reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Jak sobie przypomne poprzedniej ciaze to spokoju mialam tylko 5,6 miesiac :(
A w którym to tygodniu?
U mnie raz lepiej raz gorzej, wymioty kilka razy dziennie albo wcale, mdli i śmierdzi bez przerwy [emoji12] ale nastawiam się że jeszcze trochę przede mną, dopiero 8 tc. W sumie najbardziej mnie męczy że nic mi nie smakuje [emoji12]

reklama
A w którym to tygodniu?
U mnie raz lepiej raz gorzej, wymioty kilka razy dziennie albo wcale, mdli i śmierdzi bez przerwy [emoji12] ale nastawiam się że jeszcze trochę przede mną, dopiero 8 tc. W sumie najbardziej mnie męczy że nic mi nie smakuje [emoji12]

Nie pamietam dokładnie coś koło 17tc puściło a potem koło połowy września wróciły czyli gdzieś koło 27tc

To tak samo jak ktos ma urodziny w grudniu i ma np. 26 lat a nie 27 tak jak jego rówieśnik, ktory urodził sie w styczniu tego samego roku :D

A ktos powiedzial, ze to niecertyfikowany lekarz? :O

Certyfikowany raczej nie ustaliłby wizyty na 11+1 żeby badać przeziernosc [emoji6] to ciut za wcześnie. Chyba, ze zarodek będzie już miał określona długość.
Poza tym ja tylko napisałam, żeby robił to certyfikowany lekarz. Z tego co czytam to masa dziewczyn ma robione to usg w swoich gabinetach gdzie lekarze nie maja ani sprzętu odpowiedniego ani certyfikatu do tego.

O rany jaka dyskusja o język polski [emoji23][emoji23][emoji23]
11 tygodni SKOŃCZONE to zaczęty dwunasty tydzień. Jeśli spytasz, który tydzień ciąży - to dwunasty, niezależnie, czy to 11+0,1,2,3,4,5 czy 6. Jeśli chodzi o dokładny wiek ciąży to właśnie podaje się skończone tygodnie +dni.
Pierwszy tydzień ciąży trwa teoretycznie przez pierwsze 7 dni. Nie ma tygodnia „zerowego”. Dlatego ośmiodniową ciąża byłaby drugim tygodniem. I dlatego 11+dni to dwunasty tydzień.
Jeszcze bardziej sprawa się komplikuje jeśli chodzi o miesiące ciąży VS miesiące kalendarzowe [emoji23]
To jest ten sam „problem” który mają dzieciaki ucząc się datowania na historii, czemu rok 1900- któryś to DWUDZIESTY wiek a nie DZIEWIĘTNASTY? I czemu teraz mamy dwudziesty pierwszy? No właśnie z tego samego powodu, dla którego ciąża 11+ 1 to będzie 12. Tydzień.
Teraz jasne? :)

A i żeby się nie pogubić polecam aplikację, która będzie to liczyła (ja mam preglife)
IMG_3741.jpg

Na panelu głównym ładnie wyświetla jaki jest wiek ciąży (który to tydzień oraz skończone tygodnie), który miesiąc (kalendarzowy i ciążowy), trymestr oraz tydzień po tygodniu jaka powinna być wielkość dziecka.
IMG_3740.jpg
IMG_3742.jpg

reklama
Po prostu rzecz w tym, co autor ma na myśli. Jeśli mówimy o skończonych tygodniach to jest inaczej i jeśli mowa o zaczętym tygodniu to tez będzie inaczej. Dlatego nie bez powodu używa sie precyzji np. 6t5d. Skonczonych 6 tygodni, zaczęty 7 ale jeszcze nieskończony.

Do góry