reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2008 - wątek główny

soso1112-witaj i przyjemnego starania zycze:tak:
beti-tak wiem ze to sie juz nie oplaca ale kasy na nowe nie mamy a naprawic stara tez trzeba bo z Arkiem mamy duzo jezdzenia gdyby nie to to juz dawno by jej nie bylo :no: no prosze jaka dzielna masz coreczke super brawa dla Jolci:tak::tak::tak:
A ja dzisiaj tak sobie pomyslalam czy nie dac Domisia od stycznia do przedszkola ale prywatnego (bo w normalnym nie mamy szans w styczniu) tam gdzie chodzi do klubu przedszkolaka miejsce juz zna pania tez ja bym poszukala pracy... a pozniej wiadomo co :-p;-):-p no ale zobaczymy wyjdzie w praniu
(ja to mam tysiac mysli na minute )

reklama
Byłam dziś z Nelą u dentystki żeby zobaczyła te jej ząbki. Okazało się że w dolnej 4-ce ma próchnicę i trzeba borować. Zapisała nas na 29-go listopada.
Dumna jestem bo Nela ładnie otwierała buźkę, z fotela nie chciała zejść.
Jak zapytałam o lakowaniu to pokręciłą głową, a wydaje mi się że z drugiej strony 4 i 5 są jakby "przyciemniałe" Chyba pójdę do innego dentysty na konsultację:nerd:

Zaglądnęłam w dziub Filipowi i wychodzi kolejny ząb:szok: wygląda na 3-kę a ma już czwórkę (no chyba że to piątka, mam nadzieję bo nie wiem gdzie mu sie pomieszczą te ząbki)

Weronikaa - no to nieźle się Młody rozkręca z zębami (chyba Nela z tego co pamiętam też wcześnie miała, co?) . Tymon pierwszego zęba miał 5 dni przed pierwszymi urodzinami , hahahhahahah!
U nas zęby na szczęście zdrowe, bo nie wyobrażam sobie go przez kilka minut z buzią otwartą u dentysty... Nasza stomatolog to się z nim nagimnastykuje zawsze, żeby dzioba obejrzeć...
Myślę, że u nas dużo daje szczoteczka elektryczna - skraca czas szorowania. No i tatuś ma mocne zęby (zresztą dba też mocno - ja listerinu nie jestem w stanie używać ), więc mam nadzieję, że dzieci to po nim odziedziczą.

Soso1112 - witaj!

U nas nuda - to znaczy dobrze :-p
Przyplątało się tylko lekkie zapalenie dróg moczowych ale Bubu bierze tylko furagin.
W środę jedziemy do teściów do Częstochowy (ciekawe, czy Skaba nas czyta - muszę się do niej odezwać :sorry2:).

U nas z kaską chwilowo lepiej, tyle, że muszę chyba rozrząd zrobić w samochodzie :wściekła/y: Generalnie kaska za vento poszła na debety i zaległe rzeczy:baffled:

Bubu gada do siebie bardzo dużo - chyba to syndrom jedynaka już mu się włączył :sorry2:

Ostatnio tak się zapędziłam w sprzątaniu, że nie zwróciłam uwagi, że od długiego czasu nie słychać mojego dziecka na górze (tzn. żadnych szmerów, odgłosów klocków, samochodów itp. - kompletna cisza) - wołam: "co robisz?" a on: "książkę czytam!"
No, proszę mi tu się pochwalić, który jeszcze 2,5 roczniak czyta sam książki ? :-D:-p

Ostatnia edycja:
Ninja - tak, Nela z zębami to była wyrywna. Pierwszy wyszedł jak miała niecałe 4 m-ce, a do roku to już komplet miała. Filip ma w tej chwili 12, chyba odziedziczył je po mnie bo są dość duże i boje się żeby mu się w dziubie pomieściły (ja mam strasznie krzywe, zwłaszcza dolne)

Jeśli chodzi o wizytę u dentysty to Nelik w ogóle dzielna dziewczyna w tego typu "akcjach".

