reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌼🌸Marcowe kreski 🌸🌼 wiosenne kwiaty rozkwitają, a nasze testy dwie kreseczki dają

Czyli inseminacja wiąże się ze spadkiem amh?.
Może dlatego nie chce iść tą drogą.?
Mówił jeszcze ze in vitro w moim przypadku nie gwarantuje ciąży ze jest 26 % szansy.
W sumie nikt nie wie czemu to amh tak spadło, raczej lekarz tego nie łączył z inseminacja.
Jestem po pierwszej stymulacji i u mnie niestety były tylko 4 pęcherzyki dojrzałe ale się nie zapłodnily i od nowego cyklu podchodzę do stymulacji jeszcze raz.
Wygląda to tak że od 2 dc podaje sobie zastrzyki jakie to lekarz decyduje indywidualnie i w trakcie może zmieniać. W trakcie miałam z 3 wizyty kontrolujące sytuacje. Potem zastrzyki na pęknięcie i po 36 h miałam punkcję, a potem czekanie czy się zapłodnią i będą rozwijać. Jak masz więcej pytań to możesz napisać do mnie wiadomość ☺️

reklama
Ja nie mam złej teściowej, ale ma tak że nie wszystko jej pasuje co ja robię 😉 już się w sumie przyzwyczaiła i ona też. Nawet mi kiedyś mówił, że nie była przekonania do mojego wychowania jeśli chodzi o dziecko, ale jednak widzi że jest dobre 😁 no o robi mielone moim sposobem 😁🙂🙂
Jaki to sposób na mielone? 😁

Dwa lata już bedzie.
Wyniki nasienia okej tylko koncentracja była poniżej normy ale dziewczyny tu z forum mówiły że całościową ładnie wyniki wyglądają.

Tylko czy jak już raz robiłam to amh i później powtarzałam dla pewności czy to nie błąd labolatoryjny to czy to nie znaczy że wynik jest taki prawidlowy
Ok rozumiem. AMH powtórz ale jeśli będziesz robić badanie nie bezpośrednio przy laboratorium to nie skupiałabym się na wyniku dokładnie tylko patrzyła czy spada szybko czy idzie powoli w dół. A lekarz spojrzy dodatkowo na pęcherzyki antralne i oceni sytuację. Dla porównania ja pierwszy raz sprawdzałam AMH w sierpniu 2022 i miałam ponad 2,10. Rok później w sierpniu miałam 1,8 a teraz robiłam w styczniu i mam już 1,5. W międzyczasie miałam 5 msc stymulacji i dwa IUI. Miesiąc temu po obrazie USG lekarka jednak stwierdziła że widzi lepszy widok niż by się spodziewała po samych numerkach.

Niestety ivf to też nie jest gwarancja urodzenia dziecka. Jego skuteczność w Polsce jest szacowana na okolo 30 procent. Statystycznie sukces będzie większy im mniej lat ma kobieta.
Link do: O skuteczności leczenia niepłodności metodą in vitro słów kilka

Ja już po wizycie u mojej lekarki. Owualcja z lewego jajnika piękna, piękne wszystko, książkowe, endometrium wymarzone do implantacji 🤷🏻‍♀️ bo cud, miód i orzeszki 😂
Tylko czekamy na wynik cytologii i zasugerowała mi zamrozić nadżerkę, próbować dalej i dopiero szukać dziury. Bo jej zdaniem nadżerka i przez to lekki stan zapalny może mieć wpływ

Jestem po wizycie w klinice niepłodności
Podłamałam się.
Lekarka oddając mnie w inne ręce proponowała drożność i 3 cykle inseminacje natomiast lekarz stwierdził że w moim przypadku inseminacja jest niewystarczająca i nie szedł by w tą drogę tylko w in vitro . Zaniepokoiło go moje amh (0.83) 27 lat.
Chce jeszcze mnie zobaczyć w okolicach 4-5 dc bo chce zobaczyć ile zostało tych jajeczek czy jak to się tam nazywa.
Nie wiem co robić czy dobrze on mi to mówi czy nie.
I jeszcze kazał jeszcze raz powtórzyć to badanie amh bo ostatnio robiłam w czerwcu także jest już trochę czasu od tego.
I jest ciekaw czy spadło i o ile.
Może to jest dobre podejście lekarza, bo jednak w takim przypadku liczy się czas, bo nie wiadomo jak szybko Ci spada.
Ja miałam 0,61 po roku miałam 0,53 teraz minął kolejny rok i boję się badać 🙈
Dobrze, że mówił o sprawdzeniu pęcherzyków antralnych, bo będzie mógł ocenić jak sprawa się ma.
Mi np wyszło, że mam na jednym 1 pęcherzyk, a na drugim 2, więc moje jajniki mają się gorzej niż pokazuje to wynik.

Ja już po wizycie u mojej lekarki. Owualcja z lewego jajnika piękna, piękne wszystko, książkowe, endometrium wymarzone do implantacji 🤷🏻‍♀️ bo cud, miód i orzeszki 😂
Tylko czekamy na wynik cytologii i zasugerowała mi zamrozić nadżerkę, próbować dalej i dopiero szukać dziury. Bo jej zdaniem nadżerka i przez to lekki stan zapalny może mieć wpływ
To może już ten cykl będzie już tym szczęśliwym, skoro wszystko wygląda rewelacyjnie 🤞

reklama
Piszę to już chyba 4 raz, bo za każdym razem jak już chciałam Wam wysłać to usuwałam bo w końcu dzień moich urodzin i nie chce Wam zarzucać moimi smutami, ale jednak wiem że mnie zrozumiecie..
Czekając aż narzeczony wróci do domu z pracy przeglądałam sobie insta i tiktoka, natrafiłam na 5 postów / filmików pod rząd o tematyce poronień. Zaczęłam sobie rozmyślać i przepadłam.. sprawdziłam, że dzisiaj byłabym w 15 tygodniu. Na co dzień jakoś się tak o tym nie myśli, nie analizuje, ale teraz łzy płyną jak szalone.
Ehh, no nic.. Pewnie sobie popłaczę w samotności i wszystko wróci do „normalności”. Trzeba myśleć pozytywnie, przecież każdą z Nas to szczęście wreszcie spotka 👶🏻

Do góry