reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Ja rozumiem, ale to znaczy, że lekarze są niekompetentni a my same się diagnozujemy z googlem? To troche zakrawa na jakiś absurd... W takim układzie mogę w ogole nie ufać lekarzowi i zmieniać go non stop na innego. Jak masz predyspozycje genetyczne, to rozumiem, że sama podjęłaś interwencje. U mnie nie ma w rodzinie cukrzycy (poza starczą u dziadków).

@Arma11 u mnie też nie ma predyspozycji. Pierwszy lekarz powiedział przy wyniku 95 że jest wszystko ok. Drugi od razu w trybie pilnym dal do diabetologa skierowanie. Krzywa sama w sobie miałam bardzo dobra, tylko ten poranny cukier zły. Okazało się, że cukrzyca i żadne polemika z diabetolog nie wchodziła w grę, bardzo nie chcialam insuliny tak wcześnie. I sama dieta jest dla mnie męcząca, bo na większość rzeczy zalecanych nie mam po prostu ochoty. Ale zdaniem diabetolog to konieczne i wraz ze wzrostem ciąży będzie coraz gorzej jeśli chodzi o cukry.

reklama
Ale ja znam indeksy glikemiczne. Chodzi o to, że osoba z prawdziwą cukrzyca ciążowa nawet jak zje przed snem prawidłowy posiłek z niskim ig to nic jej to nie da. Dlatego co 2 kobieta z cc ma zaraz insulinę, bo lekarze dają tylko tydzień na unormowanie cukru dietą, a zrobić to ciężko nawet przy trzymaniu reżimu
Tydzien stanowczo za mało.. ja hipoglikemie po roku dość ogarnęła dieta .Teraz w ciąży mam problem bo trzustka fiksuje.Diabetolog swoją droga ale dobrze udać się do dietetyka klinicznego który pracuje z tego typu schorzeniami...ważne by się dobrze czuć:)

Tydzien stanowczo za mało.. ja hipoglikemie po roku dość ogarnęła dieta .Teraz w ciąży mam problem bo trzustka fiksuje.Diabetolog swoją droga ale dobrze udać się do dietetyka klinicznego który pracuje z tego typu schorzeniami...ważne by się dobrze czuć:)

Tydzień dlatego, że cukry są bardzo niebezpieczne dla dziecka. Stad tez moja panika bo skoro mam cukrzycę od samego początku (przed ciąża miesiąc byłam na badaniach do pracy i bylo ok) to nie wiem jaki wpływ wywarło to na dziecko. I z tego powodu dobrze, że tylko obserwacja tydzień i jak są przekroczenia to wchodzi mega dieta a czasem i insulina. Po co ryzykować wady u dziecka?

Tydzień dlatego, że cukry są bardzo niebezpieczne dla dziecka. Stad tez moja panika bo skoro mam cukrzycę od samego początku (przed ciąża miesiąc byłam na badaniach do pracy i bylo ok) to nie wiem jaki wpływ wywarło to na dziecko. I z tego powodu dobrze, że tylko obserwacja tydzień i jak są przekroczenia to wchodzi mega dieta a czasem i insulina. Po co ryzykować wady u dziecka?
Uważam ze masz racje...tylko mówię ogolnie ze ciężko to ogarnąć dieta.Ja mam spadki cukru do 50 ..u mnie w druga strone..tez się obawiałam co. Dzidzia ale jest wsio dobrze.❤️

@Arma11 u mnie też nie ma predyspozycji. Pierwszy lekarz powiedział przy wyniku 95 że jest wszystko ok. Drugi od razu w trybie pilnym dal do diabetologa skierowanie. Krzywa sama w sobie miałam bardzo dobra, tylko ten poranny cukier zły. Okazało się, że cukrzyca i żadne polemika z diabetolog nie wchodziła w grę, bardzo nie chcialam insuliny tak wcześnie. I sama dieta jest dla mnie męcząca, bo na większość rzeczy zalecanych nie mam po prostu ochoty. Ale zdaniem diabetolog to konieczne i wraz ze wzrostem ciąży będzie coraz gorzej jeśli chodzi o cukry.
Ok, dlatego zapytam lekarza. Tylko nie można się samemu diagnozować. Jakbym nigdy o tym nie przeczytała, to bym nawet nie miała świadomości. Ja już 3 razy zmieniłam lekarza. Szukanie kolejnego to ogromny stres. Poza tym najpierw muszę powtórzyć badanie.

No to ja juz mogę pozwać lekarza, ze mnie nie skierował do diabetologa a dziecko mogło sie dorobić wad....Naprawdę podbijajmy sobie jeszcze bardziej panike....

Ok, dlatego zapytam lekarza. Tylko nie można się samemu diagnozować. Jakbym nigdy o tym nie przeczytała, to bym nawet nie miała świadomości. Ja już 3 razy zmieniłam lekarza. Szukanie kolejnego to ogromny stres. Poza tym najpierw muszę powtórzyć badanie.

W 2014 zmieniły się wytyczne, stąd cześć ginekologow jeszcze przy 91 nie wysyła.

W 2014 zmieniły się wytyczne, stąd cześć ginekologow jeszcze przy 91 nie wysyła.
No ok, ciesze się, że Twój lekarz przytomny i od razu Cie skierował na leczenie, ale pisanie, że jak tyle tygodni na początku ciąży nic się z tym nie zrobi, to dziecko będzie miało wady jest delikatnie mówiąc brutalne. Nie kończyłam medycyny, nie śledzę zmian w diabetologii i najwyraźniej trafiam na lekarzy konowałów. Chyba już mam dość stresu na dziś.

reklama
No to ja juz mogę pozwać lekarza, ze mnie nie skierował do diabetologa a dziecko mogło sie dorobić wad....Naprawdę podbijajmy sobie jeszcze bardziej panike....

Nie o to chodzilo mi. To było odnośnie tego, że tydzień trwa obserwacja. Nie miałam na celu nikogo straszyć. Piszę tylko o sobie, że próbowałam z diabetolog dyskutować, że małe przekroczenia, że sam początek i po co insulina od razu to wtedy mi powiedziała, że długotrwałe przekroczenie może spowodować wady. I dlatego uważam, że nawet 94 to wskazanie do tego, by pójść sprawdzić co się dzieje i nie czekać do 24 tygodnia.

Do góry