Hehe Prezes książki ogarnia:-) nieźle.
Nela kiedyś kazała mi się położyć na łóżku, przykryła mnie kołdrą, wzięła bajeczkę i też coś stulała (utkwiła jej scena z "epoki lodowcowej" o wiewiórce co wpadła do wody goniąc orzeszka i jak "czyta" to zawsze to przytacza, choć w łapkach trzyma np "Calineczkę":-D)

Uświadomiłam sobie ostatnio jaka z Filipa pierdoła. Nela miała tyle co on teraz jak się Młody urodził. Ale ona to już gadała zdaniami, wołała siusiu i ogólnie jakaś bardziej "do przodu była" .... chłopaki to lenie ;/

Ostatnia edycja:
po dłuższej nieobecności melduje że jeszcze zyje:tak:
Dzieci zdrowe i tak dalej
w kwestii czytania wypowiem się że Marcel często bierze do reki książkę mamusi i czyta " O,A,E" Oliwia natomiast czyta juz bardzo ładnie a pisze jeszcze lepiej.List do świętego Mikołaja z 24 pozycjami po "poproszę Cię slicznie o:" jest nader staranny i bez wiekszych błędów co mnie bardzo cieszy a jednoczescie przeraża (głównie jego długość) Wycwaniła się bo obok większości pozycji podoklejała wycięte z gazetek zdjecia tych zabawek żeby sie Mikołaj czasem nie pomylił:cool2:
aha i dołączam się do mam zbuntowanych dwulatków ponieważ Marcello ostatnio prawie codziennie ląduje na krzesełku.Na szczęście (tfu tfu) jeszcze działa ten sposób bo nie wiem co bym mogła jeszcze z tym zbójem zrobić.Chwilami jest do rany przyłóż (np wczoraj na przedstawieniu Oliwii w przedszkolu) a czasem przez niego zarzekam się na wszytsko ze nie chce więcej dzieci:nerd:

i jeszcze chyba nie chwaliłam się - Marcel idzie od lutego do przedszkola z Oliwią:)udało mi się załatwić to dokładnie tak jak tego chciałam:)liczę że sie tam rozgada;)

Kasik, oby się udało z tym przedszkolem... będzie Domisiowi łatwiej skoro juz zna miejsce i osoby...
Ninja, udanego wyjazdu:tak:
Weronikaa, fajna ta Nelcia i pewnie Filipowi się nie chce tak szybko uczyć... no, ale w końcu załapie:-D
Niekat, świetnie, ze Marcel pójdzie do przedszkola... no jeśli Oli już ładnie pisze i czyta to posyłasz ją wcześniej do pierwszej klasy...:confused: zdolna dziewczynka:tak:

U nas Jola daje mi popalić jak wracam z pracy, bo myśli, że ze mną tak jak z babcią, wszystko można w granicach normy... no, ale cóż... mama niezbyt skłania się ku temu:-p

Giza, Asia, Ewa, Siwona, Mrowa, Dusia, a co tam u Was?

Beti, zmobilizowałaś mnie. Podczytuję, ale nie mam weny na pisanie. U nas bez zmian. A jak Ci się pracuje?
Niekat, super, że udało ci się zapisać Marcela do przedszkola.

niekat to będzie z Marcelita przedszkolaczek:tak:..
A u mnie... tego egzaminu nam nie robiła(ale dzięki za kciuki!),ma być dopiero w grudniu..
Coś nie najlepiej się ostatnio czułam..to jakaś niestrawność..,to kolka..podobno jak przy woreczku..(ale obeszło sie bez karetki,przeszło po no-spie)..i skurcze nogi..juz drugi raz..(a magnez przecież jem:-()..
A teraz szykuję dzieci,i jedziemy do W-wy na parę dni..do mojej siostry ciot.(chrzestnego Alexa)..
Miłego długiego weekendu!:tak:
siwona a ty jeszcze w dwupaku? jak sie czujesz?

reklama
ninja to jest znak!! mam problemy z otwieraniem się strony forum i dlatego nie moge do was często zaglądać.. a dziś - pyknęłam i otworzyło się na haśle: "jadę w środę do teściów"! - miałaś się odezwać! to jak? kiedy i gdzie? zapraszam do nas! :)

kobitki zaległości nie nadrobię, ale przychodzę do was z inicjatywą obywatelską, a nawet dwoma:
- mamy 5cio i 6cio latków poczytajcie: Ratuj Maluchy, sześciolatki do szkół, likwidacja zerówek, protest - Start
- a tu apel do wszystkich:

