reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

co do zakupkow to tez uleglam,, my chodzilismy w piatek 5 godzin po sklepach i mezus mi kupil bluzeczke w kratke z kolnierzykiem co przyda sie teraz i poc iazy tez,, anajlepisze jest ze kupilam M taki sam rozmiar jak przed ciaza nosilam..:)
mezowi tez kupilismy 2 sweterki..:rofl2:

dziewczynki chcialam sie was zapytac to raczej z tych pytan intymnych... czy wiecie jak to jest z seksem po urodzeniu kiedy sie karmi... bardzo nie lubie prezerwatyw wiec nie wyobrazam sobie seksu z gumka.. moze ktoras probowala jakis innych sposobow ... jzu mysle o tym hehehe:p :-D przepraszam ze tak bez ogrodek ale jak nie was to kogo mam sie spytac :baffled:

przepisowo jest ponoc do 6 tygodni, pozniej trzeba uwazac zeby nie wpasc bo z jednej ciazy w drugiej bardzo wejsc. ale tak samo slyszalam o tabletkach w czasie karmienia.

Skor juz jestesmy przy takim intymnym temacie. to czy wy tez slyszalyscie ze jak sa problemy z donoszeniem to trzeba w gumce. ja mam zalecone ze jezeli juz musze (bo lepiej unikac wspilzycia) to z gumka bo wytrysk oslabia sciane szyjki itp. no ja wiedzialam ze moze to przyspieszyc porod jak sie jest przed samym terminem. ale ze tak wczesnie.

reklama
Akunia O, o tym nie słyszałam ale i tak narazie czas posuchy nastał -dopuki nie sprawdzimy jak z moją szyjką i wogole czy mozemy wspołzyć ;-)

Ja o tym to juz zapomnialam ok 3 tyg temu i prawdopodobnie czeka mnie to jeszcz 99 dni. Ostatnio zauwazylam ze mojemu mezowi juz zaczyna tego bardzo brakowac :-)
Zreszta nie tylko jemu, mnie tez.

Misza ja wiem ze sa inne sposoby i pieszczoty, wiem ze mąż akceptuje i rozumie ale ja mam jakies takie wyrzuty sumienia, tym bardziej ze u nas przed ciaza czestotliwosc byla bardzo spora. On mi nic nie mowi ale na tyle go znam ze nie musi wiem ze mu tego brakuje. Ale coz dla tak waznych idei sie wytrzyma.

no witam wszystkich :-)
ja już po badaniu na krzywą cukrową (jeszcze tylko dziś czeka mnie wizyta kontrolna w szpitalu).

wypiłam 50g glukozy. moje wyniki to (na czczo) 98, po 30min - 176, po 45min - 145, po 1godz - 92

muszę teraz poszukać na necie czy te wyniki są prawidłowe...
A wy jak myślicie? czytałam wasze wcześniejsze posty, i wiem że niektóre z was piły o wiele większą dawkę, i ostatnie kłucie było po 2godz - więc nie wiem czy te moje badania są ok :-( ja nie znam się na tym, to było moje 1-sze w życiu takie badanie :zawstydzona/y:
a i jeszcze ta glukoza nie była taka straszna jak myślałam, na wszelki wypadek miałam ze sobą pokrojoną w plasterki cytrynę -a to za poradą jednej z was :tak::tak:

To u mnie własnie odwrotnie jest. ja chyba bardziej potrzebuje - zimą bo latem mąż :-)
Wiesz, najlepiej porusz ten temat z mężem. Może sie okaże że dla niego to nie jest problem, a Ty sie niepotrzebnie pzejmujesz. Ja sie męczyłam z tym a po rozmowie mi przeszło :-)
Ale inne sposoby sa u nas tak sporadyczne, że szok. Lecimy na mocnym przytulaniu - to nam teraz wystarcza :-)

Ja własnie wczoraj mu mowilam ze mi jest z tym zle ze sie czuje gorsza przez to to sie usmiechnal nazwal mnie guptaskiem, ze sobie tylko wkrecam i dal buziak mi i maluszkowi i polecial na uczelnie. a jak wrocil to mi przywiozl wielka czekolade.
A jak chce w inny sposb to mi mowi ze wytrzyma, wiec chyba nie ma to dla niego takiego problemu. Tylko moze ma racje ja sobie cos nawkrecalam.:confused:

akunia, patusia44- no wlasnie nie chce brac zadnych tabletek anty,, bralam 8 lat i wiem ze to powoduje burze hormonalna pozniej po odstawieniu wiec nie chce,,, u mnie odpadaja tabletki, prezerawtywy i wkladki .. macie jakies inne pomysly??? moze ktoras juz doswiadczona mamusia stosowala czegos innego??:confused:

GLUKOZA

Na samym początku ciąży ginekolog kieruje kobietę na badanie, które pozwala oznaczyć poziom glukozy w surowicy krwi. Jest wykonywane na czczo. Nawet jeśli jego wynik jest zupełnie prawidłowy, każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%.

Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy.

reklama
A moj mąż ostatnio powiedział w zartach u znajomych ze on moze wytrzymac te kilka m-cy bo nie chce zeby kiedys Zosia przyszła do niego postukala go w głowe i powiedziała "przyjemnie Ci tak jak ktos Cie puka w głowe?" hahahahahah:-D

Dzis ide na pierwsze teoretyczne zajecia do szkoly rodzenia, jakas poddenerwowana tym jestem

Ostatnia edycja:
Do góry