reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

Po dziecku nie widać, ale jest pózniej religia gdzie już widac które dziecko chodzi, a które nie (jak było w moim przypadku) niestety nie wspominam tego dobrze, przeciwnie do męża Alexhi stad właśnie nad tym myśle bo moze być różnie teraz jeszcze jest etyka wiec to tez jest rozwiązanie.

reklama
Ja chodzilam 1-6 do klasy z dziewczyna bez chrztu. Nikt nic jej nigdy nie powiedzial i normalnie sie z nia bawilismy. Pamietam tylko ze ksiadz i katechetka na etapie komuni mowili jej kilka razy ze jesli chce to moze chodzic i ze cos tam ale od dzieci nic nie uslyszala nigdy.
Chrzest moze byc zwyklym chrztem i dla mnie z slubem nic wspolnego nie ma. To od nas zalezy jak chcemy zeby wygladal. W kociele jest zawsze to samo od strony ksiedza a cala reszta od nas zalezy. Jedni zrobia z tego pewnie przedatawienie a inni normalnie jak chrzest i pozniej poczestunek albo nie. Jak kto woli.
My na pewno wezmiemy sobie fotografa bo chcemy miec piekna pamiatke z tego dnia a w kosciele jest roznie wiec osoba ktora sie na tym zna zrobi odpowiednie zdjecia i poczestunek na 100%gdzies bo po1 wole siedziec z dzieckiem i rodzina i swietowac ten dzien a nie uslugiwac goscia a po2 brak miejsca na najblizsza rodzine u kogokolwiek w domu

f2w3d5qp1r12a1dc.png

U nas nie ma dyskusji na temat chrztu, bo dziecko chrzcić chcemy. Oboje jesteśmy wierzący. U nas religia jest już w przedszkolu. Raz w tygodniu przychodzi siostra zakonna i opowiada dzieciom, kolorują, śpiewają, rysują. Takie fajne zajęcia z nimi prowadzi. Więc na tym etapie już ktoś, kto nie ma zamiaru by dziecko chodziło na religię musiałby kombinować, ewentualnie dziecko np. w grupie maluszków musiałoby siedzieć, a maluszki gdzie indziej wysyłać... No nie wiem. Chrzest to indywidualna sprawa każdego i każdy robi jak uważa, zgodnie ze swoim sumieniem i tyle :)

Każdy powinien postąpić w zgodzie ze swoim sumieniem. My Chrzciciela będziemy pewnie też zorganizujemy uroczystość po za domem. Może w moim domu rodzinnym...zobaczymy na pewno w lato...
Mama-ns lub inną mama z tarczyca jakie są normy dla ciężarówek ja obecnie mam tsh 2.06

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Jakie cyrki z powodu chrztu?
To ja się chyba nie spotkałam z takimi, może zależy od parafii :) U nas normalna ładna uroczystość, potem imprezka w gronie rodzinnym, okazja do spotkania się, super że u nas wypadnie latem, może jakiś grill :D

Ja bardziej zastanawiam sie w ktorym kosciele chrzcic bo tam gdzie slub bralismy kosciolek skromny i biedny a ksiadz super a tu kosciol robiony na cacy a ksiadz uwage przez mikrofon zwracal podczas jednego chrztu ze jak chce sie robic zdjecia to nalezy to zglosic! Dziwak... takie to dziwne?

Dzis mielismy wizyte :) dr zbadal dzidzie i dlugosc szyjki ktora miala 3,7cm i powiedzial ze jest spokojny ze taka dlugosc to pewnosc ze porodu przedwczesnego nie bedzie i ze nospe juz brac tylko doraźnie.
Dzidzius buźki nie pokazal bo byl do nas pleckami. Córcia waży 915g, obwód główki 23cm a brzuszka 21cm :)

Kupilam jeansy ciazowe :) bedzie mi cieplej niz w legginsach :) w H&M w City Center... gdzies na forum ktos tam polecil i rzeczywiscie bylo sporo spodni ale ogolnie to przykry to widok ze dla ciężarowek przewidziano tak malutki kącik. Dobrze ze jeansow bylo sporo bo tylko tego szukalam a poza tym to jedna koszula na krzyz..

reklama
Chyba w każdym h&m taki mini kącik dla ciężarówek, ja go ledwie zobaczyłam !
Super, że szyjka odpowiednia i malutka rośnie ładnie :)

Do góry