reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

Skoro już ktoś poruszył temat badań prenatalnych w 20 tc (czyli tzw. test potrójny) to robi się je też obowiązkowo bez względu jaki wypadnie wynik pierwszego usg prenatalnego czy jeśli wszystko wyjdzie ok to następnych nie trzeba robić? Orientuje się ktoś?
USG genetyczne 11-14 tc jest obowiązkowe i refundowane przez NFZ. To jedno z ważniejszych badań i o ile nie przeleciał Ci ich termin to bardzo dziwne, że lekarz rekomenduje żeby go nie robić..
Z tego co się orientuję to to usg jest refundowane kobietom powyżej 35 roku życia. Jeśli się mylę to przepraszam to moja pierwsza ciąża i wszystko jest dla mnie nowością :)

W tamtym tygodniu przez dwa dni pobolewały mnie nerki i dzisiaj robiłam badanie moczu i wyszło mi że jest mętny i pojawiły się kryształki: fosforany dość liczne w pw. Czy któraś w was miała taką sytuację. Ogólnie staram się pić dużo wody i powoli już nie od niej mdli dlatego wrzucam do szklanki plasterek cytryny żeby nadać jej jakiś smak. czy ta cytryna z którą codziennie piję tą wodę mogła namieszać w tym badaniu?

reklama
Moja ciotka tez mowila ze oszalalam ze ide na genetyczne 11-14tc bo sens to ma wlasnie pozniej,alw i tak ide 21.09 bo sie slucham gin,a zreszta daja film i tyle zdjec [emoji1]
miała jeszcze zapytać ile płacisz za badanie genetyczne skoro dają film? czy to jest u ciebie dodatkowo płatne? Ja nie pytałam swojego lekarza ale w jego gabinecie w poczekalni był cennik jego usług i tam film na nośniku CD z usg na życzenie pacjętki jest dodatkowo płatne ok. 50 zł i zastanawiam się właśnie na twoim przykładzie czy dostane je mimo wszystko czy jeśli dodatkowo zapłacę... jak to jest u ciebie?

miała jeszcze zapytać ile płacisz za badanie genetyczne skoro dają film? czy to jest u ciebie dodatkowo płatne? Ja nie pytałam swojego lekarza ale w jego gabinecie w poczekalni był cennik jego usług i tam film na nośniku CD z usg na życzenie pacjętki jest dodatkowo płatne ok. 50 zł i zastanawiam się właśnie na twoim przykładzie czy dostane je mimo wszystko czy jeśli dodatkowo zapłacę... jak to jest u ciebie?
Ja mialam robic 2d za 200 zl,ale termin mi nie odpowiadal,a koles pozniej na urlop szedl wiec zapisalam sie gdzie indziej i mam 3i4d za320 zl. Nie mowilam nic o filmie tylko baba mowila ze jest.

f2w3d5qpxs023g3h.png

hm ... to muszę dowiedzieć się od kogoś kto robił u mojego lekarza te badania czy dostawał film bo ja z wizytą płacę 400 zł i w tym jest badanie krwi, usg 3d i 4d

Badania połówkowe czyli te drugie prenatalne sa bardzo ważne . Lekarz sprawdza dokładnie prace serca , sprawdza czy dziecko nie ma np rozszczepu podniebienia , kręgosłupa , sprawdza czy wszystkie organy sa na miejscu , sprawdza prace nerek , rozmiar główki , długość nóżek rączek , paluszki czy sa itp .

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Yhy[emoji3] a to sa tez tyg podane a nie konkretnie 20tc? Bo mi gdzies tam gin zapisal w jakim przedziale na to mam isc

f2w3d5qp7844f4yr.png

reklama
Do góry