reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy majowe 2009

hej dziewczynki
Usg mialam robione na kazdej wizycie:-), a zachcianek nie mam w zasadzie zadnych, nawet w druga strone nie chce mi sie za bardzo jesc...i troche waga mi stanela w m-scu przez to, ale jakos z tego wybrniemy:-)

Kupowalyscie cos kiedys w sklepie Dino, przez neta??? Tam sa duzo tansze rzeczy rzeczy - np wozek ok 100zl, ale nie wiem na ile jest wiarygodny

reklama
:-) Kokoszko to co ja myślę o USG to raczej moje poglądy, a nie zasady ;-)
i tak jak napisałam, możliwe, ze lekarz zaleci jeszcze jakieś USG przed kwietniem oprócz tego echa serca, to się okaże już w poniedziałek. I wcale nie będę z tego powodu się zastanawiać czy zaszkodzę tym Synkowi, bo tu chodzi o jego życie i zdrowie.
Czytałam też, że "podczas badania USG dziecko może odczuwać pewien dyskomfort z powodu słyszanych dźwięków o wysokiej (o ile dobrze pamiętam) częstotliwości."
Chodzi mi jedynie o to, by oszczędzać Maluszka i nie serwować mu niepotrzebnych 'atrakcji', za którymi na pewno nie przepada. :baffled:
W moich poglądach jedynie chodzi mi o to, by nie przesadzać i nie podglądać dziecka z ciekawości, tylko ze wskazań i na pewno będzie ok.:tak:
Każda z nas sama decyduje o tym, czy warto tak często...Ja szanuję Twój pogląd, ale się również z nim nie zgadzam. Twoja Księżniczka najwyraźniej od samego początku rozwija się zupełnie prawidłowo...i moim zdaniem nie ma potrzeby robić wówczas USG przy każdej wizycie....ale jak już mówiła każda z nas decyduje o tym sama.;-)

Imagination i Okruszku -dziekuje za odpowiedz na moje zapytanie.
Kokoszka- zgadzam sie z toba w 100%,że nie ma znaczenia na co masz większą ochote słodkie czy kwasne i słone podczas ciąży i nie ma to wplywu na plec dziecka. Ja Jak byłam w ciąży z Oliverkiem brało mnie na słone kwaśne-a teraz tak samo a jest Emilka w brzuszku
Imagination - wierze ,że ciekawość cie zrzera a niepewność zwala z nóg- tez tak miałam nie dawno jak wszyscy w rodzinie obstawial;i chłopca a ja ze swoimi przeczuciami na dziewczynke po drugiej stronie heh. Zycze ci abys przy najblizszym usg sie dowiedziała.

Katarzynak - moj lekarz prowadzący powiedział ,że powie nam płeć w 30 tyg. wydaje mi sie ,że chce byc pewny na 99%. A jak byłam na 3-4d no to sie upewnłam ,że dziewczynkaprzy okazji:-)
Co do kształtów brzuszków to wyczytałam ,że jest to metoda naszych babuszek -ktorym nie było dane kożystac z usg- i w tej dziedzinie to one sa ekspertami- oczywiscie nalezy to traktowac z przymrużeniem oka gdyż udowodniono naukowo ,że kształt brzuszka zależy od budowy kobiecego ciała i od układu miesni brzucha.

