reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

reklama
Aga,Misza,Ankzoc,Velvet i inne dziewczyny ciekawe greckiej kultury..kochane opisze wam to dokladniej:sorry2:a wiec kiedy urodzi kobieta dziecko w Grecji jest grzeszna i brudna wg Kosciola:baffled:dlatego po szpitalu jak idzie do domu to siedzi w nim 40dni gdzie sie oczyszcza (czy wiecie ze oczyszczanie kobiety po porodzie trwa dokladnie 40dni:nerd:). W tym czasie dziecko nie moze wychodzic z domu, matka tak jak pisalam na kilka godzin ale nie po zmroku. Dlaczego 40dni???a wiec dlatego ze po pierwsze kobieta sie oczyszcza wlasnie 40dni a po drugie nawiazanie do Jezusa co 40dni siedzial na pustyni i poscil. Jak matka jest z malentwem w domu i robi mu pranie to jej rzeczy i dziecka przez te 40dni musza byc zebrane z dworu przed zmierzchem, zeby ciemnosc nie naszla na matke i dziecko. A teraz nauki od mojej tesciowej, mam nie wpuszczac rzadnej kobiety z okresem bo dziecko dostaje potowek:szok:hehe...to nie tradycja. Jezeli kobieta jest gotowa po 20dniach (czyli nie krwawi) idzie do Kosciola (albo ksiadz do domu) ktory blogoslawi dziecko i matke i przy okazji oczyszcza matke i moze ona wowczas wychodzic z malenstwem na dwor poniewaz ma ona i dziecko ochrone....ale do zawolania ksiedza (zeby udzielil blogoslawienstwa czyli jakby pozwolenia na wyjscie) kobieta musi byc czysta nie moze krwawic:baffled:dlatego to zazwyczaj trwa 40dni...Moja tesciowa powiedziala ze jak urodze to ksiadz przyjdzie 1 8 i 40dnia:szok:nie wiem czemu..ona wie nie chce sie wdawac w szczegoly...Wiec kochane ja tez nie chce siedziec 40dni w domu ale kazda tutaj tak ma wyplywa to z kultry kosciola jak i strozytnosci:-Dwiecie Grecja :rofl2:Dziecko chrzci sie tutaj po 7 miesiacach do roku....jest zanurzane cale 3 razy w wodzie:szok:jak ja to zobaczylam i pomyslalam ze moja ksiezniczka ma isc podtapiana przez ksiedza 3 razy to sie przestraszylam a poza tym te dzieci strasznie placza (dziecko jest zanurzane w wodzie z swietym olejem)--> nawiazanie do Chrztu jakiego udzielal Chrystus co zanurzal ludzi w rzece. A i jak dziecko sie urodzi jak jest chlopiec to wszyscy do chrztu wolaja na niego "BEBI" co znaczy jak gdyby chlopiec niemowle a na dziewczynke "BEBA"...dopoki nie bedzie ochrzczone i nie zostanie nadane jemu/jej imie (ja od razu zaznaczylam ze ja nie bede wolac do dziecka BEBA tylko MARIA bo to jej imie- slodko MANIA). A imienia dzieci sa nadawane ZAWSZE po rodzicach meza czyli jak jest chlopiec ma imie po ojcu mezczyzny jak dziewczynka po matce!!:dry:Moja tesciowa ma na imie MARIA my dajemy naszej corce MARIA po niej ale takze moja babcia byla MARIA i moja mama ma na drugie MARIA wiec nie mialam problemu:-DALe ojciec mojego meza ma na imie VASILIJ jest kochany ale takie imie dla syna bym polemizowala z moim mezem....moja kolezanka urodzila synka i jej meza ojciec ma na imie PADELIS i tak musi go nazwac:szok::sorry2:no nic wiec tak wam skrocilam troche greckiej kultury jezeli chodzi o dziecko!!!bo u nich jest wszystko inne od nas....Na szczescie jak rodze w maju do czerwca posiedze w domu a potem na plaze!!!hehehe...i spacerki po molo i promenadzie:tak::-Dyehhhh...pozdrawiam kochane!!!!ale sie rozpisalam,...

Tikanis dobrze że już Cię nic nie boli.
Kokoszka 40 dni w domu nieźle, nie wiedziałam, że Grecy tak ściśle przestrzegają tej tradycji. A co by się stało jakbyś jednak chodziła na te seminaria? Pytam tak z ciekawości :-) bo rozumiem że należysz teraz do tradycyjnej greckiej rodziny ale nie jesteś Greczynką. Czyli wychodząc za mąż za Greka przyjmujesz wszystkie tradycje i nie masz nic do powiedzenia?
Paula7 coś jest z tymi ruchami chłopców i dziewczynek. Marcinek był spokojny i bardzo regularny. Za to mała szaleje w brzuchu chyba za 5 dzieci ;-)
Velvet ja też jestem na etapie brukselki. Mogę wcinać kilogramami ;-) Pycha Co do innych przysmaków to już nie mam chęci na żadne fast foody (chyba już swoje w ciąży wyjadłam ;-) ).
Patusia przerabiałam robotników za oknem przy ocieplaniu budynku. Wiosną to było jeszcze do zniesienia bo nie otwierałam okien i siedziałam w drugim pokoju ale potem ocieplali latem i to już było upiorne bo jeszcze łazili po balkonie....
Nina27 - na prywatnym USG lekarz zawsze mi podaje wagę maluszka ale na państwowym już nie...w poprzedniej ciąży nikt mi nie podawał wagi młodego.Możesz spróbować wyliczyć na kalkulatorach dostępnych w sieci.
Ankzoc ja ćwiczę tylko kocie grzbiety bo innych ćwiczeń mi nie wolno. Ale czasami sobie potańczę co wygląda bardzo pociesznie na tym etapie ciąży. Wczoraj przymierzyłam swoją ulubioną sukienkę i wyglądam komicznie. Zdecydowanie inny kształt ma teraz brzuszek :-)

