reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

reklama
Co do USG to gdyby było szkodliwe na pewno by nam go nie robili, albo informowali o ewentualnych zagrożeniach itp.

Nie słyszałam aby te badania kiedys komuś (jakiemus maleństwu) zaszkodziły :)
Więc wg. mnie beż żdanych oporów powinnas iść
I pamiętaj że faceci to wzrokowcy :)
mój mąz jak widzi to dopiero "wierzy" że tam w brzuszku jest jakis człowieczek i cieszy sie jak dziecko :)

Przepraszam, ze jestem takim natretem, ale co sadzicie o tym USG? Bo w zasadzie ja nie slyszalam o szkodliwosci. Nie chce tez przesadzic i przewazac moimi osobistymi zachciewankami nad zdrowie dziecka.

slonkoonline - z tym usg jest tak jak z alkoholem w trakcie ciąży... Są lekarze, którzy uważają, że jest to badanie niezbędne podczas każdej kontroli aby określic czy wszystko w porządku (i tak ja już miałam do dnia dzisiejszego 7, w tym 1 3D/4D, które trwało godzinę, a tak pozostałe trwają zawsze ok. 10 minut - moja gin zawsze dokładnie bada moje baby). Inni lekarze starają się ograniczać jak mogą badania usg... W miejscowości w ktorej pracuję - wykonuje się 3 usg przez całą ciążę. Ponoć groźniejsze były kiedyś te aparaty do osłuchiwania serduszka dziecka niż usg...

O tych 3 badaniach w ciagu ciazy to tez slyszalam. Ze to jest taka norma i ze tyle musi byc zrobionych. Ostatnio pisalam prace o ultradzwiekach i nie bylo to zbyt szkodliwe. Ogolnie szkodliwe sa te ktore wywoluja wysokie drgania. A przy ultrasonografach ryzyko jest podobno ograniczone min.

poza tym kiedyś czytałam tablicę informacyjną u lekarza, który robil mi usg 3d/4d, że zalecane jest aby zrobić badania przesiewowe (w tym było nagranie filmiku 4D z badania) w 18-22 tc, i później w 32 tc...
Ja mam filmik z 21 tc - i wszystko było rewelacyjnie widoczne (poza płcią - bo moje dziecko to wstydzioszek od początku w tych sprawach...)

ankzoc - o kurcze to nie masz zbyt wesoło :-( a lekarz nie zaproponował ci czegoś innego z racji twego brzuszka? nie wiem może jakaś ziołowa inhalacja na gerdełko? wiem to nie żadne leki, ale zawsze jakąś ulgę może by przyniosły.. życzę powrotu do zdrówka :tak:

iwona - mam nadzieje że siara mi pocieknie (hmmm jak to brzmi ;-)), bo bardzo chciałabym piersią karmić :tak:

slonkoonline - jeśli tylko masz możliwość i chęć to powinnaś zrobić to usg :-) my brzuchatki zasługuje na chwilę przyjemności i rozrywki w tyk szczewgólnych 9-ciu miesiącach :-)

aga - nie przejmuj się mężem!! a najlepiej po szkole rodzenia (bo czytałam wcześniej że postanowiłaś iść nanią :tak:) umów się z koleżanką na gorącą czekoladkę :-) takie spotkanie cię odpręży, zobaczysz. a drugi sposób na chandre to ..... zakupki :tak: :-D bedzie dobrze nie martw sie

barmanka - przekonałas mnie tymi zakupkami... pogoda jest do d... ale od czego jest allegro;-) właśnie weszłam na stronke sprzedającego poleconego przez akunię (już wcześniej wpisałam go do ulubionych - a teraz wertuję jego 49 stron z wystawionymi przedmiotami)

matko on tyle stron ma?? no to masz zajęcie moja droga :tak:
trzeba się oderwać od smutku i zająć się czymś fajnym. miłego buszowania po stronkach :-)

reklama
ankzoc - może pojedź szybciej do tego lekarza. 100 km w jedną stronkę może jakoś wytrzymasz (wierzę, że tak :) ) a szybciej będziesz wiedziała co i jak z Twoją krtanią. Szkoda Twego bólu, niedyspozycji no i Maleństwa. Trzymaj się Kochana:-D

Do góry