Okruszku tu gdzie mieszkam lekarze robia co miesiac USG czasami co 2 miesiace i tak ja mam...nie chodze nie potrzebnie na USG (tak jak mowisz zeby podgladnac mala) Chodze na USG zeby dowiedziec sie czy wszystko jest dobrze. Dzieki Bogu mala rozwija sie od poczatku prawidlowo wiec nie mam powodow do nie pokoju.Kochana a w przypadku twojego synka z serduszkiem wiadomo ze musisz czesciej odwiedzac lekarzy:-(z racji zdrowia swojego Malca. Ja nie namawiam kobiet i sama tego nie robie zeby chodzic jak najczesciej i korzystac z USG mowie tylko kiedy kaze lekarz i uwaza zrobic wizyte. W ostatnich miesiacach ciazy w Grecji chodzi sie co 2 tygodnie do lekarza aby wysluchal bicia serca i wykryl ewentualne skurcze (wiec nie zawsze USG wiem bo moja kolezanka teraz urodzila). A propo wagi kochana ja nosilam rozmiar S sprzed ciazy teraz w czasie ciazy mam M przytylam 11kg i sie nie martwie. Moja mama przytyla ze mna ok 20kg i przy porodzie zeszlo jej 11kg a nastepne 9 szybko zgubila. Moja kolezanka teraz przytyla ok 30kg przy porodze zeszlo jej 15kg:szok:(11kg wod!!!!) jest juz miesiac po porodzie i zgubila nastepne 4kg...wiec bardzo szybko chudniesz nawet nie wiesz kiedy:-Dnie przejmuj sie kochana...jak teraz wazysz 9 to dociagniesz do 15 i to nic zlego:-Dja mam nadzieje ze do 18 i koniec:-Dwszystko tez zalezy od naszej budowy i ilosci wog w calym organizmie:tak:

Patusia masz racje ze brzuszek uklada sie tak w zaleznosci od miesni brzuszka itp. Ale zauwaz ze chlopcy sa wyzej i brzuszek w kazdej prawie kobiecie uklada sie na okraglo (wiadomo ze sa wyjatki) a na dziewczynke brzuszek jest na dole...tak jak moj i caly ciezar na kregoslupie:baffled:we wszystkich sie sprawdzila plec jaka powiedzialam (jak narazie:-Dhehe) ale wiadomo to zabawa...

patusia- pewnie kochana jak masz duzo typowo chłopięcych ciuszków to posprzedawaj na allegro, zawsze będziesz mogła kupić cos fajnego za to synusiowi :) lub emilce

kokoszka- ja też teraz w ciązy mam mniejsze zapotrzebowanie na miesne produkty :p, a jesli mowa oczekoladzie to tez tylko z orzechami :p

katarzynak83- kochana do 24 tyg, kształtuje się płeć, także pewnie na nastepnym usg, będzie juz wiadomo na 100%

mela- ja usg od samego początku mam robione co m-c, lekarz powiedział, że to nie jest szkodliwe dla dzidzi, jedynie te badania dopplerowskie. Cóz moja mała robi zawsze na odwrót jak chcemy ją pomierzyc lub zobaczyć plec to pokaze buzkę, albo odwróci się jakoś, a jak bylismy ostatnio na 2d to nie chciala pokazac buziuli zaslonila się raczka ale za to lekarz mógł sparwdzić wszytskie narzady i zrobic pomiary :p

Cześć!
właśnie wstałam:zawstydzona/y: i poniewaz jak zwykle godzinę czekam na śniadanie, to mam czas coś przeczytac i napisac.
Ja też mam o usg takie zdanie jak Okruszek. Są sytuacje gdy trzeba często robić usg, i wtedy ok, ale dzieciom przeszkadzają ultradźwięki- czyli te o wysokiej częstotliwości- dzieciaczki np. na początku odczuwają dźwięki tworzącym się szkielecikiem i jego drganiami. Poza tym głowica usg i ultradźwięki powodują zwiększenie temperatury. Jeśli jest konieczność, ciąża zagrożona i trzeba monitorować ciażę często- nie ma problemu- ale rozmawiałam z moją koleżanką, która jest teraz w 18 tc i musi lezeć plackiem (poronienie zagrazające cały czas), miała kilka usg przy kolejnych hospitalizacjach, teraz się unormowała sytuacja z Maluszkiem i jej lekarz prowadzący zapowiedział, ze usg połówkowe zrobi jej nieco później tzn 23-24 tc, zeby odpocząć od usg, bo zbyt często też nie można.
Okruszku, ja też gadam ze swoim Berbeciem:tak: A znajoma położna też rozmawia z dziećmi przed badaniem ktg, albo w trakcie porodu, i podobno wszystko to przebiega dużo łatwiej, bo dziecko czuje się bezpieczniejsze, wszystko co go otacza jest znajome, wie co się dzieje. Napisała też jakąś pracę właśnie o komunikacji z dzieckiem nienarodzonym, tylko niedostępną w wersji elektronicznej, za to przesłała mojemu M spis lektur z których korzystała- jak poproszę M to mi powie gdzie to zapisał na kompie, to umieszczę.
Przed naszym ostatnim usg też rozmawiałam z Maluszkiem, że będzie miał badanie, i żeby pozwolił zmierzyć doktorowi swoje ciałko i serduszko, i inne narządy, to będziemy wiedzieć że wszystko jest w porządku - i tak sie stało:tak:Tylko na temat płci z nim nie rozmawiałam- nie pokazał :-D Stad wnioskuję, ze to moze być mały facecik :confused:- jak nie powiesz konkretnie, to nie zrozumie:tak:Pozdrawiam Cię!