Protest przeciwko ustawie przemocowej 2010-11-07

Protestujemy przeciw ustawie przemocowej a tak naprawdę antyrodzinnej, która właściwie zabrania wychowywania własnych dzieci. Jeśli do 22 listopada uda się zebrać 100 tysięcy podpisów szkodliwymi zapisami zajmie się Sejm. Prosimy o rozesłanie informacji swoim znajomym i wysłanie protestu - pokażmy, że społeczeństwo jest siłą.

Można złożyć podpis na stronie rzecznika praw rodziców jest 71 tys podpisów, potrzeba 100.000 do 22 listopada!

Stowarzyszenie Rzecznik Praw Rodziców

Jej założenia to m.in.:

1) Pracownik socjalny będzie miał prawo odebrać dziecko z rodziny, bez wyroku sądu. (art. 12a)
2) W każdej z 2.500 polskich gmin powstaną zespoły monitorujące życie prywatne ludzi.
3) Na podstawie procedury Niebieskiej Karty będą zbierane dane wrażliwe o rodzinie, bez zgody domniemanego sprawcy przemocy a nawet domniemanej ofiary.
4) Procedurę można będzie zacząć już po jednym niesprawdzonym donosie. (art 9d)
5) Ustawa nazywa przemocą: jednorazowe albo powtarzające się działanie lub zaniechanie naruszające wolność.
6) "Poradnik pracownika socjalnego" z 2009 r. (do pobrania) precyzuje, że przemocą jest: dawanie klapsów, "zawstydzanie", "krytykowanie" np. "krytykowanie zachowań seksualnych" - co powoduje, że każdy rodzic podejmujący działania wychowawcze, może być oskarżony o przemoc. Taka jest już dziś praktyka wielu krajów np. Szwecji.
7) W uzasadnieniu nowelizacji jest mowa, że problem przemocy dotyczy połowy rodzin w Polsce. Tak wielka jest planowana skala kontroli.

Przeciw ustawie protestuje od marca b.r. wiele środowisk, m.in. organizacje rodzicielskie. Zastrzeżenia zgłaszało wielu ekspertów prawników, z Rzecznikiem Praw Obywatelskich ś.p. Januszem Kochanowskim i konstytucjonalistów z prof. Andrzejem Zollem oraz psychologów. Sprzeciw zgłaszali również biskupi i Konferencja Episkopatu Polski d.s. Rodziny.

Dzięki 45 tys. głosom sprzeciwu zebranym na stronie rzecznikrodzicow.pl przedstawiciele Stowarzyszenia Rzecznik Praw Rodziców i Związku Dużych Rodzin 3+ spotykali się z politykami. Zaprosiliśmy też do Polski panią Ruby Harrold-Claesson, która opowiadała m.in. na spotkaniu z ministrem pracy, jak wielkie szkody poczyniła podobna ustawa funkcjonująca od 30 lat w Szwecji.
Apelowaliśmy do p.o. Prezydenta Bronisława Komorowskiego o zawetowanie ustawy. W akcji wzięło udział ponad 1.600 osób, które wysłały mail z prośbą o weto, wraz ze zdjęciem swojej rodziny. Nasze działania przyniosły skutek w postaci ważnych, choć dalece niewystarczających poprawek. Przyjęta ustawa jest szkodliwa. Wejdzie w życie 1 sierpnia, ponieważ Bronisław Komorowski podpisał ją 18 czerwca. Będziemy teraz apelować do parlamentarzystów o zgłoszenie ustawy do Trybunału Konstytycyjnego. Wciąż potrzebny jest społeczny sprzeciw wobec ustawy, dlatego:
Potrzebne są kolejne podpisy pod protestem. Każdy głos się liczy!

ZOBACZ TEŻ FILM FRONDY O WSPÓŁCZESNEJ RZECZYWISTOŚCI W SZWECJI:
YouTube - Postęp po Szwedzku 1/3

Może warto :)
Pozdrawiam was serdecznie!

Ostatnia edycja:
Do góry