reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy majowe 2009

Ja przed chwila sprawdzalam, ze mam wyplate placona przez pracodawce. Jednak na pasku mam juz zaznaczone ze sa to swidczenia z ZUS'u. Wiec kase mam tak, jak powinnam miec normalnie wyplate.

reklama
Oj w zasadzie nie mam pojęcia o co chodzi :no:
ja na zwolnieniu jestem od stycznia również kasa na konto przychodzi normalnie ostatniego każdego m-ca jak ida wypłaty i są to różne kwoty ....w zasadzie nawet nie wiedziałam ze to jakies Zusowskie bo przychodzą z konta mojej firmy

tsarina - ja się na farbach nie znam :-( my używaliśmy zwykłych plakatówek.. no i tych wzorków było kilka, i powiem ci że mnie brzuszek ani nie swędział ani nie zrobił sie podrażniony, wszystko było w porządku :tak:

tikanis - brzuszek suuuper :-)

confi - kurde to w końcu jak te tygodnie ciąży się liczy ? poród jest na:
a) początku 40tc, czy
b) końcu 40tc
niby takie proste ale sprawia trudność....
bo mi się wydaje że na koniec 40tc...ale pewności nie mam :confused:

marzeniak - normalnie jestem w szoku, że dzidzia zrobiła ci takiego psikusa :baffled: kurcze no, że on tam miał jeszcze miejsce by sie przekręcać to jestem pod wrażeniem :szok:

a ja dziś czuję się strasznie :-( to że jestem senna to najmniejszy problem, ale starsznie mi brzuch twardnieje - mam wrażenie że zaraz skóra mi pęknię, i nie wiem dlaczego ale trzęsą mi się ręce (wiecie jak nieraz człowiek za dużo kawy wypije albo jak się zdenerwuje...) :baffled:

a o kasie (za zwolnienie) to nie wspomnę, u nas też nie jest lepiej :angry: nie dosyć że długo się czeka, to jeszcze na konto wpłynęła mi jakaś dziwna suma - inna niż mi przyznali:angry: więc czekam na list i będę wyjaśniać...

O wlasnie tak jak AgA mam. Dostaje to z konta firmy i zawsze tak jak wyplate. Nawet jakos tak mi tlumaczyla bratowa meza, pracujaca w zasilkach w ZUSie. To sa faktycznie swiadczenia ZUS, ale placone przez firme.

A Confi na macierzynskim z tego co wiem, jest nieco mniej niz teraz na zwolnieniu. Nie bede sie upierac, ale wydaje mi sie ze jakos skladki odejmuja i dostaje sie jakies mniejsze pieniazki.

Może nakreśle od początku o co mi chodzi. Jestem na L4 od 1 marca, za marzec dostałam wypłate jeszcze od mojego szefa bo jak wiadomo pracodawca płaci za pierwszy miesiąc L4. No i teraz problem. Nie mam pojęcia ile i kiedy dostanę pieniądze od ZUSu za kwiecień. nasza księgowa mówi ze dokumenty zostały wysłane do ZUSu 8 kwietnia a w ZUSie pani mówi ze jakieś pieniądze dla mnie wypłynęły od nich 30 kwietnia, Problem w tym ze ja nic nie dostałam . Ani na konto ani nigdzie i nikt nie jest mi w stanie powiedziec czy w ogóle dostanę bo pani strasznie sie dziś do domu spieszyła...
raz słysze ze ZUS na UWAGA 60(!) dni na rozpatrzenie dokumentów a raz słysze ze 30 ...juz sama nie wiem o co chodzi i tylko się wkurzam..az brzuch mi się spiął i płakac mi się chce ....z bezsilności...

barmanka z tego co ja wiem i widze to początek 40 tygodnia to termin porodu ...teoretyczny oczywiście

Szukalam czegos o tym wynagrodzeniu na macierzynskim.... Wszedzie jest to jak zwykle zagmatwane! Ale wychodzi, ze zasilek macierzynski wynosi 100% wynagrodzenia stanowiacego podstawe do jego wyliczenia ;-) Wszystko jasne .... Prawda?

reklama
Barmanka - chyba miejsca nie ma zbyt dużo, ja nie wiem jak on to zrobił. Lekarze przepowiadają, że może być większy od brata, a Adrianek ważył 4200. Zobaczymy, jest ułożony poprzecznie główkę ma z boku brzucha. Ale wcale się nie dziwie, bo to wyjątkowo ruchliwe dziecko cały czas się wierci i przekręca. Aha i dowiedziałam się od koleżanki, że mogą dać dofinansowanie ale jeśli jest się na socjalu (ale nie jestem na 100% pewna )

Do góry