Kokoszka nie przeczę ,że masz wrodzone zdolności rozpoznawania płuci po kształcie brzuszków- ja tam nie rozrozniam wogole:-)
Ankzoc - wiekszość ciuszków mam chłopięcych przeważają ciuszki next i h&m- jest ich naprawdę sporo wiec skomponuje super zestawik bądź utworze kilka przydatnych komplecikow. Sentyment do nich mam straszny- sa takie słodziusie ale dziewczynki na 100% w nie nie ubiorę heh. Postanowiłam ,że za całą kwotę za ktorą ja sprzedam kupie Oliverkowi łóżko- wkoncu to jego ubranka były:-) A Emilci coś kupię w Irlandii lub szkocji.
Rosea- ja zauwazyłam,że malutka wykazuje wiekszą aktywność jak czytam wierszyki Oliverkowi, i jak Oliverek placze wtedy kopie, tak samo reaguje jak Oli całuje brzuszek i po swojemu coś tam do niej mowi. Zabawne są sytuacje jak Oli przykłada ucho do brzuszka i go puknie Emilka- wtedy sie cieszy i mowi-że dzidzi bam !!! bam!!!-przytula sie czesto do brzuszka. Jestem ciekawa co bedzie jak Emilcia wyjdzie z brzuszka :-)

Tak wiec Imagination, nie martw sie swoimi zachciankami. Ja tez obstawiam tak jak dziewczyny że ta czekolada to przede wszystkim jest odpowiedzią na niski poziom magnezu. No z płcią to żadna z nas na 100% nie może być jej pewna, no ale jeśli lekarz na połówkowym usg stwierdził że chłopiec to możesz śmiało się tak nastwiać...
Pewnie właśnie chęć czekolady to ten niedobór magnezu, bo mimo brania tabletek (Maglek B6) 2x dziennie, nic mi się nie zmieniło... Skurcze mam nadal, zwłaszcza w nocy i nad ranem :baffled: No, z tą płcią to ciekawe...
Ile już razy miałyście USG? Czy Wasze dzieci uciekają przed głowicą? Jak to wygląda? Mój synek na ogół śpi.
Moje maleństwo tez zazwyczaj śpi. Jeszcze ani razu nie widziałam jak ssie kciuka, a to pewnie fajny widok. Na ostatnim (w czwartek) USG leżał/spał sobie z rączką nad główka, drugą na brzuszku i nóżkami skrzyżowanymi w X ;-) Słodkie te kuloski miał/a, długaśne i chudziutkie jak Tatuś ;-) A ilość usg, to jak dotąd już w sumie 4... Pierwsze w 8tc, drugie w 12tc, trzecie w 20 i teraz, w 24.:tak:
Imagination pamietam jak mieszkalam w Polsce to tez szukalam sposobu na wygonienie mojej mamci z domciu abym miala wolna chate:-Dteraz juz na szczescie nie musze kombinowac...:tak:Mozemy sie prytulac swobodnie z mezem...hehe..Moze na nastepnym USG malenstwo sie nie zakryje???:dry:
No taty się wygonić nie dało, zresztą głupio tak... Mój T zresztą przyszedł uhahany i od razu poszedł spać (po spotkaniu z kumplem)... Nad ranem coś kombinował;-)ale wiecej nie zdradzę;-);-);-)
Mam nadzieję, ze na następnym USG Maleństwo będzie łaskawsze... No chyba, ze sobie myśli, ze mama widziała co miała widzieć w 20tc, więc jej już do porodu starczy ;-)

