reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Mój widząc 94 też nie zwrócił uwagi. Sama wyszukałam, sprawdziłam drugi raz na czczo, poszłam na krzywą i pokazałam mu wyniki to dopiero wtedy sam stwierdził, że muszę do diabetologa.
To najwyraźniej moj lekarz widząc wynik 91,2 uznał,ze nie ma takiej potrzeby. No cóż, dopytam na wizycie za tydzień.

reklama
Nie biorę pod uwagi opcji, żeby pójść z dzieckiem do kościoła i kłamać przed wszystkimi, że będę wychowywac go w wierze. Nawet, kiedy ono sobie tego zażyczy przed komunią, bo chce dostać prezenty jak inne dzieci. Jeśli się zdecyduje na chrzest, bedzie musiało przyjąć sakrament dopiero jak będzie mogło zrobić to samodzielnie.
Dziękuję, za przestrogę, że jak dziecko zachoruje i będę go chciała ochrzcić to będziecie mnie potępiać za takie zachowanie.
Nikt cię nie potępia, jesteś świadoma tego co robisz i ok.Gorzej jest jak rodzic to robi żeby w jakimś stopniu nie ograniczać dziecka a później w razie tragedii może być problem. Ktoś poruszył tutaj temat więc każdy ma prawo coś napisać i niekoniecznie muszą się wszyscy zgadzać i klepac się po ramieniu.

Każdy lekarz ma inne podejście. Mnie martwiło to cały czas, nie dawało spokoju, do tego mam polidypsję, piję strasznie dużo wody, której normalnie nienawidzę, więc dało mi to do myślenia, a nie chciałabym chodzić kolejne 12tygodni nie wiedząc, że mam cukrzycę i czekając na klasyczne badanie w 25tc.

Ale ja znam indeksy glikemiczne. Chodzi o to, że osoba z prawdziwą cukrzyca ciążowa nawet jak zje przed snem prawidłowy posiłek z niskim ig to nic jej to nie da. Dlatego co 2 kobieta z cc ma zaraz insulinę, bo lekarze dają tylko tydzień na unormowanie cukru dietą, a zrobić to ciężko nawet przy trzymaniu reżimu
Mi

Zerknij w necie na tabelkę ig to co ma niski indeks glikemiczny mniej podnosi cukier

Mój widząc 94 też nie zwrócił uwagi. Sama wyszukałam, sprawdziłam drugi raz na czczo, poszłam na krzywą i pokazałam mu wyniki to dopiero wtedy sam stwierdził, że muszę do diabetologa.
Ja rozumiem, ale to znaczy, że lekarze są niekompetentni a my same się diagnozujemy z googlem? To troche zakrawa na jakiś absurd... W takim układzie mogę w ogole nie ufać lekarzowi i zmieniać go non stop na innego. Jak masz predyspozycje genetyczne, to rozumiem, że sama podjęłaś interwencje. U mnie nie ma w rodzinie cukrzycy (poza starczą u dziadków).

Cieszę się że żyje w uk bo tu ksiądz nie ma nic do powiedzenia.A w Pl jeśli rodzice ślubu nie maja to ciężko o chrzest... bo robią mega problemy.

reklama
W ciąży norma na czczo to 90. Przekroczenie o 1 jest wskazaniem do diabetologa. Też próbowałam podwazac to, że mam tak mało przekroczone, diabetolog mi wytłumaczyła że to początek ciąży i potem będzie tylko gorzej a trzustka nie działa tak jak powinna. I o ile na czczo po zastrzykach jest ok, to w dzień muszę uważać - wiem już, że po jasnym pieczywie mi się bardzo podnosi. Każdy wynik na czczo powyżej 90 powinien zostać skonttolowany. Próbowalam też zrzucac to na stres, bo ten podnosi - wg diabetolog to klasyczna cukrzyca ciążowa i mam się cieszyć, że tak szybko wykryta.

Do góry