reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy majowe 2009

A jaka jest dolna granica cukru na czczo i po wypiciu glukozy po godzinie??-
z zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na 2008:
— prawidłowa glikemia na czczo: 60–99 mg/dl (3,4–5,5 mmol/l);
— nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG,
impaired fasting glucose): 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l);

— cukrzyca: np.​
2-krotnie glikemia na czczo 126 mg/dl (7,0 mmol/l), lub glikemia w 2. godzinie po obciążeniu glukozą według zaleceń WHO 200 mg/dl (11,1 mmol/l).
Po godzinie powinno być poniżej 140 mg/dl, dolna granica nie jest podana.
tak naprawdę po teście z glukozą u osób nie w ciąży czasem jest obserwowany taki spadek poziomu cukru we krwi, że osoby te tracą przytomność (bo ta ilość glukozy którą się wypija, to tak naprawdę ogromna ilość i u osób z dobrze pracującą trzustką następuje ogromny wyrzut insuliny, a w rezultacie gwałtowny spadek poziomu cukru; dlatego po wypiciu tegi ulepka trzeba siedzieć lub leżeć). W ciąży pewnie taki duży spadek cukru nie jest możliwy bo jest mnóstwo dodatkowych hormonów, które temu zapobiegają, ale to już jest moja dedukcja, więc lepiej zapytać lekarza.:tak:
Patusia, jak ja zaszaleję z makrelą (co mi się zdarza:-p) to mnie Mąż potem całować nie chce, bo mu śmierdzi... :-D
Ja sobie łykam 1 tabletkę magneB6 na noc, i jest znośnie. Moja koleżanka (urodziła 2 tygodnie temu) jak ją skurcze łapały, to budziła męża w nocy i kazała mu rozmasowywać bolące miejsca. Współczuliśmy trochę chłopakowi, ale kolezanka stwierdziła ze przyda mu się taki trening pobudkowy - w sam raz jak do dziecka :confused:
Confi, ja na temat coli się nie wypowiadam, bo piję w ramach lekarstwa (jak mam niski cukier, bo bardzo szybko podnosi) i zdarzały mi się spore ilości coli właśnie w pierwszym trymestrze. Myślę, że nic się nie stało.

reklama
hej
Jezeli chodzi o zachcianki to na poczatku tylko mialam na tort,cole-ale bralam tylko lyka albo dwa i starczylo,ogorki kiszone,buraczki i trusskawki!!!!!!-najbardzij;-)
ps.mysle ze lyczek coli nie zaszkodzi jak mama ma na to ochote to napewno energii brakuje tak samo ze slodyczami..o kawie tez czytalam ze 2 3 mozna pic i czarna herbate w malych ilosciach ale ja staram sie unikac kawy......gorzej z czarna herbata bo co innego pic?
Zastanawiam sie dlaczego nie polecaja pic gazowanych slodkich napojow?
Teraz juz raczej wcale nie mam zachcianek ..predzej moj maz;-)
pozdrawiam

Hej dziewczyny
Naczytalam sie wczoraj wiezorem bo jestme okolo 24 tygodnia ze teraz moga pojawic sie skurcze i jezeli poczuje bol taki jak menstruacyjny to mam szybko leciec do szpitala bo to moze byc przedwczesny porod.........i co mi sie snilo......???co chwile biegalam do szpitala i to mial byc juz porod miesiac wczesniej sie okazalo ale nie moglam sobie w snie przypomniec mojego terminu porodu przewidywanego;-)skurcze czulam jak ruchy dzieck;-)a , kilka bylo falszywych alarmow...w ogole lekarze ktorzy milei przyjmowac porod to byli z "na dobre i na zle";-) nie chcieli mnie podlaczyc do aparatury bo mowia ze zrobimy tak nbaturalnie a ja przerazona.....co za sny!!!!!!!!!!!
nie moge czytac na noc takich rzeczy i jesc zbyt pozno!!!!!
a Wam co sie sni??czesto
bo moj porod to juz kolejny raz mi sie snil...pierwsyz raz po tym jak na utubie ogladalismy takie filmy z porodow ale to byly porody krotkie i perfekcyjne .,..tak jak moj w snie...ale zawsze mi sie sni ze zbyt szybko rodze w 6, 7 miesiacu masakra! chociaz zdrowe dziecko:) czasem chlopak czasem dziewczyna!!!mam nadzieje ze w rzeczywistosci bedize inaczej i urodze w terminie ale tez zdrowego dzidziusia!!!!!!
trzymajcie za mnie kciuki !!!!!!;-)\\
i oby jak najmniej takich snow bo mnie wykoncza!!!
buzaikai

imagination - u nas na 99% będzie dziewczynka :-), więc niby w tym przypadku przekonanie, że ochota na słodkie = dziewczynka się sprawdza, ale pewnie bywa i odwrotnie.
krystyna 30 - ja też mam takie dramatyczne sny. Ostatnio śniło mi się, że dostałam jakiegoś strasznego krwotoku i wylądowałam w szpitalu. Okropne.
Picia gazowanych napojów w ciąży obradza się chyba ze względu na to, że mogą się przyczyniac do powstawania obrzęków. Tak słyszałam.

