować w kółko to samo i prowadzać, jak normalny człowiek, dziecko do Maca albo Pizza Hut. I że zobaczę, że ważniejsze, żeby dziecko zjadło w ogóle, niż to co zje i jaką to będzie miało wartość. A we mnie się wszystko buntuje, jak kolejny raz słyszę, że jeszcze się przekonam, że jeżeli im się nie udało - to mi też nie ma prawa się udać: czy to z jedzeniem, czy ze spaniem, czy z zamiłowaniem do czytania itd.

Bosa, widzisz- ja sama wpadlam w taka pulapke zastawiona przez samego Olafa- w pewnym momencie zrezygnowalam z probowania, dawalam mu ciagle to samo (kurczak, rosol, pizza, schabowy...). No i tak jak ktos napisal- to jest kwestia przedarcia sie wedlug mnie. Oczywiscie jezeli ktos czegos nie lubi to nie zmusi sie za zadne skarby, ale jakby nie bylo- to nie o to chodzi, zeby zjadlo, ale zeby miao odwage sprobowac...
No i tak jak chyba z kazda rzecza dotyczaca dzieci- upor, rutyna... nie mozna pozwolic soba dyrygowac. Tak jak pisalam- w ciagu miesiaca sprawilam, ze Olo jadl i rybe, i wieprzowinke, nawet curry sprobowal!
Papcia Ty się tu nie chwal bo najwięcej to ja ważę na całym forum haha, przebiłam już to Twoje 91 kg;) a przytyłam już ponad 20kg i cieszę sie chociaż że mam 175cm bo jakbym była niższa to bym wyglądała jak prawdziwa kulka!!! Ostatnie dwa tygodnie mi dowala kg bo strasznie puchnę ale tłumaczę sobie że to woda!

Ewi, z takim wzrostem to wszystko ok! Pomysl sobie, ze w mojej pierwsze ciazy startowalam z 57 chyba, a skonczylam na drugiej polowie 80!jaki to dla mnie byl wtedy szok...

Mnie się zdaje, że właśnie kiedy za wszelką cenę rodzice starają się wpajać dziecku, że powinni jeść tylko "zdrowe, zdrowe, zdrowe", to w końcu ono jak będzie miało więcej wolności to i tak się rzuci na Maca albo kebab :) Moim zdaniem lepiej dać mu spróbować wszystkiego, ale rozsądnie :) Widzę to po mojej chrześnicy, która już ma spaczenie żywieniowe, ma 2,5 roku a oni nadal nie dają jej prawie w ogóle słodyczy i jak ona jest z kimś innym to by jadła do upadłego, biedulka.. Na urodzinach babci byłam w szoku, specjalnie kupiłam biszkopty, bo wiedziałam, że czekolady jej nie dają, a na pytanie czy może zjeść ciasteczko jej matka odp "ale tylko jedno, bo od ciasteczek rosą brzuszki a baletnice nie mają brzuszków".... Ale to oddzielna historia, matka miała problemy zawsze z jedzeniem, anorekcja, od 15 lat jest wegetarianką, niestety swoje problemy z wagą w dzieciństwie próbuje teraz rozwiązać na córeczce.. Najbardziej przykre było, jak już mieli się zbierać do wyjścia, a mała wręcz krzyknęła "ale ja jestem głodna" :(
Moja mama za to zawsze próbowała mi pokazać, że to co zrobione w domu lepsze jest od kupnego ;) I ja chyba tak samo będę robić.. Można zamiast Maca zrobić hamburgera w domu z piersi kurczaka i samorobnej surówki, a zamiast czekolady przykładowo ciasto czekoladowe itp. :) Nie widzę też nic złego w pomidorówce czy schabowym..

Magnolka do boju!!!!!!!!!!! &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

I ty Malinka masz super podejscie, i moja mama tez mnie zawsze tak starala nauczyc.
Chociaz w UK wszyscy robia wrecz odwrotnie...a najlepsza byla Kena siostra jakis czas temu... Gadala o swojej znajomej i z takim oburzeniem do mamy powiedziala ' Wiesz, ze Tammy gotuje dla dziecka wszystko sama? Rozumiesz? kazdy posilek!'... Jakby to bylo cos nienormalnego....

