reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

barmanko ja jestem ,ale nie czuję się dziś najlepiej...strasznie boli mnie spojenie łonowe tak jakby mój maluszek wyłaził na zewnątrz. Ja z reguły się nie skarżę ale dzis to już przegięcie z tym bólem. Poza tym dobija mnie pogoda, znów zaczęło padać :(
KIEDY PRZYJDZIE TA WIOSNA W KOŃCU????

reklama
Barmanka- ja często miewam anginy i lekarka mi dałą taki przepis: 1 duża łyżka wody utlenionej na pół szklanki letniej wody. Wymieszać i płukać kilka razy dziennie. Nie połykać. W smaku takie słonawe ale naprawdę pomaga

Barmanko,
taki prawdziwy babciny sposób na ból gardła: wycisnąć sok z 2-3 cytryn i popijać małymi łykami przez słomkę.
Wiem, że może to sie wydawać nie do wypicia, ale to nie jest takie złe, tym bardziej, jak weźmiesz bardzo dojrzałe, raczej małe cytryny, one nie sa takie kwasne.
W pazdzierniku bylam bardzo, bardzo przeziebiona i nie bralam zadnych lekow, pilam tylko ten sok. Wyzdrowialam dosc szybko.

Malgoss - slonkoonline wstawiła już przepis do działu - PRZEPISY .Gorąco polecam to ciacho - już dwukrotnie je robiłam i cała rodzina mi się nim najeść nie może...

Aga_k_m,
mi chodziło o przepis na sernik na zimno, (od Aneteczki), a nie na ciasto truskawkowe:-). (Ten przepis nie uszedł mojej uwadze:-D).
A robiłaś to ciasto TROCINIAK?;-) Pisałaś, że jak będzie dobre, to wstawisz przepis:sorry2:
Ide sobie teraz zrobic słaba kawkę:-). Przez pierwsze pół roku ciąży w ogóle jej nie piłam i na dodatek odrzucało mnie od jej smaku:-D, mimo, że od zawsze uwielbiałam kawe i piłam wiecej, niz jedna dziennie.
Ale teraz już mnie nie odrzuca;-) i znowu smakuje.

Aga_k_m,
mi chodziło o przepis na sernik na zimno, (od Aneteczki), a nie na ciasto truskawkowe:-). (Ten przepis nie uszedł mojej uwadze:-D).
A robiłaś to ciasto TROCINIAK?;-) Pisałaś, że jak będzie dobre, to wstawisz przepis:sorry2:
Ide sobie teraz zrobic słaba kawkę:-). Przez pierwsze pół roku ciąży w ogóle jej nie piłam i na dodatek odrzucało mnie od jej smaku:-D, mimo, że od zawsze uwielbiałam kawe i piłam wiecej, niz jedna dziennie.
Ale teraz już mnie nie odrzuca;-) i znowu smakuje.

Malgoss - no widzisz jakoś przeoczyłam słowo sernik w tym wątku, hehe - przepraszam:sorry2:ale, ale.. ten torcik w konsystencji (chodzi mi o masę śmietankową) jest bardzo podobny do sernika na zimno. Już nawet pomyślałam sobie o tym żeby następnym razem blaszkę wyłożyć biszkopcikami i na to wyłożyć galaretkę, masę śmietankową i znów galaretkę z jakimiś owocami:-D

A TROCINAK to pomyłka!!! Może posmakowałby kobitkom ze wstępnymi fazami ciążowymi (tym, które łączą śledzie w śmietanie z ..truskawkami, np. hihi).
Nie będę się o nim zbytnio rozpisywała - ja osobiście spróbowałam 1 kawałek, mój Mąż nawet nie chciał na to ciasto patrzeć, więc pozostałością blachy uraczyłam moich rodziców (którym ciężko jest w tej chwili coś złego mi powiedzieć bądź skrytykować..).

barmanko - a tabletki Tantum Verde masz możliwość otrzymania w Irlandi? Ostatnio bardzo szybko ukoiły moje gardziołko i są polecane kobietą w ciązy :) a jeżeli nie - to rzeczywiście spróbuj z mlekiem, miodem i czosnkiem, albo syrop z cebuli (pokrój w kosteczkę kilka cebul, zasyp je cukrem, i poczekaj aż cebula puści sok).

oj biedna Confi :-( ja też mam dosyć tej pogody - w ciągu dnia są czasem dwie pory roku :baffled:

Malgoss sama cytryna do picia?? oj rety, już wyobrażam sobie jak mi gębulkę wykrzywi :sorry2:. a dlaczego trzeba pić przez słomkę?

Aga_k_m zamiast biszkoptów można też użyć zwykłych herbatników - też będzie dobre :tak: tylko że tak myślę sobie że na biszkopcie tego ciasta jest więcej, i nie powinien tak szybko zniknąć jak na ciasteczkach ;-)... choć pewnie dla głodomorków to bez różnicy :cool2:
przepis na syrop a cebuli znam od dzieciństwa ;-) zawsze babcia mi robiła taki soczek...

zaraz mężowi stworze liste produktów do kupienia i będę się kurować :tak:
a i jeszcze musze zadzwonić do pracy że dziś nie przyjdę, mam to w nosie. wczoraj już miałam wyjść wcześniej ale uprosili mnie bym została bo mieli sporo do zrobienia :baffled: a ja musze w pracy gadać do klientów :-( :-( tylko ciekawe jak - jak nawet śliny przełknąć nie mogę:dry: jak jeszcze wypije coś ciepłego to pare minut jest ok, ale potem znów mnie boli gardło.. a jak dużo pije to często chodzę do kibelka - no i kółeczko się zamyka ;-)

A TROCINAK to pomyłka!!! Może posmakowałby kobitkom ze wstępnymi fazami ciążowymi (tym, które łączą śledzie w śmietanie z ..truskawkami, np. hihi).
Nie będę się o nim zbytnio rozpisywała - ja osobiście spróbowałam 1 kawałek, mój Mąż nawet nie chciał na to ciasto patrzeć, więc pozostałością blachy uraczyłam moich rodziców (którym ciężko jest w tej chwili coś złego mi powiedzieć bądź skrytykować..).

He,he...:-D:-D:-D:-D:-D, rozbawiłas mnie tymi sledziami z truskawkami:-D

Barmanko, widzę, że nie mnie jedna dopadło jakieś wirusisko podłe :-( Tylko, ze mnie gardło nie boli aż tak, a głównie katar leje się strumieniami i mam ciężką głowę i oczy:baffled:
I stąd moje pytanie do Was... Stosujecie w ciąży na katar jakies krople, bądź inne specyfiki:confused: Bo ja mam coraz gorszy ten katar, bo nic z nim nie robię... A jedyne czym się kuruję to witamina C i Tantum Verde...
Zastanawiam się nad wzięciem Amotaksu, to antybiotyk, który mozna brać w ciąży (w szpitalu mi dawano)... Pewnie szybciej bym wyzdrowiała:confused:

reklama
barmanko - zapomniałam o cudownym działaniu lodów na gardło.. Ale nie chciałabym żeby zamiast Ci pomóc jeszcze bardziej zaszkodziły.. Chociaż może warto spróbować? no nie wiem..

Imagination - nie wiem Kochana co Ci poradzić.. katar leczony i nie leczony trwa zazwyczaj ok. 7 dni.. więc ja w czasie ciąży nie brałam żadnych specyfików na nosek... Ale wiem, jakie uciążliwe jest to smarkanie i utrudnione mówienie przez nos...

Do góry