reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

Witam was dziewczyny
Mam takie pytanie wyczytałam na bb że w 27 tygodniu powinnam obserwować ruchy dziecka i że powinoo ich być ok 10 na godzine czy to jest prawda, bo jakoś mi się nie wydaje mój dzidziuś aż tak często się nie rusza wydaje mi się że to lekka przesada co wy na to?

reklama
Witajcie Mamusie!:tak:
Ja dziś dzielnie od 7 rano na posterunku w pracy... całą noc nie moglam spać bo bałam sie że zaśpie...no i oczywiście o 5 nie zadzwonił budzik :szok: no ale jakos sie wyrobiłam!;-)
Nie chce mi sie strasznie tu siedziec, Mała też chyba nie jest szczesliwa bo kopie mnie w bok ;-):sorry2:
Co do płci Maluszka to pewnie macie racje, że dowiem sie na nastepnym usg... no chyba ze maluch sie odwroci:rofl2: Generalnie nastwiamy sie bardziej na Hanie, z czego teść jest bardzo niezadowolony i oczywiście za każdym razem to pokazuje:crazy:
Piszecie też o swojej wadze... mi trudno powiedziec ile przytyłam od poczatku ciazy bo ostatnio okazało sie w domu ze moja waga jest popsuta! Generalnie mam na plusie ok 6 kg:sorry2: Moja teściowa jak to usłyszała to zlustrowała mnie od góry do dołu i powiedziała, że ona w ciągu całej ciąży przytyła 8 kg...:dry: Podobnie dogaduje mi moja koleżanka... gdy spotykamy sie to ja boje sie przy niej jeść... ciągle mówi mi ile to co chce zjesc ma cukru, kalorii...
Kokoszka, Ty drobniutka jesteś skoro rozmiar s nosiałaś... ja przed ciażą sporo schudłam (10kg) i z bólem widze że wracam do rozmiaru sprzed odchudzania :zawstydzona/y: No ale pocieszam sie ze jak raz udało mi sie zrzucic pare kilo to drugi raz też sie uda :sorry2:;-) Z reszta to nie jest najważniejsze!
Okruszku, Ty też sie nie przejmuj waga! Przykro mi sie zrobiło, że od poczatku ciazy nie jadłaś lodów :zawstydzona/y: Pozwalaj sobie od czasu do czasu na odstępstwo od diety :tak: wcale nie wyglądasz abyś maiła za dużo ciałka! No i niech mąż robi Ci czasem takie słodkie niespodzianki ;-)

Trzymajacie za mnie kciuki Dziewczyny, żebym nie padła pierwszego dnia w pracy ;-) Już mi sie ciezko siedzi... o rety!:baffled:

katarzynak83 - a myślałam, że to tylko ja się przejmuję swoją wagą.. Ja również przed ciążą schudłam (8-9 kg), które od grudnia lekko z powrotem powitałam na swojej wadze :) Jednak i ja mam nadzieję, że uda mi się w miarę szybko po ciąży powrócić do swojej upragnionej wagi (przed ciążą chodziłam na Bodyroll i stosowałam diete wg. książeczek, które tam nabyłam - trwa ona 14 tyg, a już w pierwszych 4 zrzuciłam 6 kg!!! Później szło wolniej, ale mogłam sobie na więcej pozwolić i waga stała w miejscu! Co najważniejsze w tej diecie - będę ją mogła stosować (z małymi odstępstwami) nawet przy karmieniu piersią!!!)

