reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Nie, a to jest obowiązkowe? Albo, ze powinno się?
właśnie ostatnio w gazecie czytałam, że weszły jakieś nowe przepisy i teraz obowiązkowo lekarz powinien wystawić skierowanie na usg piersi w ciązy. zobaczymy jak to będzie. ja robiłam prywatnie usg po zakończeniu karmienia dziecka- jakoś w lutym, więc bardzo niedawno i wtedy lekarz powiedział mi, że w moim wieku- 31 lat najważniejsze jest samobadanie co miesiąc, a usg on zaleca ok 40 r życia i wtedy już częściej. teraz nie ma takiej potrzeby.

reklama
Moja lekarka za 150 zł co roku mam cyto, usg waginalne I piersi zawsze, ona mówi że właśnie zaleceń się słucha że po 40 roku życia się bada, a coraz mdlosze dziewczyny ładują na onkologii, przez samobadanie oczywiście które się robi ale wykrywacz już w stadium którym jest coś czuć a jednak usg może wykryć o wiele wcześniej, moim zdaniem skoro nic nie szkodzi to trzeba a jak słyszę że dziewczyny w wieku 29 lat jeszcze ani raz u gina nie były, albo na usg, niestety na NFZ ciężko o wszystko, znajoma chciała cytologie po ciąży zrobić, a lekarz po co Pani młoda a Ona na to że mam do tego prawo według zaleceń, to jej odpowiedział żeby Pani była w innych sprawach taka mądra... Niestety profilaktyka w ginekologii u nas leży, od kiedy się miesiączkuje każda dziewczyna powinna chodzić do ginekologa przynajmniej raz na rok, dziewczyna u nas z akademików miała podobnie z okresami jak ja bardzo bolesne i obfite, w końcu ja współlokatora wysłała na siłę do lekarki, 24 lata a już nie udało się uratować miała tyle miessniakow i czegoś jeszcze ze poszła pod nóż nie wiem ile wycieli dokładnie, ale uczucie swoje kuzynki w przyszłości córki, bo u nas się myśli że do gin się idzie w ciąży i się dziewczyny wstydzą co ludzie powiedzą...
f2w3gov37znp1hsr.png

U mnie dzisiaj schabowy z ziemniakami i mizerią <3
A u mnie rosół z perliczki
U nas dziś nie wiem co będzie... teściowa gotuje :D wczoraj zrobiłam leczo, miałam ochotę na nie dziś, ale niestety teściowa je wzięła i oddała psom... bo u niej jedzenia dwa dni stać nie może, bo to tylko w mieście się tak je dwa dni pod rząd to samo...
U nas dzis kluski, biale kapusta, rolady I pieczen wolowa [emoji7][emoji7] objadlam sie jak bak I zdycham
hahah u nas dziś mąż gotował i był pyszny obiad, ziemniaczki zapiekane, mizeria i schabowy.
jak u Was samopoczucie?ja jestem dętka, nie mam sił, nic mi się nie chce. w ciąży z synkiem byłam pełna energii, miałam mnóstwo sił, a teraz najchętniej bym leżała. potem zrobię ten Wasz eksperyment s sody:)
Ja smazylam dzis rybe bez panierki z samymi przyprawami, do tego ziemniaki i oczywiscie ogórek kiszony, a na pierwsze zupa pomidorowa z ryżem... a krokiety tez kupilam, ale z kapusta i grzybami i beda na jutro :D
Ale mi narobilyscie smaka. Robie liste Waszych obiadow i dam mamie zamowienie przed przyjazdem do PL :)
Opowiesc o tesciowej mnie rozwalila :) u mojej tesciowej to moge zjesc co najwyzej pizze z zamrazarki. Bardzo nie lubi gotowac.

Ja mam nadzieje poznac plec na badaniach prenatalnych :) 11+6 mam 22.08
Mozna juz tak wczesnie okreslic plec? Ja wybieram sie dopiero w okolicach 15 tygodnia.

