reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Confi moje zdanie jest takie ze ktoś dał dupy w Twoim zakładzie pracy
Moj mąż by 9 m-cy na L4 dostawał kase z zakładu pracy a Zus wysyłał do zakładu wiec jesli były z Zusu opóźnienia nie wiedzielismy bo to była sprawa miedzy Zusem a zakładem pracy

reklama
Nadal zastanawiam sie jak to jest, ze Wam placi ZUS a mi pracodawca....
Niezle to wszystko powalone jest! I wez czlowieku badz moadry i walcz o swoje.

Jak pracujesz w dużej firmie powyżej iluś tam pracowników(nie wiem dokładnie ilu) wtedy pracodawca wypłaca Ci pieniądze, a sam zwraca sie do zusu o zwrot. czyli twoja firma i tak dostaje te pieniądze. W przypadku małych firm papiery wysyłane są do zusu i to on ma obowiązek płacić.

no dokladnie tak jak piszesz aneteczka. Moj maz po wypadku tez byl na L4 i dostawał wyplate 100 % z zakladu pracy a zaklad sam rozliczał sie z zusem. Zalezy od liczby osob zatrudnionych.

Dziewczyny czekające na pierwszą wypłatę z Zusu: ja czekałam półtora miesiąca na pieniążki... cierpliwości, one na pewno do Was dotrą. Dla tych które dostają mniej niż powinny: w wypłatę wliczają się wszystkie premie!!! po pierwsze sprawdzcie czy na waszych zwolnieniach na pewno widnieje oznaczenie B - ciąża!! po drugie zadzwońcie do Zusu zapytajcie dlaczego Wasza wypłata wynosi tyle a nie tyle, ja tak zrobiłam i dostałam wyrównanie, po trzecie może warto sprawdzić pracodawcę w Zusie czy i jakie składki za Was odprowadza!! - a można to zrobić anonimowo.
Wasze 100 % zasiłku chorobowego wynosi faktycznie 100% Waszych poborów wypłacanych, ale jest ono pomniejszane o wskaźnik, który w tym roku wynosi bodajże 13%. Jeżleli ktoś dostawał premie, np jak słonko, to jego wypłata praktycznie się nie zmieni.
Macierzyńki będzie wynosił tyle ile Wasz zasiłek.

Ostatnia edycja:
slonkoonline- wspolczuje ci takich relacji w domu, wiesz co jednak to prawda, ze najlepiej jest na swoim i ze z rodzina to tylko na zdjeciu;-)

barmanka- super sesyjka ale macie zdolnosci plastyczne :-)

slonkoonline, barmanka, aneteczka-kochane powiem wam tak moj brat jest 12 lat straszy a moja siostra 6 lat, ja jestem najmłodsza i mam z nimi świetny kontakt, i wiecie co znam rozne rodziny gdzie roznice wieku wynosza 1, 2 , 4 czy 8 lub 12 i na to nie ma reguły- jedni dogaduja sie swietnie a inni kluca i tluka jak tylko moga! Dlatego ja nie bede patrzec na roznice wieku miedzy moimi dziecmi, co ma byc to bedzie, ale na pewno wczesniej niz za 3 lata to nie bede sie starac :-)

confi- ja tez uslyszlama od mojego m! kochana mnie tak bola biodra w nocy, ze to masakra poprostu, juz coraz czesciej spie na wznak

tikanis- super brzusio

Marzeniak - ale ci dzidzius numer wywinal

aneteczka, slonkoonline- a ja po zelazie mialam zawsze problemy z wyproznieniem :confused:

slonkoonline- ja tez dzis mialam na obiad pierogi z truskawkami, smietana i cukrem pychotka :-D

aga, slonkoonline- ja tez dostaje z firmy pieniadze, a pozniej zus zwraca pracodawcy i taka opcja jest najlepsza, bo mamy normalnie wyplaty, a ze czasami mamy rozne kwoty to wynika z ilosci dni w m-cu , najmniejsza wyplata byla za luty bo bylo 28 dni, najwieksza za 31, oni biora kazdy dzien w miesiacu czyli weekendy i swieta, za wszytsko mamy placone stad ta roznica.

Guska ale chodzi o kazda premie? Czy tylko o tą która jest zaznaczona w umowie (bo czasami jest zaznaczone w umowie np. premia uznaniowa w wysokosci 500zl), a ja mam napisane podstawa+premia uznaniowa bez wysokości:baffled: Bo bede musiala to sprawdzic, fajnie by bylo gdyby mi wyliczyli srednia wszystkich wyplat:tak:a nie tylko podstawe, od razu powinnam dostac inna kase :tak::tak::tak::tak::tak:

malinka- ja mam tak ze dostaje wyplate + premie- premia jest rozna w danym m-cu czyli raz np 20%, innym razem 25%, ale taka srednia zakladowa jest zawsze ok 20. I teraz nalicza sie srednia z 12 m-cy czyli wszytsko co dostawalas przez rok, do reki- czyli na konto. I wyliczaja ci srednia ta srednia dziela na 31 dni i wychodzi im np 70 zł iteraz za kazdy dzien łaćznie ze swietami, sobotami, niedzielami dostajesz te np 70 zł x 31 dni daje 2170 i tyle dostajesz , ale jesli np miesiac ma 30 dni to masz o te 70 zł mniej. mam nadzieje ze rozumiesz!

reklama
Do góry