Dzisiaj mam wizytę u ginekologa i mam cichą nadzieję, że poznam płeć Dzidziusia :-):-):-) chociaż troszkę obawiam się tej wizyty - boję się, że lakarka zwróci mi uwagę na mój przyrost wagi w ciągu ostatniego miesiąca..:zawstydzona/y: Poza tym poproszę ją aby mi zrobiła badania pod kątem VASA PREVIA - mam nadzieję, że i w tym przypadku będzie wszystko w porządku :blink:

miłego dzionka Mamuśki :-):-)

katarzynak83 - a myślałam, że to tylko ja się przejmuję swoją wagą.. Ja również przed ciążą schudłam (8-9 kg), które od grudnia lekko z powrotem powitałam na swojej wadze :) Jednak i ja mam nadzieję, że uda mi się w miarę szybko po ciąży powrócić do swojej upragnionej wagi (przed ciążą chodziłam na Bodyroll i stosowałam diete wg. książeczek, które tam nabyłam - trwa ona 14 tyg, a już w pierwszych 4 zrzuciłam 6 kg!!! Później szło wolniej, ale mogłam sobie na więcej pozwolić i waga stała w miejscu! Co najważniejsze w tej diecie - będę ją mogła stosować (z małymi odstępstwami) nawet przy karmieniu piersią!!!)
Tak, Kochana to prawda, że zrzucanie kilogramów idzie pooowoli a nabieranie ich bardzo szybko ;-) Troche to niesprawiedliwe :sorry2: Ja swoja diete w zasadzie moge nawet teraz stosowac bo nie jest to typowa dieta odchudzająca ale musiałabym wyeliminować słodycze... no a to może być teraz sporym problemem :zawstydzona/y::rofl2:
Powodzenia na badaniach!

misza - dzięki Ci wielkie za poradę z sprawie POTASU.. żaden lekarz nie zlecił mi badań pod kątem moich skurczy (a mam tego typu dolegliwości już od kilku lat) - zawsze kazali mi łykać magnez (w czasie ciąży przyjmuję w ilości 1 tabl., wcześniej przyjmowałam - 2 tabl.), ew. brać leki rozkurczowe. Po lekach rozkurczowych - skurcze mijały, jednak teraz, gdy staram się nie przesadzać z preparatami - w nocy zagryzam poduszkę z bólu :-:)-(.. Koniecznie muszę wypróbować "dietę" potasową :))

Madzia co do liczenia ruchów, to najlepiej wybrać sobie dwie pory dnia i wtedy liczyć ruchy. I to jest tak że w ciągu godziny powinno ich być 10 ale jeżeli szybciej je naliczysz to już później nie ma potrzeby liczenia dalej. Piszą że niby od 27 tyg, ale tak naprawdę ważne jest to obserwowanie aktywności dziecka bliżej końca ciąży tak ok 35 tyg. Myślę że każda z nas w ciągu dnia czuje ruchy i to jest sygnał że wszystko ok, ale może się zdarzyć że maluszek się obróci i kopie po wnętrznościach wtedy tak wyraźnie nie czuć. Ja jakoś odruchowo zaglądam sobie na zegarek jak mały jest bardziej aktywny
ok zaraz lecę do gina na kontrolę...

Witam was dziewczyny
Mam takie pytanie wyczytałam na bb że w 27 tygodniu powinnam obserwować ruchy dziecka i że powinoo ich być ok 10 na godzine czy to jest prawda, bo jakoś mi się nie wydaje mój dzidziuś aż tak często się nie rusza wydaje mi się że to lekka przesada co wy na to?

I ja tak mysle ze to przesada a dzidzia tyle razy sie rusz ale chyba na dobe.

Heh nie wiem po co niepotrzebnie nas stresują tymi ruchami przecież jak je czujemy to znak że jest ok po co aż tak dokładnie je liczyć a później się martwić przecież nie wszystkie dzidziusie są bardzo aktywne :)
Ja miałam sen że urodziłam wcześniaka i teraz tak jakoś wszystko mnie martwi że coś nie tak nie wiem czemu :) Jakieś głupie przeczucie mnie naszło, że urodze przed terminem ech... :)Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim mamusiom