4Biedronka mam to samo , jem malymi porcjami , dla porównania.. jeszcze niedawno wsuwalam BigMaca i trochę frytek , dziś zjadłam tylko pół ,nie mogę jeść , schudłam 2 kilo i martwię się tym .
Bedemama! Ty w Holandii ? Ja często do Polskiego sklepu jeździłam w Venlo , teraz otworzyli nam na miejscu, ale jakoś ceny powalaja...
My dziś byliśmy w ogrodach ze zwierzetami, córka miała frajde, potem McDonald, A teraz leżę i normalnie zasypiam , A mała jeszcze lata , czekam aż się zmeczy...[emoji848] jutro bilans 3latka [emoji39]
Nie mozesz jesc niczego czy tylko fast foodow? Mnie odrzucilo od niezdrowego jedzenia.
Mam polski sklep w swoim miescie Almere i czasem tez robie zakupy w Amsterdamie. Racja, ceny sa bardzo wygorowane, nawet jak na warunki holenderskie.
Smiesznie, ze wlascicielami polskich sklepow sa zawsze obcokrajowcy, przewaznie Turcy. Oczywiscie na sklepie pracuja Polacy.

Czytacie jakies książki o ciąży lub macierzyństwie albo macie zamiar? Jesli tak to jakie?

Pierwsza jaka czytałam to „w oczekiwaniu na dziecko” bardzo szczegółowa, na razie leży bo skończyłam na rozdziale 3 miesiąca - dalej na razie mnie nie interesuje.
„Złe matki są najlepsze” Matyldy Kozakiewicz, czytaliśmy razem z partnerem, oboje mamy podobne podejście i książka bardzo nam przypasowała, z humorem i luzem. Podobnie kiedyś czytałam „w Paryżu dzieci nie grymaszą” otworzyła mi mocno oczy na kwestie rodzicielstwa i w sumie na to, że nie ma IDEALNEGO wzoru.
Teraz czytam „ABC ciąży” dużo tam informacji które wiem.
„Pierwszy rok życia dziecka” Heidi Murkoff pierwsze rozdziały bardzo pomocne jak ktoś jest zielony, kolejne to kosmos - schematy żywienia i przewijania co do minuty.
W kolejce czeka jeszcze „Pułapka nadopiekuńczości” na razie czyta ją TŻ :) fajnie, bo się sam interesuje i też wszystko czyta.

Mozna juz tak wczesnie okreslic plec? Ja wybieram sie dopiero w okolicach 15 tygodnia.[/QUOTE]

Przy synku dokladnie w tym dniu poznalam plec :)

Mozna juz tak wczesnie okreslic plec? Ja wybieram sie dopiero w okolicach 15 tygodnia.

[/QUOTE]
Fajnie byloby dowiedziec sie tak wczesnie :) chociaz chlopcow duzo latwiej rozpoznac ;) Nie wiem, czy jesli uslyszalabym w 12 tyg, ze to dziewczynka, to dalabym temu 100% wiary. No zobaczymy. Na pewno bede meczyc o to swoja polozna na usg w 12tc ;)

reklama
Fajnie byloby dowiedziec sie tak wczesnie :) chociaz chlopcow duzo latwiej rozpoznac ;) Nie wiem, czy jesli uslyszalabym w 12 tyg, ze to dziewczynka, to dalabym temu 100% wiary. No zobaczymy. Na pewno bede meczyc o to swoja polozna na usg w 12tc ;)
[/QUOTE]
Tak wcześnie lekarze raczej "szacują" płeć, ja też ostatnio dowiedziałam się już w 12 tygodniu, ale lekarz powiedział mi, że jak za miesiąc okaże się, że córeczka, to też żebym się nie zdziwiła. Jeszcze nie widać wtedy zewnętrznych narządów płciowych, tylko położenie jakiegoś "wyrostka", czy czegoś takiego, to może być pionowe, albo poziome i na tej podstawie lekarze tak wcześnie określają.. później już rzeczywiście u chłopczyka łatwiej :D

Do góry