reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

aga29 - no w końcu ktoś mnie rozumie ;-) Też jestem za tym, żeby nie wrzucać w siebie tej chemii ze względu na modę. Przecież na większość dolegliwości ciążowych można zaradzić różnymi sokami, owocami lub warzywami.

reklama
hej
te witaminy sa dla nas zeby uzupelnic niedobor ,dziecko i tak wezmie co potzrebuje to my bedziemy cierpiec pozniej i zastaniemy ze slabymi wlosami paznokciami i zebami,,,,
msle ze warto brac ,a jezeli chodzi o warzywa i owoce to mysle ze w nich t tez sporo chemii jednak i juz nie sa tak zdrowe jak kiedys dlatego polecaja brac witaminy caly rok nie tylko kobietom w ciazy!
sama widzialam po sobie jak zaczelam kiedys tam brac witaminy to zaraz mialam ladniejsze paznokcie.
pozdrawiam

Dziewczyny, pamiętacie jak pisałam, że mam kłopoty z pęcherzem? Byłam potem u lekarza z badaniem moczu i stwierdził przeziebienie pecherza. Zapisał urosept i żurawinke. to było w zeszłym tygodniu. wszystko mi ładnie przeszło, wszelkie dologliwości ustąpiły, więc dzisiaj bez nerwów poszłam do gina z nowymi badaniami moczu. A tu niespodzianka. Poważna infekcja dróg moczowych, dostałam cholernie niesmaczny antybiotyk i szlaban na wychodzenie z domu. A kłopot jest taki, że czuje się świetnie!

I stąd wiadomo, po co są badania i lekarze. Żeby nam mówić, kiedy nam coś jest! słodkich snów Dziewczynki.

velvet mnie sie wydaje, ze to troche taka reakcja lancuchowa. "Inne biora, wiec i mnie rowniez nie zaszkodzi i pewnie jest potrzebne". Kazda z nas i tak zrobi, jak bedzie chciala,ja zdecydowanie jestem na "nie", jezeli nie ma potrzeby.:tak:

krystyno, ja po urodzeniu Eryka nie zauwazylam, bym miala slabsze paznokcie czy wlosy, a uzupelniac niedobor witaminowy, jezeli takowy rzeczywiscie nastapi, mozna rowniez pijac naturalne soki owocowe lub warzywne, niekoniecznie biorac proszki. Ale, tak jak juz wspomnialam powyzej, to wybor kazdej z nas.

Ostatnia edycja:
hej dziewczyny a mi mala tak ostro szaleje dzis... i do tego jest strasznie nisko ze az mnie boli cala cipka... i do tego te skurcze... bralam juz tabletki ale nic sie nie dzieje... nie moge chodzic... leze moze mi przejdzie...

aga29 - jesteś z Niemiec , to możesz sobie sprawdzić jedną rzecz. W latach dokładnie 1971-1973 kobietom w ciąży przepisywano i zalecano witaminki jakiejś konkretnej firmy, niestety nie pamiętam jakiej. Połowa z dzieci urodzonych w tych latach już nie żyje. Jedne prawie zaraz po urodzeniu , inne parę lat później. Ci co jeszcze żyją w nieznacznym procencie są zdrowi. Akurat przed pierwszą ciążą byłam w Duesseldorfie na cmentarzu i usłyszałam przy okazji tę historię. I między innymi to spowodowało, że postanowiłam nie brać żadnych witamin "chemicznych". Wiadomo medycyna poszła do przodu , ale to zawsze chemia.

Hello! Wrocilam juz. Nawet jadlam lodowy deser :) Ogromny i starśnie kwaśny, ale pyszny! No i sie wygadalam i Julka tez dostala od cioci Kasi pochwale, ze lady brzuch :)

Wszystkim mamom nie pijacym alkoholu przybijam piatke! Nigdy nie ma gwarancji co sie bedzie dzialo z ciaza, po co jesze bardziej ryzykowac. W momencie wypicia alkoholu nie zawsze cos sie bedzie dzialo. Dzieci z FAS rodza sie nawet z banalnych wypadkow wypicia jednej dawki alkoholu. Naprawde warto sie wstrzymac.
Oczywiscie kazdy robi co chce. Przeciez co i rusz rodza sie dzieci (z calym szacunkiem) menelek co to po pijaku rodza jeszcze i sa zdrowe. ALE my badzmy madrzejsze :)
Niestety z calym szacunkiem, ja juz tak mam. Studiuje niejako Promocje Zdrowia, wiec musze troche pomarudzic :D
Teraz juz lece do mezusia, co to mi nozki dzis umyl :D Jejej... Bardzo to bylo mile. Ja nawet powiedzialam, ze nie, umyje sama, ale on twardo... "no daj to Ci juz umyje" SLODZIAK! :*

Dobranocka Kochane Mamuski

velvet to już jakaś masakra:szok:

Kiedyś lekarz powiedział mi "bierz suplementy - będziesz mieć bogatszy mocz";-) bo ponoć niewiele z tabletkowych witamin faktycznie przyswajamy. A swoją droga po cholerę Prenatal classic zawiera wiaminę A która nota bene może uszkadzać płód w dawce 1200ug (150% zalecanego dziennego spożycia)?:baffled:

sara1983 - no niestety to prawda z tymi dziećmi z początku lat siedemdziesiątych. O szkodliwości suplementów mówili w zeszłym roku , bodajże sierpień/wrzesień i wtedy też poruszyli witaminy dla ciężarnych Materne. A co było z chromem dla chcących schudnąć. Okazało się, że jest rakotwórczy. Co jest akurat modne , to jest zdrowe. Kawa kiedyś szkodziła powyżej dwóch filiżanek, a teraz nagle niby do pięciu można wypić i jest ok.

reklama
slonkoonline zgadzam sie z toba co do picia alkoholu w ciazy generalnie jest zakaz bo nie wiadomo kiedy i w jakiej ilosci moze zaszkodzic ,kiedys niby mozna bylo wypic kieliszek wina ale teraz odradzaja po co ryzykowac!!!...wiem ze jednym moze zaszkodzic a innym wcale...ale lepiej chuchac na zimne!!!
we francji nawet na butelce piwa jest naklejka kobiety w ciazy przkreslonej czyli zakaz picia.
pozdrawiam

Do góry