reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

velvet po tabletkach atykoncepcyjnych umiaralo tysiace kobiet bo za duza dawka hormonow byla w latach 80 a teraz nawet mozna brac jakies slyszalm i karmic.....wszystko sie zmienia....
wiadomo jak sie da to lepiej chemii unikac......mieszkam teraz w takim kraju ze antybiotyku prawie wcale nie zapisuja a wszyscy so generalnie zdrowi bardzo widzialam w rankingach...a zeby podac dziecku antybiotyk to najpierw robia wymaz z gardla czy w ogole jest potzrebny czy to bakterie czy infekcje i bezsensu antybiotyku nie zapisuja,....wtedy lepiej dziala jak jest naprawde potrzebny po nikt sie nie uodparnia na te antybiotyki.
zycze trafnych decyzji
przyznam ze mnie troche nastraszylas to hostoria z niemiec ale komus trzeba zaufac ja ufam lekarzowi......a jaki mam inny wybor..on mi je zapisal to chyba wie co robi?!!

reklama
hej dziewczyny,miałam wczoraj napisać pare słów a tu znajomi wpadli na dłuższą wizytke i do póżna zleciało.Dziś nadrobiłam już pościki i chciałam wtrącić na temat alkoholu, mianowicie na początku ciąży miałam OKROPNĄ ochote na piwo,no dosłownie pobiłabym za szklanke piwa z soczkiem .Jak raz wypiłam szklaneczke od tej pory spokój,jak widać brzuchatki maja swoje zachcianki .
Co do witamin to jak byłam w ciąży pierwaszy raz to taka starsza lekarka powiedziała że w ciąży nie zaleca sie brania witamin bez potrzeby bo póżniej bardzo duże dzieci sie rodzą a niektóre organizmy kobiece same odrzucają witaminy jako inwazyjny suplement,chyba ze zachodzi koniecznośc.I może coś w tym jest .Lepiej brać witaminy jak sie karmi - jest to bardziej przydatne wtedy matce.Tak wiec owoce i warzywka :happy:,mniam.

Wam też się pochwalę...:-) Miałam dziś porządne usg 2d i...
będę mieć SYNUSIA:-D:-D:-D
Moja intuicja jednak jak zwykle jest omylna :-( Ale mówi się trudno ;-) Tatuńcio dzidziusia uradowany, kamień z serca Mu spadł, bo mówił, że z Dziewczynką dużo problemów (dorastanie i w ogóle), a chłopak to jednak mniejszy problem. No i będzie Jego wymarzonym informatykiem hehehe:-D Mój tata też zadowolony, choć wolałby dziewczynkę, glownie z uwagi na imię. Ale dla mnie to juz teraz bez różnicy :-D
Płytka jednak nie działa:hmm: szkoda, bo nie podzielę się z Wami screen'ami, no ale trudno... Najważniejsze, ze mam wszystkie obrazy w główce :-D
Lekarz pomierzył główkę, zbadał mózg - wszystko idealnie. Poza tym serduszko też zbadał i pomierzył - zdrowiuteńkie. Zrobił też jakieś usg czy coś żył Dziecka i przepływ jest prawidłowy, wszystko więc gra i Dzidzius rośnie prawidłowo. Lekarz zdziwiony długością nóg (to juz 3 lekarz, który był w szoku);-) no ale nie dziwił się, skoro rodzice długaćcy :biggrin2: Płeć oblukał idealnie. Dzidzia to 100% chłopak. Siusiak widoczny jak na dłoni, bez dwóch zdań chłopak :-D Tomek się śmiał, bym szła do lekarza ze szpitala po reklamacje, bo stwierdził, ze dziewczynka :-p
Pomierzył wszelkie kończyny. Widziałam dłonie Dzidziusia, zakrywał buźkę:biggrin2: A najpiekniejszym widokiem była twarzyczka :-D:-D:-D Cudny zadarty nonio i oczko (na chwilkę otworzył):-D:-D:-D Aż mnie cos trafia jak pomyślę, ze nici z płyty i zdjęć. Bo zdjęć wydrukowanych nie dostałam z uwagi na film... No ale trudno... Musicie sobie to wyobrazić ;-)
"(...)Pokrywy czaszki, struktury mózgu, komór mózgu, splotów naczyniowych prawidłowe.
Kręgosłup prawidłowy o zachowanej ciągłości.
Serce czterojamowe, bez uchwytnych wad.
Nerki położone w miejscach typowych, UKM bez cech zastoju.(...)"