Imagination - wierze ,że ciekawość cie zrzera a niepewność zwala z nóg- tez tak miałam nie dawno jak wszyscy w rodzinie obstawial;i chłopca a ja ze swoimi przeczuciami na dziewczynke po drugiej stronie heh. Zycze ci abys przy najblizszym usg sie dowiedziała.
U mnie zdania są różne... W zasadzie to 90% populacji z jaką się stykam obstawia na dziewczynkę, choć te 10% na chłopca, bo ponoć wyładniałam i takie tam ;-)
Mam nadzieję, ze się dowiem:tak:

Kurde, ja już nie wiem co mam zrobić z tymi moimi oczami :-( Tak mnie bolą od wczoraj, ze nie mogę chwilami na nie patrzeć:-( Dobrze, że już we wtorek mam okulistę, bo zwariuję... Przez to też muszę dużo rzadziej do Was zaglądać...:-(

Okruszku, piękne te Twoje fotki na zamkniętym, mąż ma talent:tak::-)

reklama
Patusia, Rosea wlasnie ja tez zauwazylam ze moja mala Mania budzi sie razem z moim mezem kiedy on wstaje do pracy:-Dkiedy wraca i slysze jego glos zaczyna kopac..a kiedy caluje brzuszek wystawia pupke glowke kregoslup:-Dale to slodkie chce zeby ja tatus calowal:tak:Generalnie gdy maz kladzie reke na brzuszku kopie przewrca sie czuje sie ze jest zadowolona:) musi go bardzo kochac (jak JA!!):rofl2: Jak czytam ksiazke to moja mala spi...Moj maz ja rozpieszcza caly czas ja glaszcze jak moze mowi do niej caluje...wiem ze jak sie urodzi to jej nie wypusci z rak:-D

Okruszek, Rosea tez rozmawiam z moja mala ksiezniczka jak mowi do niej po imieniu od razu kopie....specjalnie kopie i sie cieszy jak mowie do niej po polsku ale po grecku tez rozumie:) Jak gdzies ide czy cos robie mowie jej zeby wiedziala co mamusia robi...

Jezeli chodzi o ilosc USG to zaraz policze 1. w 6tygodniu 2. w 8 tygidniu (uslyszlam serduszko) 3. w 13 tygdniu 4. w 17tygodniu 5. w 20 tygodniu 6. w 24 tygodniu (mierzenie malej czesci ciala i organizmu),oprucz tego w 25 tygodniu badanie serca specjalne badanie ktore chcielismy zrobic dla pewnosci. Teraz bede miala 7 USG w 28tygodniu (12.02):nerd: Mysle ze to normalna ilosc wszystkie moje znajome chodza raz na miesiac:happy:

Imagination zycze Ci zebys sie dowiedziala na nastepnym USG czy chlopczyk czy dziewczynka:-DTez biore magnez raz dziennie....od okolo miesiaca:nerd:Skurcze mam zazwyczaj w rekach znaczy nie czuje ich w nocy w nogach mi przeszly:baffled:uffff.....

Katarzyniak zgadzam sie z Ankzoc plec ksztaltuje sie do 24 tygodnia wiec teraz juz powinnas wiedziec na 100% jak lekarz Ci powie:tak:

Ostatnia edycja:
Do góry