Witam, hmm ja nie mam żadnych zachcianek, ale non stop jestem głodna:-) Przytyłam już 6 kg :zawstydzona/y: nie wiem czy to dużo, czy nie a jestem w 23 tygodniu. I na USG lekarz powiedział mi, że chłopczyk, ale tak 100% to się jeszcze okaże:-) a u Was jakie są prognozy ;-)
Pozdrawiam

img%5D

img%5D

imagination - u nas na 99% będzie dziewczynka :-), więc niby w tym przypadku przekonanie, że ochota na słodkie = dziewczynka się sprawdza, ale pewnie bywa i odwrotnie.
U nas nie wiadomo juz teraz. Jak robili mi usg w szpitalu (miesiąc temu) to Maluszek miał pępowinę między nóżkami, ale dało się zauważyć coś między pępowiną, a ciałkiem dziecka, była przerwa i jakiś dzyndzelek przy dzieciaczku... Lekarz powiedział, ze chłopak, ale nie na 100%, bo jeszcze za wcześnie. Usg robił ginekolog-położnik, a to teraz zwykły koleś od ultrasonnografii (zarówno brzucha jak i ciąży), więc pewnie nie ma aż takiej wprawy:confused: ciekawe co mi gin w poniedziałek na to powie i doradzi... Niby słodkie - na dziewczynkę... Ale 10000000% pewności będzie po porodzie ;-)

Ja tez mam jakieś głupawe sny... Nie zawsze je pamiętam, ale ten dzisiejszy zapamietałam dość dokładnie:
Śniła mi się koleżanka z Liceum, która jest w tym samym okresie ciąży co ja i wychodziła za mąż w Święta. Śnło mi się, ze miałam być jej świadkową. ALe w kościele to ja byłam w białej dłuuugiej sukni. Na szczęście nie miałam welonu - welon to choroba lub śmierć.. Konkretow nie pamietam, ale był Kosciół, duuuzo ludzi, ja w pieknej sukni, a kolezanka w zwyklej jakiejsć wieczorowej... Pokrecone..
Wcześniej mi sie śniło coś strasznego, nie pamiętam co, ale wiem, ze musiałam aż się zbudzić i spojrzałam w okno, by sen uciekł :szok: wiem, ze to Dzidzi dotyczyło:baffled:

A jak mi się dzisiaj pić chce... Jakoś tak dziwnie mam w ustach, że tylko bym piła i piła :baffled: I jak chodzę, to mnie brzuszek ciągnie :baffled:

:-D
z zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na 2008:
— prawidłowa glikemia na czczo: 60–99 mg/dl (3,4–5,5 mmol/l);

— nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG,
impaired fasting glucose): 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l);

— cukrzyca: np.

2-krotnie glikemia na czczo 126 mg/dl (7,0 mmol/l), lub glikemia w 2. godzinie po obciążeniu glukozą według zaleceń WHO 200 mg/dl (11,1 mmol/l).

Po godzinie powinno być poniżej 140 mg/dl, dolna granica nie jest podana.

tak naprawdę po teście z glukozą u osób nie w ciąży czasem jest obserwowany taki spadek poziomu cukru we krwi, że osoby te tracą przytomność (bo ta ilość glukozy którą się wypija, to tak naprawdę ogromna ilość i u osób z dobrze pracującą trzustką następuje ogromny wyrzut insuliny, a w rezultacie gwałtowny spadek poziomu cukru; dlatego po wypiciu tegi ulepka trzeba siedzieć lub leżeć). W ciąży pewnie taki duży spadek cukru nie jest możliwy bo jest mnóstwo dodatkowych hormonów, które temu zapobiegają, ale to już jest moja dedukcja, więc lepiej zapytać lekarza.:tak:
Patusia, jak ja zaszaleję z makrelą (co mi się zdarza:-p) to mnie Mąż potem całować nie chce, bo mu śmierdzi... :-D
Ja sobie łykam 1 tabletkę magneB6 na noc, i jest znośnie. Moja koleżanka (urodziła 2 tygodnie temu) jak ją skurcze łapały, to budziła męża w nocy i kazała mu rozmasowywać bolące miejsca. Współczuliśmy trochę chłopakowi, ale kolezanka stwierdziła ze przyda mu się taki trening pobudkowy - w sam raz jak do dziecka :confused:
Confi, ja na temat coli się nie wypowiadam, bo piję w ramach lekarstwa (jak mam niski cukier, bo bardzo szybko podnosi) i zdarzały mi się spore ilości coli właśnie w pierwszym trymestrze. Myślę, że nic się nie stało.
Rosea- dZiękuje ci kochana za wyczerpującą odpowiedź, a swoją drogą mam nadzieje ,że moje wysepki Langerhansa wydziela odpowiednia ilość insulny i zbiją tą nadwyżkę cukru :-)
No moj mąz też zawsze wie kiedy jem rybke - bo zawsze mówi ,znowu jadłaś rybkę -a mi coś zostawiłaś ?? Znowu to tylko ty mnie bedziesz katowac oddechem to nie fer- i sie smieje:-D

Ostatnia edycja:
Właśnie zrobiłam porządek w szafie Oliverka- i tyle mam po nim ciuszków,że musze je wystawic na allegro. Czy znacie jakies strony z darmowym hostingiem zdjęć???

reklama
Do góry