A mój synuś waży juz 1003g :-D Kawał chłopa - w końcu kuloski długie, to i ciężki byc musi :-p
Wymiary:
BPD wymiar dwuciemieniowy główki = 68 mm = 6,8 cm
HC obwód główki = 256mm = 25,6 cm (duuuża :szok:)
AC obwód brzuszka = 222 mm = 22,2 cm (grubasek :-D)
FL długość kości udowej = 50 mm = 5cm (długa :biggrin2:)
ciężar dzidziusia = 1003g = 1 kg
To chyba na tyle. Jak coś mi sie przypomni, to napiszę. Puki co mam w głowie ten widok buziaczka :-D
A... lekarz juz zapraszał mnie na 4d... za jakieś 3 tyg. ma mieć sprzet i konkurencyjne ceny - 150zl... T się denerwuje, bo to jednak nie mala kwota... Ale chyba jakos uciulam i pojde... Kuszaca propozycja :-D

krystyna30 - no komuś trzeba ufać, albo przynajmniej brać jego rady pod uwagę. Napisałam tylko o swoich odczuciach co do witamin i co mną wstrząsnęło. Dzięki Bogu wyniki mam super, jak nie ciężarna. Jedynie hematokryt spadł, ale włosów z głowy rwać nie będę. Co do tabletek anty , to jedni mówią, że od razu po odstawieniu można zachodzić, inni żeby odczekać, bo może być mnoga ciąża. Podoba mi się podejście lekarzy u Ciebie, jeżeli chodzi o antybiotyk. W Polsce jak tylko przyjdziesz z dzieckiem, to od razu jest przepisywany, bo badaniu na oko. Z pierwszym maluchem do 3 roku życia latałam od lekarza do lekarza. Co dostał antybiotyk , to zaraz widziałam go na dywanie. Nie pomagały nawet te trzydniowe. Zwracał wszystko. Przy jednej chorobie dopiero czwarty przyjął organizm. Jak tylko się wyleczył poszłam go zaszczepić na grypę. Robię to teraz co roku i (odpukać) od ponad czterech lat ani razu nie zachorował, dosłownie na nic.

imagination - ale Ty to masz fajnie ze swoim maluszkiem :-D To teraz gratuluję syneczka !!!! :-):-):-) A lekarz powinien mieć zapisaną na twardym dysku Twoją wizytę. Może zadzwoń i powiedz, że płyty nie możesz odtworzyć i czy nie może nagrać jeszcze raz. W końcu zapłaciłaś między innymi i za to... :tak:

imagination - ale Ty to masz fajnie ze swoim maluszkiem :-D To teraz gratuluję syneczka !!!! :-):-):-) A lekarz powinien mieć zapisaną na twardym dysku Twoją wizytę. Może zadzwoń i powiedz, że płyty nie możesz odtworzyć i czy nie może nagrać jeszcze raz. W końcu zapłaciłaś między innymi i za to... :tak:
Dzwoniłam. Mówił, że mozliwe, ze się nie zapisało, ale ponoc nie mam co żałować, bo zapis mógłby mi się nie podobać :eek: i ze lepiej zaczekać na to 4d...:eek:
No nic, trudno, wazne, ze jest cos takiego jak pamięć wzrokowa i wspomnienia ;-)

Co do antybiotykow, to u nas rowniez ich nie przepisza "lekka reka", musza byc wyrazne wskazania. Moj maly bral w przeciagu 3 lat tylko raz antybiotyk, poniewaz mial silne zapalenie oskrzeli. Slyszalam jednak, ze w Polsce tez juz sie to zmienia i lekarze zwlekaja z podawaniem antybiotykow i dobrze:tak:

imagination gratuluje zdrowego synka! Ty t to masz przejscia z ta plcia:tak:;-):-D

Mówił, że mozliwe, ze się nie zapisało, ale ponoc nie mam co żałować, bo zapis mógłby mi się nie podobać :eek: i ze lepiej zaczekać na to 4d...:eek:
Czyli już z góry wiedział, że zawalił robotę i odwrócił kota ogonem, że niby Tobie by się nie spodobało... Przecież byłaś przy tym , widziałaś, a na płytce dostajesz to co zostało Tobie pokazane w trakcie badania. Ten lekarz był trzeźwy jak to mówił ?? :baffled:

reklama
hehe, trzeźwy był ;-) No trudno... Najważniejsze, ze się wszystkiego dokładnie dowiedziałam i wiem, ze mam zdrowe i duże juz Maleństwo. Na usg jakie miałam dotychczas nie patrzono na serce czy mózg czy prawidłowo się rozwija, to samo z przepływem żył, a więc to wiele mi dało :tak: W końcu dowiedziałam się duuuuuuużo przed porodem. Jakaś ulga dla serducha, choć czułam, ze jest ok. Ale potwierdzenie przeczuć, to ważna rzecz. Choćby za te informacje warto było dac kaskę... A ze nagrania nie ma... trudno...:-(
MykaMY spaciu ;-) Buźka!

Do góry