reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌼🌸Marcowe kreski 🌸🌼 wiosenne kwiaty rozkwitają, a nasze testy dwie kreseczki dają

Ok rozumiem. AMH powtórz ale jeśli będziesz robić badanie nie bezpośrednio przy laboratorium to nie skupiałabym się na wyniku dokładnie tylko patrzyła czy spada szybko czy idzie powoli w dół. A lekarz spojrzy dodatkowo na pęcherzyki antralne i oceni sytuację. Dla porównania ja pierwszy raz sprawdzałam AMH w sierpniu 2022 i miałam ponad 2,10. Rok później w sierpniu miałam 1,8 a teraz robiłam w styczniu i mam już 1,5. W międzyczasie miałam 5 msc stymulacji i dwa IUI. Miesiąc temu po obrazie USG lekarka jednak stwierdziła że widzi lepszy widok niż by się spodziewała po samych numerkach.

Niestety ivf to też nie jest gwarancja urodzenia dziecka. Jego skuteczność w Polsce jest szacowana na okolo 30 procent. Statystycznie sukces będzie większy im mniej lat ma kobieta.
Link do: O skuteczności leczenia niepłodności metodą in vitro słów kilka
Sprawdziłam.
I tam gdzie robiłam badanie amh mają odrazu laboratorium.
Powtórzę i zobaczymy a wszystko się okaże na tym badaniu oceny ilości pęcherzyków anatralnych.

reklama
Może to jest dobre podejście lekarza, bo jednak w takim przypadku liczy się czas, bo nie wiadomo jak szybko Ci spada.
Ja miałam 0,61 po roku miałam 0,53 teraz minął kolejny rok i boję się badać 🙈
Dobrze, że mówił o sprawdzeniu pęcherzyków antralnych, bo będzie mógł ocenić jak sprawa się ma.
Mi np wyszło, że mam na jednym 1 pęcherzyk, a na drugim 2, więc moje jajniki mają się gorzej niż pokazuje to wynik.
A ty jakie kroki robisz ?
Aż się boję co mi wyjdzie. 😪

Może to jest dobre podejście lekarza, bo jednak w takim przypadku liczy się czas, bo nie wiadomo jak szybko Ci spada.
Ja miałam 0,61 po roku miałam 0,53 teraz minął kolejny rok i boję się badać 🙈
Dobrze, że mówił o sprawdzeniu pęcherzyków antralnych, bo będzie mógł ocenić jak sprawa się ma.
Mi np wyszło, że mam na jednym 1 pęcherzyk, a na drugim 2, więc moje jajniki mają się gorzej niż pokazuje to wynik.
To moje 5 i 4 pęcherzyki przy amh 0,7 chyba nie są tragedią jak myślałam. Chociaż po stymulacji tylko 4 były okej.

Piszę to już chyba 4 raz, bo za każdym razem jak już chciałam Wam wysłać to usuwałam bo w końcu dzień moich urodzin i nie chce Wam zarzucać moimi smutami, ale jednak wiem że mnie zrozumiecie..
Czekając aż narzeczony wróci do domu z pracy przeglądałam sobie insta i tiktoka, natrafiłam na 5 postów / filmików pod rząd o tematyce poronień. Zaczęłam sobie rozmyślać i przepadłam.. sprawdziłam, że dzisiaj byłabym w 15 tygodniu. Na co dzień jakoś się tak o tym nie myśli, nie analizuje, ale teraz łzy płyną jak szalone.
Ehh, no nic.. Pewnie sobie popłaczę w samotności i wszystko wróci do „normalności”. Trzeba myśleć pozytywnie, przecież każdą z Nas to szczęście wreszcie spotka 👶🏻
Czasami trzeba się wypłakać żeby poczuć się troszkę lepiej. Dobrze Cię rozumiem że czujesz smutek, bo to Twoje urodziny i marzyłaś o pięknym prezencie a jest jak jest.
Nie jedną z nas dopadają myśli w którym tyg ciąży bym była albo ile to moje dziecko miało by lat gdyby nie odeszło.
Jesteś silną kobietą i dasz radę ❤️
W końcu do każdej z nas musi sie los uśmiechnąć i wyjść słońce ☀️

reklama
Do góry