A co do tej dziewczynki to nic tylko wspolczuc... chociaz to jest ekstremalny przypadek, tak jak piszesz...

hej Wam!
obiadek już prawie gotowy, więc leże i odpoczywam, bo mnie stanie w kuchni trochę zmogło...czytam co u Was i wiadomość od magnolii podniosła mi ciśnienie:-D normalnie serce mi zabiło mocniej jakbym sama poczuła odchodzące wody :-D kochana i ja trzymam kciuki za Ciebie!!!
w temacie żywienia dzieci to myślę podobnie jak malinka, można dać wielu rzeczy spróbować zachowując umiar, bo same zakazy więcej szkody niż pożytku przyniosą, poza tym trochę byłoby z mojej strony hipokryzji jak bym tłumaczyła że np. słodycze to są "be" ale jak np. goście są i leży coś na talerzu to wszyscy się częstują i wcinają. Dlatego moja Hania od czasu do czasu zje coś słodkiego ale z umiarem...na szczęście polubiła też chrupkie pieczywo i jak woła "ciacho" to dostaje kawałek pełnoziarnistego chrupkiego pieczywka i wcina:-D a z warzywami i owocami ma różne fazy - raz się zajada a raz mogę namawiać i proponować i się nie tknie...na razie te wahania apetytu tłumaczę sobie wychodzeniem zębów...
marta Twoj chlebuś wygląda imponująco:-)

ranyboskie Magnolia zaraz i mnie z wrażenia odejdą wody!!! :szok: powodzenia!!

tyle nagadałyście o tym śmieciowym żarciu, że mnie taka chcica wzięła na Pizze Hut, że oszaleję!!

co do wczorajszego szaleństwa wieczornego - to byłam prawdziwą atrakcją knajpy, udało mi się nawet wystraszyć jedną laskę wychodząc z toalety - jak mnie zobaczyła to krzyknęła: "o Jezu!", na co odpowiedziałam: "uważaj -to może być zaraźliwe!" :-) kilku lekko podchmielonych młodych mężczyzn na mój widok stonowało swoje zalety do siedzących obok dziewcząt a kelnerzy jak przechodziłam obok ustawiali się w rzędzie zostawiając miejsca na co-najmniej trzy takie jak ja :-D Bawiłam się super i wypiłam meeeega pyszną kawę mrożoną z czekoladą, lodami i bitą śmietaną!! :-p:-p

co do wczorajszego szaleństwa wieczornego - to byłam prawdziwą atrakcją knajpy, udało mi się nawet wystraszyć jedną laskę wychodząc z toalety - jak mnie zobaczyła to krzyknęła: "o Jezu!", na co odpowiedziałam: "uważaj -to może być zaraźliwe!" :-) kilku lekko podchmielonych młodych mężczyzn na mój widok stonowało swoje zalety do siedzących obok dziewcząt a kelnerzy jak przechodziłam obok ustawiali się w rzędzie zostawiając miejsca na co-najmniej trzy takie jak ja :-D Bawiłam się super i wypiłam meeeega pyszną kawę mrożoną z czekoladą, lodami i bitą śmietaną!! :-p:-p
Twoje poczucie humoru powala na łopatki:-D ach chciałabym widzieć minę tej biednej dziewczyny:-D

reklama
Jezu kolczasty! Magnolia rodzi!! Nie powiem zazdroszcze ;-)

Ja ubralam lozeczko, zmachalam sie przy lustra, powyciagalam laktatory, butelki, sterylizatory itp. z pudelek. Wyprobowalam laktator ;-) z jednego cycka siara mi troche leci czasami, i mi wyciagnal troche ;-) 3 biegi przetestowalam, fajny :-)
Teraz musze zapoznac sie z instrukcjami.

chyba pojde odkurze samochod jeszcze, bo sloneczko ladnie swieci :-)

Kolega M. przyjechal na mecz, robia hotdogi na obiad, ja mam dzis wolne od gotowania ;-)

Do góry