A u mnie pieknie pachnie ciacho czekoladowe które upiekłam rano. Pychotka ....szkoda że nie mogę nawet kawałeczka zjeść ale to i tak na prezent. Jutro wybieramy się na imieniny do mojego taty i będzie dodatkiem to właściwego prezentu :-)

Ostatnia edycja:
kokoszka- łała niesamowite........ u nas chrzty przez zanurzenie dzieci w wodzie odbywaja sie w jednym kociele i to w nocy w swieta wilkanocne, i wiem ze dzieciaczki strasznie placza, ale niektorzy rodzice tak sobie wymyslaja i chrzcza tak dzieci. Ja jedna bede za tradycyjnym chrztem, i pewnie gdzies w sierpniu lub wrzesniu, tylko tyle ze u nas robia chrzty w niedziele, ale jak dogadasz sie z ksiedzem to zrobi w sobote i wlasnie chcielibysmy w sobote :)

ania- tez mi sie tak wydaje...bo moja tez szaleje caly czas czy to dzien czy noc...

kokoszka- bardzo ciekawe to co sie dzieje w grecji... ale u nas kiedys w PL tez byly podobne tradycje jak rodzily nasze babcie... te 40 dni to cos podobnego do pologu 6 tygodniowego... wtedy tez kobiet nie mogly wychodzic z domu i ksiadz przychodzil do nich... a dziecko ktore nie mialao chrztu nie moglo nigdzie jezdzic...

chej a u nas dzis slonecznie i cieplutko!!!!!!! swietnie az chce sie gdzies wyjsc!!!!!!!!!

kokoszka - no szczęka opada ... Wiesz co , już bym chyba poświęciała się z tymi dniami byleby nie dać imienia po teściu "Władysław" ... To taka frajda siedzieć z kalendarzem w ręku i wybierać imię dla malucha :tak:
ania_77 - co do wagi malucha, to te kalkulatory w sieci ni jak mają się np. do mojego malucha, który jest na skraju siatki centylowej. W/g wszelkich książkowych powinien ważyć 1300-1400 gram.

velvet- moj na ma nimie remigiusz, i moglabym miec takiego malego remcia, a jesli jeszcze charaktrem bylby jak moj tesc to byloby super :), no ale u nas nie ma takiego problemu a ja bede miec corcie :)

ankzoc - to masz super z teściem, ale imię ma ładne. Mam kuzyna i zawsze mi się podobało jak wołali na niego - Reniek :-) Mój teść jest okropny, daleko ode mnie i baaaardzo dobrze !!! Nie będę wypisywała wszystkiego co o nim myślę, bo moderator usunąłby mój post !!! :tak:

Kokoszka lekarz powiedział ,że mam miekką szyjke macicy a podobno powinna byc twarda ;)
jednak od koleżanki dowiedziałam się ze ona też miała miekką i było jej łatwiej przy porodzie ;)
sama już nie wiem co jest dobrze a co źle...

Iwona kurczę nie zazdroszczę , żeby w całym mieście nie było odpowiedniego sprzetu USG...straszne :/ a może warto by było przejechac się gdzieś dalej gdzie taki sprzęt jest? Ja teraz będę dojeżdżać do mojej lekarki aż do Bojana to około 30 km od Gdańska...

barmanka79 kotlety schabowe :D skąd ja to znam ;) od prawie początku ciąży mam tez jazdę na puree ziemniaczane... innych ziemniaków nie jadam własciwie ;)

jeśli chodzi o Włatców to jak dla mnie to tragedia ... ale jak widać niektórych śmieszą...mnie nigdy chyba nikt nie przekona to tego. Obejrzałam kiedyś z ciekawości może 1/3 odcinka. Więcej nie dałam rady

ankzoc tak mi narobiłaś smaczka na truskawki ,ze kupiłam sobie paczkę mrożonych ... dodałam do tego 3 bardzo dojrzałe banany, pół puszki ananasa i małego kubusia ...rozdrobniłam to wszystko blenderem i mam pysny koktail :D mniam

Patusiu Dr House uwielbiam , tez oglądam kiedy się da ...no i jeszcze obowiązkowo wszystkie serie C.S.I a najbardziej Las Vegas

aga_k_m a co ty się przejmujesz wagą? Ja też dostałąm teraz ochrzan od położnej ze za dużo przytyłam...popukałam się w czoło ...cały czas chodze w swoich ciuchach, od początku ciązy przybrałam 10 kilo z czego pewnie ze 3 waży brzuszek a ta baba śmie mi tu zakłocać radośc ciąży...nie przejmuj się i wcinaj truskaweczki na zdrowie ;)

reklama
misza - o moim teściu możnaby napisać książkę , prawie horror !! Teściowa ciut lepsza . Ale nie musze ich odwiedzać, bo wszyscy są ponad 1000 km ode mnie :-D

Do góry