reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

reklama
Nie jestem lekarzem, ale
Jeżeli stężenie glukozy na czczo wynosi <5,6 mmol/l (100 mg/dl), wynik jest prawidłowy. W tej sytuacji lekarz powinien zalecić kolejny doustny test tolerancji glukozy (krzywą cukrową) między 24. a 28. tygodniem ciąży.

Jeżeli stężenie glukozy wynosi 5,6-6,9 mmol/l (100-125 mg/dl), wynik jest nieprawidłowy i lekarz powinien zalecić jak najszybciej wykonanie doustnego testu tolerancji glukozy z 75 g glukozy.

Jeżeli stężenie glukozy wynosi >7 mmol/l (126 mg/dl), wynik jest nieprawidłowy i należy zalecić drugie oznaczenie stężenia glukozy na czczo.

Jeśli mój wynik to 91,2 mg/dl to de facto jest to norma. Czemu przy 90kilku wprowadzają insuline? Chyba jakoś prewencyjnie...

Ja mam cukrzycę od 6 tygodnia ciąży i diabetolog powiedział, że w ciąży krzywa insulinowa nie jest wskazana do robienia. U mnie wyszło właśnie po glukozie na czczo 90kilka i od kilku tygodni biorę insulinę na noc
Ja też mam cukier na czczo za wysoki ale krzywa ok. Dopiero do diabetolog będę szła, tylko mam pytanie czy jak krzywa jest ok to w ciągu dnia muszę uważać co jem a popracować tylko nad cukrem porannym przez właściwą dietę wieczorna lub branie insuliny?

Nie biorę pod uwagi opcji, żeby pójść z dzieckiem do kościoła i kłamać przed wszystkimi, że będę wychowywac go w wierze. Nawet, kiedy ono sobie tego zażyczy przed komunią, bo chce dostać prezenty jak inne dzieci. Jeśli się zdecyduje na chrzest, bedzie musiało przyjąć sakrament dopiero jak będzie mogło zrobić to samodzielnie.
Dziękuję, za przestrogę, że jak dziecko zachoruje i będę go chciała ochrzcić to będziecie mnie potępiać za takie zachowanie.
Nikt Cię nie potępia, spelacjnie się nie odzywał am w tym temacie, religia i polityka zawsze nie potrzebnie wprowadzają wojny ;)
Ale dziewczyny dobrze Ci napisały I też znam przypadek jak rodzice z płaczem szli do księdza o pogrzeb a ksiądz powiedział wprost dziecko miało 2 latka, nie chcieli chrztu i on nie może udzielić sakramentu pogrzebu. Jak się rozchoruje czego broń Ci ja w życiu nikomu ani sobie nie życzę, bo choćby ktoś mi coś zawinił to co takie dziecko zawiniło, nie ma nic dla mnie gorszego niż choroba malutkiego dziecka, kogokolwiek choroba.
Napisałaś dziewczyny tylko dały przestroge
Sama mam koleżankę co mi bardzo narzuca że jestem za mało chrześcijańska w jej mniemaniu, w moim wszystko ok. A ona jest aż tak że się boi do lekarza chodzić na usg trsnswagubakne mimo choroby, to dopiero chrześcijańskie.

Normy dla ciężarnych są inne. Na czczo max 91. Od 92 już powinno się teoretycznie zrobić krzywą wcześniej, a nie czekać na 25tc
Nie jestem lekarzem, ale
Jeżeli stężenie glukozy na czczo wynosi l (100 mg/dl), wynik jest prawidłowy. W tej sytuacji lekarz powinien zalecić kolejny doustny test tolerancji glukozy (krzywą cukrową) między 24. a 28. tygodniem ciąży.

Jeżeli stężenie glukozy wynosi 5,6-6,9 mmol/l (100-125 mg/dl), wynik jest nieprawidłowy i lekarz powinien zalecić jak najszybciej wykonanie doustnego testu tolerancji glukozy z 75 g glukozy.

Jeżeli stężenie glukozy wynosi >7 mmol/l (126 mg/dl), wynik jest nieprawidłowy i należy zalecić drugie oznaczenie stężenia glukozy na czczo.

Jeśli mój wynik to 91,2 mg/dl to de facto jest to norma. Czemu przy 90kilku wprowadzają insuline? Chyba jakoś prewencyjnie...

Ponoć już nawet 1 wynik delikatnie przekroczony to diagnoza cukrzycy..
Ja też mam cukier na czczo za wysoki ale krzywa ok. Dopiero do diabetolog będę szła, tylko mam pytanie czy jak krzywa jest ok to w ciągu dnia muszę uważać co jem a popracować tylko nad cukrem porannym przez właściwą dietę wieczorna lub branie insuliny?

Nie jestem lekarzem, ale
Jeżeli stężenie glukozy na czczo wynosi <5,6 mmol/l (100 mg/dl), wynik jest prawidłowy. W tej sytuacji lekarz powinien zalecić kolejny doustny test tolerancji glukozy (krzywą cukrową) między 24. a 28. tygodniem ciąży.

Dlatego mnie to dziwi..bo tak naprawdę problemem jest ilość cukru po jedzeniu i na czczo oczywiście rowniez

reklama
No właśnie z tego co szukałam to mówi się, że jeśli trzustka jest ok to sobie poradzi że wszystkim niezależnie co się zjadło, a jak jest problem to czasem nawet idealny posiłek nic nie da
Tak ale
Powinien być zminitorowany poziom po jedzeniu przez kilka dni

Czasem rano cukier może być wyższy

Zależy co się zjadło wcześniej w ciągu dnia..ale może się mylę....

Do góry