reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

Ja przed ciąża miałam 3,5 tsh tez brałam eutyrox i spadło ładnie 1,7-1,3 a teraz chyba nadczynność mi sie zrobiła bo mam 0,3032 ale jakies inne normy chyba sa...
Ja 12+1 czyli blisko Ciebie :)
Kulka jesteśmy na tym samym etapie, miałaś już usg prenatalne? :-)
Ja też mam niedoczynność tarczycy, z 4,500 spadło na 0,5 biorę eutyrox 75 i taki wynik się utrzymuje, endokrynolog twierdzi że tak jest dobrze, a wynik może skakać pomimo brania leków. Jaką dawkę leku bierzesz?

reklama
Ja biore 50 ale nie bylam jeszcze na badaniach po lekach bo dopiero 1,5tyg zazywam,a mam po3 isc

f2w3d5qp7844f4yr.png

Ja miałam tsh 3,2 na początku eutyrox systematycznie przez pol roku ale 25 dawka zbiłam do 1,3 a teraz ten wynik 0,3032 zbił mnie z tropu no ale czekam na wizytę we wtorek.
Prenatalne mam wlasnie 20.09 na wtorkowej wizycie. Strach sie bać !!

Ja przed ciąża miałam 3,5 tsh tez brałam eutyrox i spadło ładnie 1,7-1,3 a teraz chyba nadczynność mi sie zrobiła bo mam 0,3032 ale jakies inne normy chyba sa...
Ja 12+1 czyli blisko Ciebie :)

Kulka jesteśmy na tym samym etapie, miałaś już usg prenatalne? :-)
Ja też mam niedoczynność tarczycy, z 4,500 spadło na 0,5 biorę eutyrox 75 i taki wynik się utrzymuje, endokrynolog twierdzi że tak jest dobrze, a wynik może skakać pomimo brania leków. Jaką dawkę leku bierzesz?

hej dziewczyny ja też mam niedoczynność tarczycy przy zajściu w ciąże miałam dobre wyniki do ok 7 tc i lekarz endokrynolog zwiększył mi dawkę sprzed ciąży euthyrox z 125 na 150. W 9 tc robiłam badania kontrolne i okazało się ze tsh jest 18,09 (FT3 i FT 4 w normie) i od razu zadzwoniłam do swojej endokrynolog która zwiększyła mi dawkę euthyrox do 200. Wczoraj odebrałam wyniki po trzech tygodniach od zmiany dawki i mam już lepiej ale nadal wysoko 12,54. Mam stresa czy z dzidzią wszystko ok. W sobotę idę do endokrynologa i zobaczę co mi powie. Jak dzwoniłam do niej poprzednio to mówiła mi żebym się nie przejmowała skoro FT3 i FT4 są w normie. Dziewczyny jak często robicie badanie TSH?

Ja robiłam co 2-3 m teraz jak zaczyna wariować to pewnie będę miała zaleconą częsta kontrole.
200? Kurcze to rzeczywiście bardzo wysoko śle najważniejsze ze jest spadek i to taki piękny! Powodzenia na wizycie i daj znac co dr powiedział.

Tsh nie powinno się robić częściej niż co 3 tyg. Najlepiej co 4. Bo taki czas daje rzeczywisty obraz wpływu leków.
Tarczyca w ciąży szaleje. I tsh może polecieć do "nadczynnosci" i tak z reguły się dzieje. Choć są wyjątki jak ja. Tsh mimo zwiekszanych dawek dobilo do 9 :)
Faktycznie na tym etapie ważniejsze jest ft4 bo to one jest dla dziecka. Ale nie można lekceważyć tsh.

reklama
Do góry