reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

no patusia niestety tak mam z tym zusem :-( zwolnienie mam zawsze na okolo30- 33 dni. Pracuje w prywatnym osrodku ( sluzba zdrowia) i wszystko za mnie zalatwia kierownik. Kiedys L4 bylo wyplacane jako ogolna srednia zarobkow z 12 miesiecy( czyli lacznie z premiami, itd...) a teraz tylko podstawa ( tak jak na umowie) chyba ze sie myle to mnie poprawcie :baffled:

reklama
Szukalam czegos o tym wynagrodzeniu na macierzynskim.... Wszedzie jest to jak zwykle zagmatwane! Ale wychodzi, ze zasilek macierzynski wynosi 100% wynagrodzenia stanowiacego podstawe do jego wyliczenia ;-) Wszystko jasne .... Prawda?
No tyle to ja tez wiem ...ale ja nie moge się od nikogo dowiedziec czy w ogóle coś dostane w tym miesiącu...nikt nic nie wie i tylko odsyłaja mnie od jednej osoby do drugiej i każdej musze powtarzać to samo... a z tą podstawą tez nie jest tak hop...ponieważ kwota którą dostajemy do ręki to średnia , pomniejszona o różne haracze...i w efekcie płaca nawet o 400 złotych mniej niż myśłimy że zapłaca...złodzieje

Ja tam nie wiem, ale ja dostaje tyle kasy ile powinnam dostac. Znaczy normalna pensje jak dostawalam pracujac. Oczywiscie bez dodatkow typu za godziny nadliczbowe, czy jakies premie.

oni wlasnie wyliczaja ile maja nam zaplacic tylko z tego co mamy na umowie a o premiach i dodatkach mozna calkowicie zapomniec
No tak, bo takie rzeczy zazwyczaj dostaje sie za dobrze wykonana prace, lub za dluzsze zostanie w pracy.... A my przeciez nie pracujemy.
Ja np. znam taki przypadek, ze kolezanka umowila sie z pracodawca na najnizsza krajowa. No i tak miala na umowie. Oczywiscie dostawala wiecej, czasem jakies gratisy jeszcze. No ale efekt byl taki, ze jakby poszla na L4 to dostalaby tak nedzne pieniadze, ze biedna do samego konca pracowala!

Tak, wiec wazne jest tez to co mialyscie napisane na umowie. Nie co dostawalyscie faktycznie do reki.

Kurde... Zle mowie. Chodzi mi o te zarobki ktore otrzymywalyscie faktycznie, czyli takie jakie byly do ZUSu zglaszane.

No tak tylko kolezanki ode mnie z pracy jak byly kilka lat temu na zwolnieniu to dostawały srednia z 12 miesiecy łacznie z premiami ale nie z takimi "do reki" tylko łacznie z tzw. premia uznaniowa. Ja np. dostaje kase nie do reki tylko podstawe + premie uznaniową + dodatki (jak fundusz przyslal nam wiecej kasy na pacjentow a my wiecej przyjelismy ( taka premia za dodatkowa prace)) i to wszystko bylo udokumentowane ale nie wliczone w postawe, wiec dostaje srednia tylko z tego co mam na umowie a jeszcze nie dawno tak nie bylo :baffled:

Kilka lub kilkanaście dni przed porodem część kobiet zauważa odejście "czopu śluzowego", czyli gęstej wydzieliny z pochwy (u innych czop odchodzi już w czasie porodu) tkwiącej jak korek w szyjce macicy. Jeśli wydzielina jest różowa lub z pasemkami krwi, oznacza to że poród odbędzie się najprawdopodobniej w ciągu następnych 24 godzin.

W świecie telewizji ciężarnym kobietom zawsze odchodzą wody płodowe - zwykle ta malownicza scena rozgrywa się w autobusie lub zatłoczonym pokoju. Jeśli martwisz się, że i Tobie może się to przydarzyć - uspokój się. Błony płodowe pękają zaledwie w 15% przypadków, a ponadto główka dziecka działa wówczas jak korek, uniemożliwiając płynowi owodniowemu tryskanie z macicy. Jeśli zauważysz przejrzystą lub różowawą wydzielinę z pochwy - zachowaj spokój i jedź do szpitala (bez paniki, ale i bez zwłoki).

Może nakreśle od początku o co mi chodzi. Jestem na L4 od 1 marca, za marzec dostałam wypłate jeszcze od mojego szefa bo jak wiadomo pracodawca płaci za pierwszy miesiąc L4. No i teraz problem. Nie mam pojęcia ile i kiedy dostanę pieniądze od ZUSu za kwiecień. nasza księgowa mówi ze dokumenty zostały wysłane do ZUSu 8 kwietnia a w ZUSie pani mówi ze jakieś pieniądze dla mnie wypłynęły od nich 30 kwietnia, Problem w tym ze ja nic nie dostałam . Ani na konto ani nigdzie i nikt nie jest mi w stanie powiedziec czy w ogóle dostanę bo pani strasznie sie dziś do domu spieszyła...
raz słysze ze ZUS na UWAGA 60(!) dni na rozpatrzenie dokumentów a raz słysze ze 30 ...juz sama nie wiem o co chodzi i tylko się wkurzam..az brzuch mi się spiął i płakac mi się chce ....z bezsilności...

Confi ja mam podobną sytuacje, w tamtym m-cu płacił mi jeszcze pracodawca, a w tym zus. Właśnie sprawdzałam konto i pieniądze za kwiecień juz mam. Nie wiem od czego to zależy, chyba od miasta i placówki zus.

reklama
Nadal zastanawiam sie jak to jest, ze Wam placi ZUS a mi pracodawca....
Niezle to wszystko powalone jest! I wez czlowieku badz moadry i walcz o swoje.

No i jak wogole gdzies mozna wydusic cos wiecej, to oczywiscie pojawia sie jakis margines zarobkow na os. w rodzinie! BOSZE! Te zarobki sa smieszne. Jak wogole, powiedzmy dodatkowe 400zl. moze pomoc takiej rodzinie? Przeciez to w zasadzie jest nic!

Do góry