reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Mnie w tej ciąży piersi nie bolą (w poprzedniej bolały, ale nie pamiętam od kiedy do kiedy), za to nudności męczą, więc chyba nie ma reguły.. sama się z tego śmieje, że są takie wydojone przez dwa lata karmienia, że jeszcze są w stanie spoczynku, póki mogą ;) Wydaję mi się, że nie ma co się dopatrywać złych rzeczy, bo organizm się przyzwyczaja i może tak być, że z dnia na dzień jakiś objaw mija..

reklama
Ale mi narobilyscie smaka. Robie liste Waszych obiadow i dam mamie zamowienie przed przyjazdem do PL :)
Opowiesc o tesciowej mnie rozwalila :) u mojej tesciowej to moge zjesc co najwyzej pizze z zamrazarki. Bardzo nie lubi gotowac.

Mozna juz tak wczesnie okreslic plec? Ja wybieram sie dopiero w okolicach 15 tygodnia.
Moja tesciowa co dzienne gotuje co innego a w weekendy gotujemy my, ja albo szwagierka, wtedy jest pizza ale własnej roboty albo inne dania "młodzieżowe" póki co mamy wspólna kuchnię wiec jeszcze nie muszę się martwić co na obiad :D

No włąsnie zalecił wit. b6 i biorę, ale na następnej wizycie faktycznie powiem bo chyba zwariuję. Coraz gorzej z każdym dniem

Dziewczyny dzisiaj kończę 7 tydzień. Czy was też przestają boleć piersi? Wcześniej miałam tak, że bolały raczej po południu wieczorem mniej. Od soboty w ciągu dnia w sumie prawie w ogóle nawet jak naciskam na nie, wieczorem troszeczkę wczoraj tak samo. Dzisiaj rano praktycznie nie bolą. Innych objawów nie miałam w sumie pobolewał mnie brzuch raz z jednej strony raz z drugiej, teraz tylko na chwilę złapie z prawej. Do lekarza umówiłam się dopiero na środę...
Ja jutro dopierozaczynam 6 tydzień, a do lekarza idę dopiero 20 sierpnia :) U mnie nie ma praktycznie żadnych objawów lekko piersi czułam. Daj znać jak już będziesz po wizycie:D

Moja lekarka za 150 zł co roku mam cyto, usg waginalne I piersi zawsze, ona mówi że właśnie zaleceń się słucha że po 40 roku życia się bada, a coraz mdlosze dziewczyny ładują na onkologii, przez samobadanie oczywiście które się robi ale wykrywacz już w stadium którym jest coś czuć a jednak usg może wykryć o wiele wcześniej, moim zdaniem skoro nic nie szkodzi to trzeba a jak słyszę że dziewczyny w wieku 29 lat jeszcze ani raz u gina nie były, albo na usg, niestety na NFZ ciężko o wszystko, znajoma chciała cytologie po ciąży zrobić, a lekarz po co Pani młoda a Ona na to że mam do tego prawo według zaleceń, to jej odpowiedział żeby Pani była w innych sprawach taka mądra... Niestety profilaktyka w ginekologii u nas leży, od kiedy się miesiączkuje każda dziewczyna powinna chodzić do ginekologa przynajmniej raz na rok, dziewczyna u nas z akademików miała podobnie z okresami jak ja bardzo bolesne i obfite, w końcu ja współlokatora wysłała na siłę do lekarki, 24 lata a już nie udało się uratować miała tyle miessniakow i czegoś jeszcze ze poszła pod nóż nie wiem ile wycieli dokładnie, ale uczucie swoje kuzynki w przyszłości córki, bo u nas się myśli że do gin się idzie w ciąży i się dziewczyny wstydzą co ludzie powiedzą...
f2w3gov37znp1hsr.png

Szczerze mówiąc przeraza mnie to co napisałaś, ja chodzę do gin od 16 roku życia były złe wspomnieni, ale w końcu poszłam do pan doktor, która prowadzi też moją mamę i siostrę. Mama 10 lat po raku piersi, ja i siostra objęte jesteśmy badaniami cytologicznymi (raz w roku) i usg piersi, a także wewnątrz macicznym od 18 roku życia na każdej wizycie i nic a nic za to nie płacimy! Nasz lekarka jest cudowną kobietą doradzi zadzwoni jak coś jest nie tak a ja obecnie mogę do niej dzwonić o każdej godzinie. Fakt faktem byłam pod opieką bezdusznych panów doktorów co się uważali za bogów i potrafili tak pojechać po młodej pacjentce, że włosy mi się do tej pory jeżą na całym ciele. Ale ta kobieta to skarb. Teraz ze względu na zmianę miejsca zamieszkania zostałam zmuszona na czas ciąży zmienić lekarza, że względu na dojazd badania, które w mojej miejscowości mam za darmo, a gdy już chce je zrobić bliżej siebie to muszę płacić (np za comiesięczne badana krwi i moczu). A wiadomo jechać , głodna na badania 40 km a 10 km to wielka różnica dla nas. I wiem ze po wszystkim pani doktor będzie moim ginekologiem nadal i tak też z nią ustaliłyśmy.

Jak byłam w czerwcu na usg piersi to lekarka mówiła że powinno się robić usg piersi raz w roku kontrolne chyba że są wcześniej niepokojące objawy. Wcześnie wykryte zmiany są w pełni uleczalne gorzej jak się przyjdzie z dużym guzem to nie zawsze da się odratowac. Rok temu byłam w ciąży to nie mialam badanych piersi A chodzę prywatnie do gina. Ale pamiętam że jak chodziłam na NFZ to kontrolnie ginekolog badal piersi i robił sam usg.

reklama
Do góry