Co do przewidzenia płci jest pewien zabobon, który sprawdził się u mnie i u moich trzech koleżanek. Dotyczy pierwszych ruchów dziecka. Jeżeli pierwsze kopnięcie poczujesz z prawej strony - będzie dziewczynka, jeżeli z lewej - urodzi się chłopiec :-) A jak z tym było u Was ? ;-)
Ja pierwsze kopnięcie poczułam z prawej strony. Ale czy to prawda, że to się sprawdza, to jakoś mi się wierzyć nie chce... Pierwsze ruchy poczułam dzień po tym jak lekarz powiedział, że to chłopak :confused:

Immagination
Nie chcę Waszych zachcianek negować, ale czekolada zawiera baaaardzo znikomą ilość magnezu i nie ma co się sugerowac że to dlatego Wam się chce. Chce się słodkiego pewnie, a magnez zawiera jedynie kakao. Zobacz na opakowaniu ile kakao zawiera czekolada która jesz:-) jeśli jesz takie 70% 80% to wtedy coś niewielkiego z magnezu skapnie, w pozostałych przypadkach - nie mówiąc o białej czekoladzie nic nie pomoże.
Skurcze powinny powoli ustąpić po 2 tygodniach brania magnezu 2 razy dziennie, ale nie zapominajcie też o POTASIE. Dużo bananów i sok pomidorowy - poteas tez jest odpowiedzialny za skurcze ( znam się gdyz juz przed ciążą miałam spore problemy i badania żył i wszystko inne, więc moje teorie mają podłoże medyczne :-))
trzymam kciuki za wytrwałość, bo takie skurcze to kurcze nic miłego.
Z tego co wiem, to najwięcej magnezu ma gożka czekolada - ja takiej nie znoszę. Jadam więc albo mleczną, albo jakąś smakową. Zajadam się ciastkami "Jeżyki" i batonem "Picnic" ;-)
Dziś mam wizytę u gina, z uwagi na nie najlepsze wyniki.Ciekawe co powie i co doradzi... Może rzeczywiście jeszcze potas by sie przydał:confused:

Moje Maleństwo uwielbia się przekomarzać, z tego co zauważyłam:-) Wczoraj szalało/a jak zawsze po 21. Obok mojego łózka siedział tata i mówię, by położył rękę, bo Małe szaleje, wiec pewnie poczuje... No i nagła cisza zapadła:-):-):-) Udane Maleństwo:-D Tata zabrał rękę i znów szaleństwa hahaaha:-D A ja na to: Chyba nie lubi dziadka :-D hehehe;-)
I śniła mi się Dzidzia, MOJA DZIDZIA.. Jak noszę, bawię sie, uczę chodzić... Maleństwo było kobietką, taką śliczną kobietką... Blądyneczką (ja mam ciemne włosy, T tez, więc ciekawe skad:confused:) o moich, niebieskich oczkach:-D Ah:-D:-D:-D

reklama
Witam Drogie Mamusie :-D dawno mnie tu juz nie bylo, próbuję nadrobić zaległości w czytaniu :tak: czy macie tez problemy z zatrzymywaniem wody? Mi ostatnio w tydzień przybyło 2 kg i poszłam do pielęgniarki zmierzyć ciśnienie (czy to nie zatrucie ciążowe). Pielęgniarka kazała zarejestrować się do lekarza ogólnego, lekarka zmierzyła ciśnienie (w normie) ale i tak wysłała mnie na oddz. patologii ciąży żeby mnie ktoś zbadał.. Tam mnie uspokoili, że to tak w ciąży bywa, że wszystko ok, mam mniej pić i ograniczyć spożywanie soli.. W sumie niepotrzebne to turnee po lekarzach ale mimo wszystko dobrze, że ta nasza służba zdrowia dmucha na zimne :tak: Następnym razem zmierze ciśnienie w aptece, żeby zamieszania ie robić ;-) A swoją drogą to w książkach czytam, że ograniczenie płynów i soli to wcale nie najlepszy pomysł na obrzęki.. Znacie jakieś skuteczne sposoby? Czuję sie jak balon z woda :dry: HELP

Do góry