reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamy 2020

No ok, ciesze się, że Twój lekarz przytomny i od razu Cie skierował na leczenie, ale pisanie, że jak tyle tygodni na początku ciąży nic się z tym nie zrobi, to dziecko będzie miało wady jest delikatnie mówiąc brutalne. Nie kończyłam medycyny, nie śledzę zmian w diabetologii i najwyraźniej trafiam na lekarzy konowałów. Chyba już mam dość stresu na dziś.
Przepraszam, nie taki był cel wypowiedzi.

reklama
Nie o to chodzilo mi. To było odnośnie tego, że tydzień trwa obserwacja. Nie miałam na celu nikogo straszyć. Piszę tylko o sobie, że próbowałam z diabetolog dyskutować, że małe przekroczenia, że sam początek i po co insulina od razu to wtedy mi powiedziała, że długotrwałe przekroczenie może spowodować wady. I dlatego uważam, że nawet 94 to wskazanie do tego, by pójść sprawdzić co się dzieje i nie czekać do 24 tygodnia.
Nie bede czekać do 24 tygodnia bo wizyte i tak mam za tydzien, ale mowienie, że dziecko moze miec wady rzutuje na psychikę niestety, bo ja nie wiem czy jak robilam badanie w 7 tyg a jest 13 i nic z tym cukrem nie zrobilam, to czy juz dziecko nie ma wad.... No i znowu po medycynie nie jestem i nie wiem. Tak czy inaczej to opinia lekarki, która tak jak najwyrazniej kupa lekarzy może się mylić. Ja nie chce teraz żyć w strachu do porodu,że lekarz mnie zaniedbał i urodze chore dziecko...

Nie o to chodzilo mi. To było odnośnie tego, że tydzień trwa obserwacja. Nie miałam na celu nikogo straszyć. Piszę tylko o sobie, że próbowałam z diabetolog dyskutować, że małe przekroczenia, że sam początek i po co insulina od razu to wtedy mi powiedziała, że długotrwałe przekroczenie może spowodować wady. I dlatego uważam, że nawet 94 to wskazanie do tego, by pójść sprawdzić co się dzieje i nie czekać do 24 tygodnia.
JA chętnie poproszę też imię i nazwisko tej pani diabetolog i gdzie przyjmuje. Chętnie ją sprawdzę.

Nie bede czekać do 24 tygodnia bo wizyte i tak mam za tydzien, ale mowienie, że dziecko moze miec wady rzutuje na psychikę niestety, bo ja nie wiem czy jak robilam badanie w 7 tyg a jest 13 i nic z tym cukrem nie zrobilam, to czy juz dziecko nie ma wad.... No i znowu po medycynie nie jestem i nie wiem. Tak czy inaczej to opinia lekarki, która tak jak najwyrazniej kupa lekarzy może się mylić. Ja nie chce teraz żyć w strachu do porodu,że lekarz mnie zaniedbał i urodze chore dziecko...

@Arma11 ja ją dopytywalam o co jej chodzilo kilka razy. To znaczne przekroczenia i długotrwałe mogą być niebezpieczne. I tu nie chodzi o rzędu 90kilka.

@Arma11 ja ją dopytywalam o co jej chodzilo kilka razy. To znaczne przekroczenia i długotrwałe mogą być niebezpieczne. I tu nie chodzi o rzędu 90kilka.
No to jakie znaczne przekroczenia są? I jak długo powinny trwać? JEszcze raz proszę o namiar na panią diabetolog. Wskazania PTD czyli, zakładam, konsylium najbardziej profesjonalnych diabetologów w kraju daje normę do 24 tygodnia 99. Ty pisałaś,że przy pierwszym badaniu już Ci od razu stwierdzili cukrzyce jak miałaś wartość ponizej 99?

Niestety teraz trochę tak jest, że trzeba samemu szukać informacji nie tylko w tej dziedzinie, ale w różnych. Są różne szkoły, różne normy, każdy lekarz ma inne podejście. A tutaj sobie pomagamy, więc nie chodzi o straszenie tylko np teraz jak któraś z Was wie że miała podwyższony cukier to zamiast nerwów po prostu może zapytać na wizycie swojego lekarza jeszcze raz co o tym sądzi. Więc to chyba dobrze, że rozmawiamy tu o takich rzeczach. Przynajmniej ja się cieszę, że zawsze mogę się coś dowiedzieć od Was lub ktoś skorzysta z mojej wiedzy [emoji846]

No to jakie znaczne przekroczenia są? I jak długo powinny trwać? JEszcze raz proszę o namiar na panią diabetolog. Wskazania PTD czyli, zakładam, konsylium najbardziej profesjonalnych diabetologów w kraju daje normę do 24 tygodnia 99. Ty pisałaś,że przy pierwszym badaniu już Ci od razu stwierdzili cukrzyce jak miałaś wartość ponizej 99?

Napisałam na priv nazwisko lekarza. Tak, dokładnie - miałam poniżej 99 dostałam sortowanie do diabetologa, tam glukometr i tydzień obserwacji. Były przekroczenia nieznaczne (no ale raz po naleśnikach 170) i insulina po tygodniu. Plus co tydzien zwiększanie dawki aż było mniej niż 90. Wytyczne PTD dla ciężarnych są naprawdę inne

Tutaj szanowne zalecenia PTD konsylium z tego roku
Screenshot_20190910-150116_Dropbox.jpeg

reklama
Więc nie wiem Arma skąd wzięłaś swoje skoro polegasz ponoć na ich wiedzy.
Jak mówiłam nikt tu źle dla nikogo nie chce [emoji846]

Do góry